Раждане

Защо раждането най-често започва нощем?

Знаете ли, че 71,5% от всички раждания се случват между 1 часа след полунощ и 8 часа сутринта?

Защо раждането най-често започва нощем?

За пиков според специалистите час е определен 4 часа през нощта, а какво е обяснението на експертите по въпроса за това, вижте в следващите редове.

Физиологично ние сме създадени така, че хормонът окситоцин, който е отговорен за началото на раждането и маточните контракции, се освобождава най-добре, когато жената е спокойна и се чувства в безопасност. През нощта се произвежда и хормонът мелатонин, който се свързва с окситоцина и засилва неговия ефект.

И така, през нощта, когато тревогите потънат в здрача, мозъкът се отпуска и подкорието на мозъка започва да работи, като приема сигналите от детето, че е готово да се роди. Точно в този момент окситоцинът започва да се произвежда интензивно, като предизвиква контракции. А това означава, че е време да се подготвим и да отидем в родилното отделение.

Виновен е мелатонинът

Едва ли има човек, който не е чувал за хормона на съня – мелатонин. Той е много важен за всеки организъм и се произвежда при всеки човек през нощта. Ето защо е толкова важно за всички нас да спим в точното време и да спим добре. И още по-важно – да спим на тъмно, защото когато сме изложени на светлина, нивата на мелатонин намаляват значително.

Нивата на мелатонин се повишават към края на бременността. Матката развива повече мелатонинови рецептори, което прави маточния мускул по-чувствителен към този хормон.

И разбира се, окситоцинът

Окситоцинът е хормон на удоволствието и се отделя при всеки човек в резултат на приятни емоции, като прегръдки и ласки например. И тъй като и двата хормона са свързани, мелатонинът задейства производството на окситоцин.

Окситоцинът най-често се свързва с процеса на раждане, но неговата роля не бива да се подценява по време и на самата бременност. Хормонът е отговорен за емоционалната връзка между майката и бебето, както и за чувството на привързаност и необходимостта от близост между партньорите. Ето защо много често окситоцинът се нарича хормон на любовта. 

Окситоцинът се освобождава оптимално, когато жената е спокойна и се чувства в безопасност. В случай че светлините са приглушени, неговият ефект са засилва от мелатонин, който регулира цикъла сън-будност.

При една жена в самото начало на бременността нивото на тези хормони е ниско, така че да не могат да предизвикат контракции на матката. Освен това, от средата на бременността, нивото на мелатонин непрекъснато се повишава, последвано от нивото на окситоцин. До момента на раждането нивата му достигат такива стойности, че контракциите на матката се провокират и раждането започва.

Според някои специалисти ярките светлини на болничната стая могат да нарушат модела на естествено раждане. А както всички знаем, хормоните са чувствителни към смущения и бурни промени. Ето защо едно простичко и лесно за изпълнение действие, като приглушаване на осветлението в родилната зала, може да помогне на раждането да протече нормално и по възможно най-добрия начин за майката и бебето.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: