Здраве

Защо е важно да придържаме главичката на бебчо?

При раждането си малкото човече има минимален контрол над главичката и вратните си мускули, тъй като двигателните му умения все още са доста слаби. С времето това ще се промени, тъй като способността му да контролира тази част от тялото си бавно, но посте

Защо е важно да придържаме главичката на бебчо?

При раждането си малкото човече има минимален контрол над главичката и вратните си мускули, тъй като двигателните му умения все още са доста слаби. С времето това ще се промени, тъй като способността му да контролира тази част от тялото си бавно, но постепенно ще се развива. Тя ще е от решаващо значение и при следващите важни етапи от първата година - повдигане, преобръщане, седене и ходене.

Новороденото

В самото начало от живота си и особено през първия месец то разчита на вас в подкрепата на главичката и шията. Докъм втория би трябвало да е в състояние да повдига за кратко глава и да я обръща настрани, докато е легнало по корем. На възраст около 6 до 8 седмици, ако е развило достатъчно уменията си за координация и е заздравило мускулите на вратлето, то ще може да повдигне глава и докато лежи по гръб. Когато го поставите на рамото си, бебето ще има достатъчно контрол, за да държи главата си изправена, макар и не задълго. То също така би трябвало да е достатъчно силно, за да задържи главичка и докато седи в столчето за кола. Ако го носите в слинг или кенгуру, уверете се, че личицето му е открито, тъй като малкото не може да движи главата си и съответно - да се извърти, за да диша свободно.

Как се държи новороденото?

Хванете го внимателно с едната ръка, а другата поставете зад тила му, за да предпазите шийните му прешлени от увреждане. Избягвайте резките движения и извършвайте всичко плавно и внимателно. Никога не разтърсвайте бебето, дори и съвсем леко и в никакъв случай не го подхвърляйте във въздуха. Без да изпадате в крайности и излишна предпазливост, бъдете нежни с него, докато укрепне и всичко ще бъде наред!

От 3 до 4 месеца

Ще забележите видимо подобрение в умението на бебето за контрол над вратните му мускули. То ще бъде в състояние да повдигне глава до 45 градуса, когато е по корем и за разлика отпреди ще умее да я задържа в това положение значително по-дълго. За да подпомогнете развитието му, можете да го поставите да лежи по гръб и внимателно да го придърпате към себе си, докато застане в полуседнала позиция. След това отново го оставете легнало по гръб, за да си почине и повторете упражнението.

От 5 до 6 месеца

Бебето умее да държи главата си стабилно изправена, без да се клатушка неуверено напред-назад. Вече може с известна опора и да седи. Сега, след като е постигнало добър контрол на главичката си, то започва да се движи още повече - преобръща се, скоро ще се опитва да пълзи, а впоследствие и да ходи. Умението да държи главата си самостоятелно е важно и необходимо условие и за преглъщането на по-твърди храни, както и за да седи в столчето за хранене. Именно поради това сега е подходящата възраст за захранване.   

Вашата роля

От вас се иска най-вече да придържате главичката в началото, докато мускулите на вратлето укрепнат сами. Ако всичко е наред и детето ви се развива правилно, скоро то самò ще придобие нужните умения. За да го упражнявате и да го подготвяте за момента, в който няма да има нужда от опора, слагайте го отвреме навреме по корем, докато е будно, а когато спи - на една страна.

За да го подготвите за сядането, можете да го поставяте в полуседнала позиция, подкрепено с възглавници - винаги трябва да му осигурявате стабилна опора и да го наблюдавате. Не го оставяйте без надзор!

В желанието си да го накарате по-бързо да придобие нови умения, с които да се чувствате горди, че расте, е възможно да изпреварите и форсирате излишно някой етап от естественото развитие. Не го правете! Бебчо сам ще ви покаже и подскаже кога е готов да премине на следващото ниво.

За да не му е скучно и за да провокирате интереса и любопитсвото му, можете да сменяте местата, на които го поставяте, както и да играете с него, докато е в новото положение. Така ще го насърчите да продължи да полага усилия.

А ако нещо не е наред?

Бебетата невинаги покриват нормите по едно и също време - на някои им е нужно повече време, а на други - по-малко. Тези норми варират в определени граници и са все пак условни. Затова не бързайте да се тревожите, ако вашето бебе все още не може да държи стабилно главичката си, докато това на съседката, което е на същата възраст, вече може. Обсъдете евентуалните си притеснения с педиатъра, който наблюдава развитието на вашето дете и ако той установи наличието на проблем, ще ви посъветва какво трябва да се предприеме по-нататък. 

Имайте предвид, че недоносените бебета се развиват двигателно с известни закъснения (приблизително равни на срока, с който са подранили и в появата си на бял свят), но в даден момент се изравняват с останалите.

 

Автор: Наталия Градинарова
Консултант: д-р Виолета Алексиева, педиатър, 20 ДКЦ, София, ул."Ген. Стефан Тошев" 15-17

 

 

Сподели: