Здраве

Защита от насекоми

Освен радост и приключения, разходките на открито носят на малчуганите и риск от близка среща с насекоми. Хвъркатите неприятели могат да бъдат неутрализирани с помощта на репеленти, чиито особености не бива да пренебрегвате.

Защита от насекоми

Възраст на хлапето

Продуктите против ухапвания не са препоръчителни за бебета под 2 месеца. За да предпазите мъника до навършването на тази възраст, го обличайте с дрешки с дълги ръкави и светли цветове. Не забравяйте и да му обувате чорапки. Когато е в количката, покривайте я с мрежа против комари. Важно е и да не нанасяте ароматизирани продукти върху малкото човече, за да не привлича инсектите. 

Точен избор

На етикетите на защитните продукти е посочено за деца на каква възраст са подходящи. Бъдете стриктни и не купувайте спрей или гел, който не е предназначен за месеците или годините на вашето мъниче.

Хапещи или жилещи?

Репелентите предпазват детето от хапещи насекоми (комари, кърлежи, мухи, бълхи), а не от жилещи (оси, пчели, стършели). За да избегнете втората група, приберете детето, забележите ли някой от представителите й.

Видове

Репелентите се предлагат под формата на спрей, крем, лосион, гривна, лепенка. Снабдете се с вариант, който не само ще предотврати ухапвания, но и ще бъде безвреден за мъничето.

Съставки

Продуктите срещу хвърчащи същества могат да съдържат:

  • натурални масла (лайка, лавандула, евкалипт, мента, прополис) – безопасни, но с кратко действие;
  • диетилтолуамид (DEET) – най-добрата и дълготрайна защита срещу насекоми, но трябва да се подходи с особено внимание при употребата на този вид средства. Обикновено репелентите за деца са с по-малко процентно съдържание на химикала.

Време на действие

Запознайте се с това колко дълго е ефективен даден препарат. Някои видове защитават в продължение на 2 часа, докато други „гонят“ насекомите за 6-7.  

Безопасност

Следвайте инструкциите за употреба на съответния репелент и го нанасяйте само върху здрава и открита кожа, никога върху рани или екземи. Дозирайте правилно и проветрявайте след пръскане. След като действието на продукта е преминало, измивайте добре кожата на детето.

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: