Семейно здраве

Започна… Сезонът на отравянията

Навън птички пеят истерично, слънцето се пръска по шевовете, туристическите агенции са ви паднали на колене с невиждани отстъпки и пакети за почивните дни. И вие сте на колене - но пред легена. Най-хубавият сезон вече започна. Лято е!

Започна… Сезонът на отравянията

Навън птички пеят истерично, слънцето се пръска по шевовете, туристическите агенции са ви паднали на колене с невиждани отстъпки и пакети за почивните дни. И вие сте на колене - но пред легена. Най-хубавият сезон вече започна. Лято е!

 Храната прави борбата... и хранителното отравяне

 Според медицинската статистика през летния период броят на отравянията са увеличава с 40%. Най-честата причина - неизмити плодове и зеленчуци, различни храни - първично заразени или вторично замърсени с бактерии, употреба на храна от крайпътни заведения, в които липсват условия за спазване на необходимата хигиена. Рискова е всяка храна, която не се държи в хладилник, макар че най-чест причинител са термично недообработени месни, рибни, млечни и яйчени изделия. 

Летните хранителни отравяния съсипват почивката и спокойствието на младо и старо - те възникват след консумиране на храни, заразени със салмонели, стафилококи или други бактерии (протеус, коли, ентерококи, клостридиум перфрингенс и пр.) Тъкмо топлото време е най-благоприятно за развитието на тези микроорганизми.

Кремове, пасти, сладоледи и млека, пастети, различни месни и рибни продукти, които се съхраняват при температура над 20 °С, са най-подходящата среда за развитие на стафилококовите бактерии, които тровят организма с токсини.

Замърсените продукти по външен вид, мирис и вкус не се отличават от доброкачествените.

Най-често страдаме от салмонелоза, стафилококови хранителни отравяния и „диария на пътешествениците", причинена от колибактерии. Признаците на отравянето се проявяват няколко часа след приемане на заразената храна - най-често с повръщане, диария, болки в стомаха. При салмонелозата се вдига и висока температура - между 38 и 40 градуса, възможни са и грипоподобни симптоми.  Стафилококовите хранителни отравяния започват половин до 2 часа след консумацията на  „виновната храна". Началото е внезапно, с многократни повръщания  и диария.  При коли бактериалните зарази симптомите се появяват от 4 до 10 часа след заразяването, без повишаване на телесната температура. Особен вид хранително отравяне е  ботулизъмът. Той протича тежко, със засягане на нервната система.  Оплакванията започват 18 до 36 часа след приемане на заразената храна -  главоболие и световъртеж, възможна е появата на хрема, сухота в устата, а в по-късен етап - възникване на зрителни смущения, спадане на клепачите, затруднен говор и преглъщане. Децата с ботулизъм изглеждат апатични, хранят се лошо и имат понижен мускулен тонус. Тези първоначални симптоми прогресират в парализа на крайниците и дихателната мускулатура.

За ботулизъм трябва да се мисли, когато оплакванията  започнат след консумация на консерви, пушена и сушена риба, домашно приготвени колбаси.

 Във всички случаи на съмнение за хранително отравяне трябва незабавно да се обърнем към личния си лекар и да му разкажем какво сме консумирали. От данните от нашия разказ и настъпилите промени в организма, установени при прегледа, той поставя диагнозата и определя лечението - в домашна или болнична обстановка. За уточняване на причинителя се изследва фекална проба. При едновременно заболяване на голяма група хора, консумирали една и съща храна, се уведомяват органите на РЗИ. В тези случаи обикновено се изследват и съществуващите остатъци от приетата храна.

Хранителните отравяния са особено опасни за децата и кърмачетата, тъй като храносмилателната им система е по-чувствителна и по-незряла. При тях повръщанията и диарията водят бързо до обезводняване. Лечението се провежда спешно в инфекциозните отделения, само при леките случаи - в домашни условия.

Най-важното е бързо да се възстановят загубените от организма течности и електролити. Това може да се осъществи през устата или да се наложат венозни вливания на водно-солеви разтвори.  Болният се подлага на щадяща стомаха и червата диета - сухари, солети, обикновени бисквити, ориз, печени ябълки. На децата се назначават специални диетични млека.

Специалистите съветват:

Задължително е храната да се съхранява в хладилник не по-дълго от срока й на годност.  За да сме сигурни, че сме унищожили евентуално развилите се бактерии, преди консумация продуктите се подлагат на топлинна обработка. През лятото най-добре е да не се оставя сготвена храна за другия ден. Плодовете и зеленчуците да се измиват добре. Да се избягва храната от съмнителни крайпътни заведения, съветват още от РЗИ.

Отравянето с плодове и зеленчуци, обработени с химически вещества, често е съпроводено от алергична кожна реакция. Както и във всички останали медицински случаи, самолечението е опасно. Стомашни промивки със слаб разтвор на калиев перманганат или сода, слабителни средства и/или клизма, активен въглен и какво ли още не от домашната аптечка препоръчват вестниците на нашите баби, но само личният лекар може да посочи точната и адекватна терапия. Това, което е добре да знаем предварително, е, че при хранително отравяне не се приемат аналгетици, нито се поставя горещо върху стомаха. Незабавно се търси лекарска помощ, като междувременно се пият топли течности.

 

Автор: Надя Йончева
Консултант: д-р Любена Андонова, специалист по инфекциозни и детски болести, Зам.-директор по лечебната част на СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров"

 

 

Сподели: