Развитие и обучение

Забранено за закуска

Полезната детска закуска трябва да включва скорбяла, белтък и „здравословни” мазнини, които дават енергия.

Забранено за закуска

А нездравословното хранене може да направи малкото човече вяло и дори да увеличи риска от появата на хронични заболявания. 

Цитрусови фрешове

Плодовата киселина дразни лигавицата на стомаха, като предизвиква усилено отделяне на солна  киселина. Препоръчва се фреша да не се пие концентриран , а разреден с вода. Освен това, фрешът не може да замени закуската, а е само допълнение към нея. Прекалената  консумация на цитруси и цитрусови сокове би могла да направи кожата по-уязвима към слънчевите лъчи, тъй като съдържат „светлочувствителни” химични вещества – псоралени и фурокумарини.

Замяна: билков чай, мляко. 

Пресни плодове и зеленчуци

Не давайте на детето плодове и зеленчуци като самостоятелна закуска. Съдържащите се в тях киселини не са от полза за празното коремче. Добавете зеленчук към сандвича или плод към палачинката. Самостоятелно плод или зеленчук е подходящ за подкрепителна закуска между основните хранения.

Замяна: зеленчукова супа. Звучи непривично, но тя се усвоява лесно и не предизвиква образуване на газове през деня. 

Кисело-млечни напитки

Кисело-млечните напитки, които съдържат захар, глюкозо-фруктозен сироп, оцветители, аромати и съвсем малко плодове, не са особено полезни. За предпочитане са тези, приготвени у дома от кисело мляко и пресни плодове. А ако добавите извара или овесени ядки – получавате пълноценна закуска .

Замяна:айрян или кисело  мляко с добавен сок от червени боровинки. Той съдържа дневната доза витамини С, А, Е и К, около 1/3 от дневната доза витамини от група В и е ценен източник на микроелементи: калий, фосфор и калций. 

Печива и сандвичи

Въглехидратите, които се съдържат в тестените изделия, повишават по-бавно нивото на захарта в кръвта и съответно отделянето на  инсулин. Добре е към тях да се прибави и пълноценен протеин (месо, яйце, мляко). Може да се предложи сандвич с качествен колбас или млечен продукт 2-3 пъти седмично, но приготвен с пълнозърнест хляб и към него задължително да има зеленчук.

Баничките често съдържат частично хидрогенирани мазнини, алтернатива са домашно приготвените, още по-добре с пълнозърнести кори. Прекаляването със сладки тестени храни – например, кифли и кроасани, води да покачване на теглото.

Замяна: омлет със зеленчуци, варено яйце, овесени ядки, натурални сушени плодове, мед.

Мюсли и корнфлейкс

Често готовите  и лесни за приготвяне закуски съдържат захар, глюкозо-фруктозен сироп, прекалено много сушени плодове. По-добре си ги направете сами – използвайте овесени ядки и добавете пресен или сушен плод, ядки, семена и мед. Можете да си направите и домашен кръмбъл. Добавете мляко и ето още един вариант за пълноценна закуска.

Автор: Милена Тошева

Консултант: д-р Мария Русинова, специалист по хранене и диететика 

 

Сподели: