Lifestyle

За спокойно кърмене на детската площадка

Всички познавате фондация „Искам бебе". Тя бе създадена преди няколко години, за да помага на двойки с репродуктивни проблеми да се сдобият с рожба. Днес фондация „Искам бебе" си има своето прекрасно продължение - „Имаме бебе". Новата формация иска да

За спокойно кърмене на детската площадка

Всички познавате фондация „Искам бебе". Тя бе създадена преди няколко години, за да помага на двойки с репродуктивни проблеми да се сдобият с рожба. Днес фондация „Искам бебе" си има своето прекрасно продължение - „Имаме бебе". Новата формация иска да продължи да се грижи за своите жени, които вече са майки и вече се сблъскват със съвсем нови проблеми. Ето защо се срещнахме с Бойка Владова - председател на клуб „Имаме бебе". Тя ни разкрива нова за България инициатива - благородна, популярна в развитите държави, изцяло насочена към улеснение ежедневието на майките.

Какво представлява клуб „Имаме бебе"?

Клубът е естественото продължение на „Искам бебе" и неговата единствена цел е създаване на по-добро бъдеще за нашите деца. Той не е основан, за да помага само на бебета, заченати Ин витро, а за всички деца. Клубът осъществява дейността си изцяло от родители-активисти и затова се нуждаем от средства за завършване на проектите ни, които идват под формата на дарения от родители, фирми, организации.

Какви инициативи провеждате?

В момента провеждаме втората наша инициатива - да изградим модерна и многофункционална детска площадка. Искаме да спазим всички изисквания и препоръки за безопасен терен за игра - удароустойчива, водоустойчива и мека настилка, обезопасени съоръжения, простор и т.н., затова проектът отнема повече време и средства.

Кое от съоръженията ще представлява иновация за България?

Освен стандартните съоръжения за игра, на площадката ще бъдат построени и съоръжения за деца с увреждания и особености. Те много приличат на обикновените катерушки, но са по-широки, по-ниски, с повече обезопасени части и с повече перила за по-удобно ползване. Освен това ще има специални кабинки за кърмене и преобуване на бебета. Не на последно място ще украсим площадката, като засадим дървета около нея.

Какво представлява кабинката за кърмене?

Място, затворено от три страни и покрито с покрив. Кабинката ще е достатъчно широка, за да влезе в нея количка, дори и такава за близнаци. Вътре ще има свалящ се плот за повиване на бебе, място за поставяне на чанта, мокри кърпи, хартия, също пейка за сядане по време на кърмене. По този начин майката ще може да накърми детето си необезпокоявана и без да се притеснява. С една дума кабинката за кърмене е спокойствие. Много разчитаме на съвестта на хората да не рушат кабинките и да не ги използват за друго, освен по предназначение.

Къде ще бъде построена площадката?

Искам да изкажа благодарности на Столична община и на кмета на община Студентска - Димитър Дилчев за оказаното съдействие по придвижване на проекта. Площадката ще се построи в Студентски град, в близост до Технически университет, тъй като се оказа, че този квартал няма детска площадка.

На каква площ ще бъде разположена площадката?

На около 300 кв.м. на добре поддържана поляна, която е част от зелен парк. Мястото е просторно и много добре осветено.

Кога предвиждате построяването и откриването на площадката?

Ако успеем да съберем всички необходими средства, смятаме да открием площадката през лятото на 2011 г.

От какво се нуждаете, за да завършите благородното начинание?

От набиране на средства, за да можем да осъществим на практика проекта за идеалната площадка и да продължим да работим в насока за построяването на още много такива в цялата страна.

Споделете някои от бъдещите си проекти?

Имаме желание да построим множество кабинки за кърмене в цялата страна в различни части на градовете, дори и да не са свързани с детски площадки. Те ще бъдат разположени на комуникативни места, за по-удобно кърмене и преобуване на децата.

 

Интервюто взе: Десислава Христозова

 

 

Сподели: