Детска психология

Възпитаване на чувства

Да научите малкия човек да разбира усещанията си и разнообразната палитра от емоции е нелека задача. Но, ако подходите внимателно и сериозно, е по силите на всяка майка.

Възпитаване на чувства

Да научите малкия човек да разбира усещанията си и разнообразната палитра от емоции е нелека задача. Но, ако подходите внимателно и сериозно, е по силите на всяка майка.

Радост и възхищение, гордост и блаженство, мъка и безпокойство... диапазонът от чувствата, които изпитваме е безграничен. Но по някаква причина не е прието да се демонстрират открито. За възрастните, разбира се, е лесно да разчитат емоциите и преживяванията, дори и да са скрити, но за мъниците това е доста трудно. Като резултат, вместо да проявят съчувствие, те се смеят, ядосват се или остават равнодушни и безчувствени. Но ако възпитавате правилно своето дете, то ще съумее да преживява и радостите заедно с вас.

СЪСТРАДАНИЕ

Детето често  се спъва? Това е абсолютно нормално, все пак още се учи да ходи, освен това постоянно се разсейва и се заглежда настрани. Какво  правите вие, когато падне, разплаче се и поиска да го вземете на ръце? Казвате строго: „Нищо страшно, ще оживееш"? Или, напротив, внимателно гушвате мъника, погалвате го и целувате нараненото място? Не забравяйте и да кажете „Миличкият ми, така ти съчувствам"!

И когато се случи да се приберете от работа и тихичко да въздъхнете: „Много съм уморена", малкият човек ще постъпи така, както вие сте постъпили с него на площадката, когато той не се е чувствал добре. Не се съмнявайте, че ще ви прегърне и ще ви донесе вода, а ако не се получи от първия път, не му се сърдете. Обяснете му какво очаквате от него: „така ми се иска да ми съчувстваш". Така той ще разбере какво точно трябва да прави в такава ситуация.

ГРИЖА

Първите опити да помогне на мама в кухнята не могат да се нарекат успешни. Но мъникът така се старае! Повтаря действията ви, ще сложи ябълка в куфарчето на татко, ще ви донесе чаша кафе в леглото сутринта. Разбира се, да смачка важни договори или да разсипе кафето, е много вероятно. Не трябва да го критикувате, иначе повече никога няма да го повтори. Благодарете му и оценете проявата на загриженост. Задължително му кажете: „Колко си добър!".

 

ПОДКРЕПА

Ако сте купили на детето ново колело, е напълно възможно първоначално то да не може да пази равновесие на него. Или пък може да му е трудно да се качи по стълбите на пързалката на детската площадка, или да кара кънките. Всичко това е сложно за малкото човече, трудно е и сам да вярваш в силите си. Но ако мама те подкрепя, резултатът ще бъде забележителен. Затова не пропускайте често да му повтаряте, че вярвате в него и той може да се справи с всичко.

СЪЧУВСТВИЕ

Човек споделя проблемите си, само когато се чувства сигурен, че няма да му се присмеят или осъдят, а ще го разберат. Наистина проблемите на детето ви все още са малки (поне според вас), но за него те са сериозни. Ударил се е, изгубил си е топката, скъсал си е фланелката, проявете разбиране и му предложете заедно да помислите как да оправите нещата.

Може да ви се наложи да утешите мъника, може да ви се оплаче от някое другарче в градината. Със сигурност е по-добре да сподели, отколкото да таи всичко в себе си. Затова не го оставяйте сам с мъката му, вашето съпреживяване е много важно за него.

ВЕЛИКОДУШИЕ

„Дай ми, дай ми!" се провиква по-малкото братче към батко си. Да си даваш играчките никак не е приятно, но да чуеш от мама, че си алчен, е още по-неприятно. Детето се е запънало и е решило да отстоява правата над собствеността си? Помогнете му, като му кажете, че тази играчка е негова, наистина, но ако я даде на друг също да си поиграе с нея, ще прояви великодушие. Ще видите как мъникът ще се успокои и след малко ще отиде при по-малкото си братче и ще му подаде играчката. Поздравете го и му кажете, че го обичате. Не забравяйте да поговорите по същия начин и с по-малкия.

БЛАГОДАРНОСТ

Колко често казвате думата „благодаря"? Цените ли усилията на детето? Винаги помнете, че той се старае заради вас. Не забравяйте да благодарите на детето, на мъжа си, свекърва си, приятелките... Личният пример е много важен. Когато мъникът свикне да чува думата „благодаря", сам ще започне да я използва, без да ви се налага постоянно да го подсещате.

ОТГОВОРНОСТ

Когато малкото дете свърши някоя пакост, много често лъже като се опитва да прехвърли отговорността върху друг. Това се случва, защото го е страх от наказанието. Вместо да му „лепвате" прякори като пакостник и други, му помогнете да поеме отговорността за постъпките си и му покажете как е правилно да постъпва.   

СПРАВЕДЛИВОСТ

Да научите мъника да споделя бисквитите си не е трудно. Но да му позволите открито да протестира срещу несправедливите наказания или да го обвинявате не винаги е лесно. Децата с лекота усещат тези моменти, в които ограничават правата им. Признайте си грешката, а детето ще оцени това, че сте постъпили според съвестта си. Доверявайте му се, интересувайте се от неговото мнение и не вземайте решения вместо него.

ПРЕДАНОСТ

Обяснете на тригодишното дете какво е приятелство, като подкрепяте думите си с действия. Когато татко се чувства уморен, но въпреки това ще излезе да поиграе с мъника на площадката, говори за предана дружба. Предстои ви да научите детето на още много неща. Винаги характеризирайте точно чувството, което изпитвате вие или то. Помнете, че във всяка ситуация се възпитават повече от едно качества, те все пак са взаимосвързани.

Бъдете искрени

Не е истина, че когато изразявате открито чувствата си проявявате слабост. По-скоро е обратното, това е признак на доверени отношения към близките хора. Защо да не споделите с тях емоциите си, да разкриете вътрешния си свят? Не се притеснявайте от това, което се таи в душата ви. В сърцето ви има много прекрасни и възвишени думи. Изкажете ги. По-често казвайте на роднините си и най-вече на детето си, че ги обичате, целувайте ги, прегръщайте ги. Това е така необходимо на всички, за да живеят щастливо и спокойно.

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: