Здраве и красота

Във форма без диета

Звучи ви непостижимо? Веднага побеждаваме скептицизма ви с изпитани трикове за отличен тонус без ограничения.

Във форма без диета

Дъвчете бавно и старателно

Мозъкът ви се нуждае от време, за да подаде сигнал за ситост. Ето защо е важно да се храните бавно, с което постигате двоен успех – приемате по-малко калории, а и се наслаждавате на менюто.

Специален съвет: За да намалите темпото, можете да броите колко пъти дъвчете всяка хапка – така ще ангажирате съзнанието си и няма да мислите за допълнително.

Консумирайте повече протеини и фибри

И протеините (месо, риба, яйца), и фибрите (плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни) засищат за дълго време, като така ограничават необходимостта от хапване на други храни.

Специален съвет: Винаги включвайте протеини и фибри в режима си, защото осигуряват прилив на енергия и стимулират по-бързото изгаряне на калориите и мазнините.

Сервирайте в малки чинии

Големите съдове предполагат големи порции. Малките пък създават илюзията, че чинията е пълна, докато всъщност побраното в нея не е значително.  

Специален съвет: Спазвайте това правило за всички видове ястия – и за основното, и за десертите.

Ръст

Според проучване, удвояването на порцията за вечеря увеличава приема на калории с 30%.

Скрийте нездравословните храни от погледа си

Далече от очите, далече от сърцето... и стомаха. Шоколадовите бонбони до кафемашината са примамка, на която малцина могат да устоят. Не се изправяйте пред подобно предизвикателство, а приберете всички висококалорични предложения в шкаф.

Специален съвет: На видно място поставете купа с плодове.

Стоп!

Червените чинии са бариера срещу преяждане с блюда от забранения списък. Ефектът се дължи на факта, че аленият нюанс се асоциира със знака „Стоп!“.

Пийте вода преди хранене

Приемът на 500 мл вода 30 минути преди да седнете на масата редуцира глада.

Специален съвет: Не заменяйте водата със сок или друга подсладена напитка, защото не само че няма да притъпите апетита си, а и ще добавите захар в хранителното си досие за деня.          

Не се разсейвайте

Запленени от напрегнатите събития в трилъра, изведнъж виждате дъното на чинията със спагети. Ами сега? Дилемата е: още малко паста, за да не сте с празни ръце по време на развръзката (все пак не са разкрили кой е убиецът), или другия път ще се прехвърлите пред телевизора, след като сте се нахранили? Получавате отличен (6), в случай че изберете вариант №2. 

Специален съвет: Погледът в телефона също не е препоръчителен, защото, попадайки на колоритна снимка в Instagram, току-виж се сетите за скритото за специални случаи крем брюле.   

Спете достатъчно и избягвайте стреса

Лишаването от почивка и тревожността увеличават чувството за глад и нерядко водят до прекаляване с нездравословни храни. Затова е хубаво да се стараете да спите поне по 8 часа и да се отдавате на хобита, които ви доставят удоволствие. 

Специален съвет: Спортът е чудесен начин за освобождаване от негативната енергия и поддържане на перфектен силует. Намерете своята физическа активност (фитнес, гимнастика, плуване) и я практикувайте редовно. 

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: