Отдих и туризъм

Вълшебният цветен остров - Бурано

Остров Бурано е приказен свят, скътан далеч от шума и суетата на Венеция. От кралицата Венеция до тук се стига с корабче, но пътуването трае 45 минути и затова туристите, които идват като численост не са онези тълпи, които посещават града-майка.

Вълшебният цветен остров - Бурано

Остров Бурано е приказен свят, скътан далеч от шума и суетата на Венеция. От кралицата Венеция до тук се стига с корабче, но пътуването трае 45 минути и затова туристите, които идват като численост не са онези тълпи, които посещават града-майка. Когато стъпите на острова, ще ви завладее едно странно усещане на спокойствие и жизненост. За това не малка заслуга имат невероятните цветове на къщите. На мен лично те ми напомнят за някакъв приказен свят от детството, когато съм си представяла как живея на подобен остров, окъпан от синия лазур на морето, гален от бриза на лагуната и населяван от усмихнати и спокойни хора. Всички цветни къщи заедно ви рисуват живописната картина, наречена Бурано. Само че островът е далеч повече от разноцветни къщи. До голяма степен те са примамката, която кара туриста да си почине от сивата красота на Венеция.

ИСТОРИЯ

Бурано има своя история, с която се гордее. Поради тази причина, жителите на острова не обичат да бъдат наричани венецианци. Името на острова вероятно идва от силния североизточен вятър „бора", който достига от залива Триест. Векове наред жителите на Бурано са изкарвали прехраната си с риболов. Легендата гласи, че жените на рибарите боядисали в различни цветове къщите си, за да могат техните мъже още от морето да познаят дома. Днес специален закон на общината в Бурано постановява, че когато веднъж изберете цвят на къщата си, нямате право да го променяте. Това може да стане, само ако къщата смени своя собственик.

Другият поминък на острова е плетенето на прочутатата Буранска дантела. Сръчността на буранските жени в плетивото на дантела е безспорна. Именно от Бурано Филип ІІ Испански поръчал чеиза на Мария Тюдор. И днес, когато се разходите из острова, ще видите възрастни жени, които шият дантела. Ако решите да си купите тяхно произведение, трябва да бъдете готови да дадете доста голяма сума. Всички дантели, които се продават на достъпна цена най-вероятно изобщо не са изработени ръчно, а са просто начин да върви търговията с туристи.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Църквата свети Мартин е една от основните забележителности на острова. По-точно наклонената кула на църквата, която по своята визия наподобява известната кула в Пиза.

В църквата „Свети Мартин" се намира и популярното произведение на художника Джанбатиста Тиеполо, озаглавена „Голгота".

Друга архитектурна забележителност в Бурано е училището за изработка на дантела, което уви вече е превърнато в музей, тъй като няма много желаещи да се изучат на този занаят.

Дори и в туристическите справочници да прочетете, че Бурано е островът на прочутата буранска дантела, имайте едно наум. Наистина неговите жители са развили занаята на плетене на дантела до изкуство, но Бурано е много повече от това. Бурано е един свят на съхранена уникалност, който брани своята  идентичност с цялата тиха сила на жителите си. Те ви се усмихват, общуват с вас и се стремят да ви продадат всичко онова, което е предназначено за продажба. Приемат възхищенията ви за цветната красота на острова, но ревниво пазят своето ежедневие и дом от погледите и любопитството на туристите.

 

Автор: Валя Янчева

 

 

Сподели: