Раждане

Второто раждане – митове и факти

Казват: Когато фактите говорят, и боговете мълчат. Преведено на съвременен език, това звучи така: Когато форумките говорят, бабите (да) мълчат.

Второто раждане – митове и факти

По-лесно или по-трудно е второто раждане? Попитах няколко приятелки с по две, че и три деца. Мненията се разделиха на оптимистки и... други:

Оптимистките: 

Мария П., 33 г.: „По-бързо беше и с не такива болки, като първия път." (Като описание на пътуване до морето.)

Валерия К., 31 г.: „При мен беше определено по-бързо, по-лесно и по-безболезнено" (Като реклама на „Бързо, лесно, вкусно".)

Милена М., 26 г.: „Когато децата са с малка разлика, второто раждане е по-леко и бързо" (Като крилата фраза, излетяла из Мъдростта на вековете)

Други:

Боряна М., 36 г.: „И аз мислех, че ще бъде по-лесно, ама не". (Като знаменитата фраза на журналиста от миналото Петко Бочаров: „Да, ама не.")

Таня Й., 28 г.: „При второто раждане все пак знаеш какво те очаква." (Суров реализъм, примесен с нотки на недоизказаност. Като литературен вид, това е разказ с открит край.)

Потърсих различни мнения във форумите, където срещнах същите групи: сякаш приятелките ми бяха седнали на кафе, но не за "да си гледат на кафе", а "да си гледат на корем". (Гледането на кафе е толкова несериозно!)

„Второто раждане мина като на шега, само 5 часа. Но отидох в болницата много спокойна и знаех какво ме чака." (Заменете „раждане" със „служене" и „болница" с „казарма" и ще получите аналогичен разказ, но в изцяло мъжка компания, където по чашите щедро се лее не кафе, а бира.)

„Много по-лесно и по-бързо родих второто си дете. За сметка на това, втората ми бременност мина по-тежко." (За малко да въздъхнем с облекчение - и пак ни пресъхна гърлото...)

„Излиза, че ако първият път си имала разкъсвания, вторият не ти мърдат поне още толкова шева." (Като в отдела за трикотаж, обедната почивка над руската салата и хамбургския салам.)

Говорих с две акушерки. Ето какво ми разказа първата, докато си купуваше вестника със седмичния хороскоп и цялата програма на телевизията:

„По принцип разликата между първия и втория път е в начина, по който се получава разкритието. При първо раждане шийката първо се скъсява после идва разкритието, докато при второ раждане скъсяването и разкритието стават заедно, а оттам се скъсява и периодът на раждане. Може би затова майките чувстват второто раждане като по-леко, няма го това дълго чакане на разкритието. (Бързо след като каза това, жената надникна във вестничето си, за да научи какво разкриват звездите и какво е родила главата на главния редактор).

Друга гинеколожка обаче, също с много добра слава, твърди, че второто раждане е по-лесно, само ако са минали до две години от първото. Тя каза също, че при второ раждане е много вероятно шийката на матката да се разкъса на местата, където е била шита първия път, и че с възрастта тя става по-ригидна, т.е. твърда и трудно поддаваща се на разширяване.

"Всяко раждане според мен е само за себе си, не може да ги сложиш под общ знаменател и да кажеш първото така, второто иначе" - решително сложи точка по темата моята акушерка.

...Всяка жена е различна и всяко раждане е различно. Нека ви разкажа моето второ раждане -

Темата продължава в първо лице. Защото е истина - колкото родилки, толкова истории (и истерии на килограм.)

И двете ми деца са родени на световно първенство по футбол. Години преди това на мен се падна да изтегля темата на изпита по Журналистика: "Футбол, футбол"! Ето го и моят вариант на същата тема, 10 години по-късно...

Представете си карикатура: събрали се няколко акушер-гинеколози в предродилното отделение и викат, запотени, на мач пред телевизора, а зад гърба им, в родилната зала, обляна в пот жена напъва, напъъъва, напъъъъва - да извади поредния футболист на бял свят - досущ като топка. Да, ама топката не излиза. Тази родилка бях аз. А името на родилното отделение, в което карикатурата оживя, ще запазя в тайна. Както и на второто... Точно четири години по-късно. Пак викаме като за световно: и феновете - и родилките. Този път изкарахме футболистка! И тя трябваше да почака мачът да свърши, за да може развеселените чичковци в бели престилки да я извадят на белия свят. Я, че той, светът, бил досущ като футболна топка - ту бял и светъл като ден, ту чер, като нощ. Подритваме го ние, Божият свят, пък току си вкараме някой автогол - и така, до следващия взрив на ядрена електроцентрала и поредния червен облак над футболното ни игрище...

Но въпросът ни беше за второто раждане. Казват модерните баби (а ние тях понякога ги слушаме)

* Само положителното мислене и нагласа ще доведат до лесно раждане!

Така че, скъпи дами, дето изглеждате, сякаш сте глътнали футболна топка и се чувствате като в края на второто полувреме - мислете позитивно! Всички вие, които чакате второ чедо - бъдете силни и оперени. В крайна сметка, днес вие сте не просто с едно дете, но и с един корем напред!

Автор: Надя Йончева

 

Сподели: