Семейно здраве

Всичко за силантите

Учудващо е колко малко хора са запознати със силантите. А тази бърза и безболезнена процедура спасява от бъдещи неприятности с най-застрашените от кариеси зъби - кътниците.

Всичко за силантите

Учудващо е колко малко хора са запознати със силантите. А тази бърза и безболезнена процедура спасява от бъдещи неприятности с най-застрашените от кариеси зъби - кътниците. Защо се развалят най-бързо, защо трябва да се силанизират и какво изобщо представлява процедурата? За тези и още въпроси, свързани със здравето на зъбите ни, разговаряме с д-р Венелин Алексиев - стоматолог във „Вижън дентал студио", тел. 0888 22 95 25.

Какво представляват силантите?

Силантите представляват вид цименти, които запечатват профилактично фисурите на зъбите, т.е. неравните повърхности на зъба се запълват, за да се предпазят от вредните влияния на храната, напитките, тютюнопушенето. Стоматолозите наричат процедурата запечатване на дъвкателните повърхности.

Тъй като в продължение на четири години след пробиването на зъба неговата минерализация е много слаба, той се уврежда твърде лесно под агресивното действие на околната среда и се получава кариес. Най-рисковият период е между шестата и четиринадесетата година, когато всеки постоянен зъб пониква по различно време и в този период състоянието на устната кухина е по-деликатно и по-лесно ранимо.

Защо е необходимо поставяне на силанти върху зъбите?

Силантите са профилактични пломби. Тяхното слагане е желателно, за да се запази целостта на най-уязвимите зъби - дъвкателните или така наречените кътници.

Може ли да се постави силант върху развален зъб?

Не. Когато има кариес, той се изчиства и се прави пломба. Вече не е необходима профилактичната пломба, а лечебна.

На кои зъби се слагат силанти?

Обикновено се поставят на дъвкателните зъби - пети, шести и седми.

Какво представлява процедурата по поставяне на силантите?

Първо зъбът се полира с четка и паста. След това процедурата е същата като при поставянето на обикновена пломба. Слагането на силанти е любимата процедура на децата при стоматолога, защото всичко минава без използване на машинки.

Има ли някакви противопоказания или ограничителни действия за следващите няколко часа?

Не. Днес силантите се поставят точно като пломби, пекат се с лампата и детето може да се храни и пие веднага след процедурата.

Могат ли да се силанизират всички зъби и така да се решат проблемите с кариесите завинаги?

При кътниците има неравни повърхности, в които могат да се образуват кариеси, тъй като в тях по-лесно се задържа храна. Трябва да има фисури, дълбочина в дъвкателната повърхност, за да се поставят силантите.

Кога трябва родителите да заведат детето си при стоматолог, за да му се поставят силанти?

Профилактичните прегледи трябва да се осъществяват поне два пъти годишно. А след навършване на пет години е желателно родителите да заведат детето при стоматолога, за да прецени той дали е време за поставяне на силанти. При някои деца пробивът на постоянен зъб може да се осъществи по-рано или по-късно. Добре е този процес да се следи.

Могат ли силантите да се слагат и на възрастни хора?

Обикновено възрастните хора вече имат кариеси по дъвкателните зъби и това обезсмисля процедурата. Ако нямат такива, минерализацията на зъба е завършила и той не е уязвим към вредната околна среда.

 

Интервюто взе: Десислава Христозова

 

 

Сподели: