Lifestyle

Внимание: ХАПЕ!

Ние прекрасно знаем какво да правим, за да не ни хапят комари и мухи, знаем как да се държим, за да не пострада детето ни от кучетата на улицата. Но ако хапе детето?

Внимание: ХАПЕ!

Ние прекрасно знаем какво да правим, за да не ни хапят комари и мухи, знаем как да се държим, за да не пострада детето ни от кучетата на улицата. Но ако хапе детето?

Обикновено децата започват да хапят в периода, когато им прорязват зъбките. При някои мъници „хапещото" поведение с това и приключва, а при други се съхранява до 5-6 години. Разбира се, рано или късно този проблем изчезва, но да не му обръщате внимание е невъзможно. За начало е важно да разберете причините, поради които мъникът се опитва да „изяде своето обкръжение".

Ах, тези зъбки!

Още преди появата на първото зъбче много майки започват да се питат „Как ще кърмя, когато се появят зъбките. Дали няма да хапе?". Действително се случва при сукане детето да причини болка на своята майка. В ранна възраст децата пробват всичко със зъбите си - по такъв начин опознават света. Но това не е повод да откажете на детето да го кърмите.

Какво да правите?

Ако детето получава мляко и позата спрямо гърдата е правилна, проблем може и да не възникне. Но когато хапе гърдата, в общия случай профилактиката се заключава в това да се отстранят причините: недостатъчно мляко, неправилно положение при кърмене, недостиг на внимание, болка при прорязване на зъбки. Ако венците на мъника са подути и му причиняват дискомфорт, възползвайте се от специалните гелове и охлаждащи играчки. Ако пък детето хапе ръката ви, преди всичко го води любопитство. Обаче и такова поведение е нужно да се пресече. Кажете му, че не трябва да хапе и му дайте чесалка за венци, бисквитка или интересен чист предмет.

Такава любов!

Случва се понякога децата да хапят в изблик на чувства. Когато мама се връща от работа и взема мъника на ръце, той се притиска към нея и я захапва за ухото, шията или ръката. Детето може да ухапе и друго дете, само защото безумно се радва от срещата.

Какво да правите?

Детето преди всичко възприема хапането като проява на ласка. Възможно е вие сами понякога нежно да го хапете по дупето, ухото или носа, за да покажете своята любов. Детето не знае мярка и може да ви причини болка. Не играйте с мъника на такива игри! Прекъсвайте всеки опит да ви ухапе.

Обяснете му, че може да прояви любовта си и по други начини, например да ви погали или целуне. Като правило, това бързо сработва и още следващия път мъникът ще ви посрещне с горещи целувки.

Дайте ми морков!

„Хапането" е проблем, който може да е свързан със слабост на мускулите на устната кухина, слаба тактилна чувствителност. Такива деца по-дълго смучат биберони и изостават в речевото си развитие.

Какво да правите?

На детето му е необходима допълнителна и интензивна стимулация на мускулите на устата. Затова, при положение, че е на обща храна, всеки ден му предлагайте - морков, сухари, орехи, ябълки. Надувайте заедно с детето балони и правете мeхурчета, купете му свирка.

Аз съм тигър, а не коте!

Ако детето хапе другите деца или възрастни, когато е извънредно възбудено или уморено, когато изпитва чувство на глад или му е топло, възможно е то просто да не може да изрази своите емоции по друг начин. Тази агресия е най-силна към 2, 5-3 годинки. През този период трябва да сте изключително внимателни с детето и, разбира се, търпеливи. Понякога се случва то да осъзнае, че е постъпило лошо и да не повтори повече отрицателното действие. Но е възможно и да не разбере, че е причинило болка, и да продължи да хапе отново и отново.

Какво да правите?

Нужно е кротко и ясно да обясните на детето, че хората не хапят, че това е лошо. Като наказание може да се приложи временна изолация на мъника от другите деца: „Когато престанеш с хапането и се научиш да се държиш вежливо, тогава отново ще играеш с децата".

Наблюдавайте какво предизвиква агресията в детето и положете усилия, за да избягвате подобни ситуации. Пренасочвайте вниманието му и сменяйте вида на дейността му: ако дълго е седяло на едно място, предложете му да потича, а ако е останало без дъх, сложете го на коленете си и му почетете книжка. Учете го да изразява своите чувства и злост по друг начин: обяснете му, че ако нещо не му харесва, може да направите бой с възглавници или да се целите с топки от хартия. Хапят само животните!

Моя територия

Често децата показват зъбки, когато някой посегне на вещите им, взема играчките им, без да помоли, а помощ от мама или възпитателката не идва.

Какво да правите?

Бъдете готови да се притечете на помощ на своето дете, не допускайте ситуации, в които да се чувства незащитено. За да се адаптира по-лесно към детския колектив, учете го да дели своите „съкровища", с вежливи думи и жестове да иска играчки от другите деца. Ако мъникът е свикнал да играе сам, в детската градина може да прояви агресия. Не му се карайте за това, дайте му време да привикне към новите условия.

Погрижете се за мен!

Причините, предизвикващи проява на агресия, могат да бъдат свързани с домашен стрес или липса на внимание. Детето може да започне да хапе, ако, например, му се е родило братче или сестричка и изпитва ревност; ако родителите се карат или се развеждат; ако в семейството се е появил „нов родител" или отношенията на родителите с бабата и дядото приличат на кошмар.

Какво да правите?

Решавайте семейните проблеми възможно най-бързо и се постарайте да опазите детето от тях. Обръщайте му повече внимание, но не след като е ухапало някого, а в положителен момент. Разберете какво го  тревожи и се постарайте да му помогнете. Не му се карайте, когато хапе. И още по-малко го бийте. Агресията поражда още повече агресия. Просто говорете с него. Малките деца са готови на всичко, за да получат внимание, даже и отрицателно, но не трябва да приветствате подобно поведение. Ако вие сте ухапаният, не е нужно да изобразявате болка и да плачете. На мъника ще му стане жал, разбира се, но това действие ще се превърне по-скоро в негова любима игра.

Бъдете готови да се притечете на помощ на своето дете, не допускайте ситуации, в които да се чувства незащитено - от чувството на безсилие се поражда агресия. 

 

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: