Здраве

Витаминозна атака

Което дете изяде най-много сурови плодове и зеленчуци, прави витаминозна атака на „лошите” микроби в коремчето и става здрав и силен, готов за подвизи в игрите.

Витаминозна атака

Когато бях малка, майка ми често повтаряше, че трябва да консумираме храни, които ни доставят различни витамини. Тя постоянно следеше в храната ни да присъства разнообразие от продукти, което да доставя на детския организъм достатъчно за развитието му количество от полезните вещества. Тогава витамините за мен бяха нещо хипотетично, сещах се за съществуването им, само когато пеехме популярната песничка за зеленчуците или разглеждахме книжки, в които те се илюстрираха като малки шарени топчета с ръчички и крачета. Сега, когато вече аз съм в ролята на майка, разбирам защо е полагала такова старание относно полезната храна. Днес и аз прилагам играта за витаминозните бомби - което дете изяде най-много сурови плодове и зеленчуци, прави витаминозна атака на „лошите" микроби в коремчето и става здрав и силен, готов за подвизи в игрите.

Авитаминозата е състояние на пълна липса на даден витамин в човешкия организъм. Според официалните статистики тя се среща рядко в България. Проблемът обаче никак не е за пренебрегване, особено за средата, в която растат децата ни. Днес все по-малко хлапета консумират достатъчно плодове, зеленчуци, риба, яйца и млечни продукти, ядки, което често води поне до недостатъчност на определени витамини в детския организъм.

Какво всъщност представлява витаминът?

Наименованието витамин се появява за първи път през 1912 г. Това са органични вещества, чието минимално количество помага на човешкия организъм да се развива нормално. Витамините са около 30 на брой или поне засега толкова са известни на науката. Някои от тях имат силно влияние върху растежа и оформянето на малкия организъм от раждането до навършване на 3 години. Именно тогава човешкото тяло расте с най-бързи темпове и се нуждае от ежедневен прием на разнообразни храни, богати на витамини. Те играят особено важна роля за правилната работа на органите при обмяната на веществата. Както недостигът им (хиповитаминоза), така и прекомерното количество (хипервитаминоза) води до определени заболявания. У нас по-често срещаният проблем е хиповитаминозата, поради промяната в начина на живот, осъвременяването на качеството на храната и недостатъчната информираност на родителите относно проблема. Основните групи витамини са водноразтворимите В, С, H и P и мастноразтворимите А, D, Е, F и К. Последните се усвояват от организма значително по-бавно.

Витаминът на растежа - А

Той е един от основните двигатели в детския организъм. Известен е под две форми: ретинол и каротин. Витаминът подпомага правилния растеж на костите, косата и зъбите, прави кожата еластична, осигурява нормално зрение, както и регулира дейността на щитовидната жлеза, участва в синтеза на половите хормони и подпомага функционирането на надбъбречните жлези. При недостиг от него в организма се наблюдава забавяне в растежа и податливост към инфекции. Освен това недостатъчната консумация на витамин А създава предпоставки за намаляване остротата на зрението и поява на кокоша слепота (трудно виждане в полумрак и тъмнина). Не по-малко смущаващо е бавното зарастване на рани и сухата кожа. Ако се стремите да осигурите на детето си богато на витамин А меню, насочете се към риба, жълтък от яйце, мляко, пресни моркови, червени чушки, домати, спанак. В непоносимите жеги малчуганите ще приемат с удоволствие фреш от пъпеш, ябълки или кайсии.

Умният витамин - В1

Той не случайно носи това прекрасно име. В1 оказва най-благоприятно влияние върху нервната система. Той също участва активно в растежа на организма, подпомага работата на мускулите и подобрява умственото развитие на малчуганите. Освен това има своята роля в разграждането и усвояването на въглехидратите. Медикаменти, съдържащи витамин В1, се използват в предотвратяването на неразположения по време на пътуване по въздух и вода. Ето защо, ако ви се наложи, може да заредите чантата за път с орехи, фъстъци и мляко. Занижените количества на В1 в детския организъм могат да доведат до проблеми с мускулите и храносмилателната система. Умният витамин може да се достави на малчуганите чрез храни като телешко месо, овесени ядки, грах, спанак.

Антистресов витамин - В2

Когато се наблюдава забавяне на растежа при децата, една от първите причини, която се търси е липсата на достатъчно витамин В2 в организма. Той играе важна роля при усвояване на белтъчините, мазнините и въглехидратите. При хиповитаминоза В2 се наблюдава помътняване на роговицата на окото, а също разраняване ъглите на устата. Дерматитът по лицето, липсата на апетит и понижаване на жизнеността на детето също могат да бъдат симптоми на липса на витамин В2. Полезният ефект от приема му, освен борбата с гореспоменатите проблеми, е поддържането на еластична кожа, гъсти коси и здрави нокти. Ако детето ви е вегетарианец или просто не консумира достатъчно често месо и млечни продукти, е подложено на риск от хиповитаминоза В2. Добре е да включите в менюто му поне риба, краве мляко и сирене, а също зелени листни зеленчуци и домати.

Противовъзпалителният витамин - В5

Известен е с това, че действа изключително благоприятно върху прорезни рани и такива от изгаряне. Витамин В5 е от особена важност за нормалното развитие на централната нервна система и клетъчното изграждане. Изключителна роля има за функционирането на надбъбречните жлези. Освен това той е безценен помощник при превръщането на мазнините и захарта в енергия. Витаминът подпомага и бързото възстановяване след приема на антибиотици. Когато бебето е боледувало, в следващите седмици наблегнете на пълнозърнестите храни, краставиците, спанака и пилешкото месо.

Витаминът на антителата - В6

С негова помощ в детския организъм се образуват антитела и червени кръвни клетки. Освен това е естествен диуретик. Не случайно, след като детето ви е хапнало пъпеш, пълни бързо памперса или тича в тоалетната да пишка. Недостигът от витамин В6 може да доведе до анемия, а при кърмачетата до гърчове. Ето защо е добре храни като рибата, яйцата, овесените ядки, зелето да присъстват на масата ви често.

Фолиева киселина - В9

Всяка бременна жена е добре информирана относно качествата на фолиевата киселина. Тя обаче играе важна роля за детето и след неговото раждане. Витамин В9 стимулира кръвообразуването и растежа на детския организъм. Освен това е нужен при натрупването на мускулна маса и образуването на хемоглобина. Един прекрасен навик е винаги в чантата си да имате сурови ядки и да предлагате на детето от тях вместо така популярните по площадките захарни изделия.

Червеният витамин - В12

Той участва активно в кръвообразуването и се открива основно в животинските продукти. Ето защо при вегетарианска диета е нужно допълнителното му набавяне чрез разнообразни храни като мляко, сирене, яйца. Витамин В12 предпазва от анемия, подпомага растежа и усилва апетита при малчуганите. Освен това ги прави по-съсредоточени и увеличава енергията им.

Цитрусов витамин - С

Изключително популярно средство за борба с вирусите. Това е най-добрият стимулатор на естествения имунитет. Ето защо понякога сокът от един лимон върши по-добра работа от всяко лекарство. Хиповитаминозата С води до трудно зарастване на рани, лесна уморяемост, посивяване на кожата и рязък спад в съпротивителните сили на организма срещу инфекции. Освен цитрусите, богати на витамин С са и шипките, касисът, ягодите, картофите, червените чушки, броколите.

Антирахитичен витамин - D2 

Няма родител, който да не е инструктиран подробно от педиатъра си за ползите от приема му. Известно е, че той участва активно в растежа на костите и зъбите. Образува се в кожата под въздействието на УВ лъчите. Това е единственият витамин, който не се набавя от майчината кърма и затова се приема задължително от бебетата над 1 месец. Естествени източници са черният дроб, яйцата, кравето масло и млякото.

Антиоксидант - Е

Витамин Е доставя кислород на тялото и предпазва белите дробове от вредните атмосферни влияния, което го прави изключително ценен при растежа на детето в условията на градска среда. Той засилва издръжливостта на малкия организъм, а неговата липса може да доведе до отпадналост или анемия. Доказано е, че витамин Е съхранява количествата витамин А, затова обикновено стойностите им в детския организъм вървят ръка за ръка. Богати на витамин Е са марулите, лападът, млечните продукти, яйцата, а също лешниците и бадемите.

Чревният витамин - К

Той се образува и получава от чревните бактерии и участва активно в бързото съсирване на кръвта. Хиповитаминоза К може да се получи не толкова при недостатъчен прием на месо и зеленчуци, колкото при продължителен прием на антибиотици, тъй като те унищожават чревните бактерии. В такива случаи понякога се стига до колит (възпаление на червата) или псилоза (липса на окосмяване). Витаминът участва при регулирането на правилното функциониране на бъбреците.

Кое унищожава витамините?

Топлинната обработка е основният враг на витамините. Единственият, който устоява на пораженията от печенето на високи градуси, е витамин В2. Той се унищожава при излагане на светлина и се разтваря при потапяне във вода. Витамин В6 например губи полезните си свойства при замразяване на плодове и зеленчуци, също консервиране и печене на месо. Най-щадящата термична обработка е краткото варене, също и задушаване. Съветът на педиатъра е винаги майките да се стремят към суровите плодове и зеленчуци под формата на фрешове и салати. Имайте предвид, че други предпоставки за унищожаването на витамините е прекомерната консумация на кока кола и захарни изделия и отглеждането на деца в среда с тютюнев дим. Добре е да знаете, че цитрусовите плодове трябва да се консумират веднага след разрязване, тъй като витамин С губи ползотворните си качества, ако има досег с кислород за по-дълго време. Витамин К също губи полезните си свойства след подлагане на облъчване от рентгенови снимки.

Много хубаво не е на хубаво

Странно, но факт - витамините могат да доведат до проблеми със здравето. Стремежът да се дават колкото може повече витамини води до обратния ефект. Малките деца са изключително чувствителни на хипервитаминоза А. Тя води до липса на апетит, повишаване на температурата, кръвоизливи по лигавиците, измършавяване, а има случаи и на мозъчен оток при бебета. Предозирането с витамин С пък може да доведе до повръщане, стомашни болки и диария, в дългосрочен план - до анемия и нарушение в образуването на костите. Затова предпочитайте лимоните и портокалите пред течните ампули, особено ако не сте направили консултация с педиатър. Големите количества от витамин D пречат на правилния растеж, а децата стават апатични, сънливи и губят апетита си.

Най-добрият начин да набавите необходимите количества витамини за детето ви е разнообразното ежедневно меню. Основен принцип на здравословното хранене е даването на пресни плодове и зеленчуци и сурови ядки. В първата година от живота си всяко бебе, което се кърми, получава доста от необходимите му количества витамини от майка си. Не случайно педиатрите препоръчват кърмата като най-качествената храна за добър старт в живота. Ако смятате, че малкият човек не приема достатъчно полезни съставки чрез храната или проявява обезпокоителни симптоми, ви е необходима консултация с вашия педиатър. Лекарят, който най-добре познава детето ви, ще ви даде професионален съвет относно храненето на вашия наследник и необходимостта от допълнителен прием на витамини.

Витамин      Храни - най-богати източници        Препоръчителни дневни
дози

                    0-6 м             6-12 м           1-3 г

А      Черен дроб, рибено масло (особено от моруна), жълтък от яйце, мляко, моркови, червени чушки, домати, магданоз, пресен лук, спанак, брюкселско зеле, тиквички, пъпеш, ябълки, кайсии, тиква.            4 мг    4 мг    4 мг

В1    Свинско, говеждо, бъбреци, жълтък от яйце, краве мляко, пшенични трици, овесени ядки, боб, грах, спанак, орехи, фъстъци.       0,3 мг            0,5 мг            0,7 мг

В2    Черен дроб, бъбреци, риба, жълтък от яйце, мляко, сирене, марули, спанак, лапад, домати, зеле.      0,4 мг            0,6 мг            0,8 мг

В5    Пилешко месо, черен дроб, бъбреци, сърца, яйца, пълнозърнести храни, зелени чушки, марули спанак, лапад, зелен лук, краставици, ядки.           3 мг    5 мг    7 мг

В6    Риба, черен дроб, яйца, соя, овесени ядки, пшенични трици, ориз, царевица, зеле, пъпеш, фъстъци, орехи.            0,3 мг            0,6 мг            0,9 мг

В9    Зелени листни зеленчуци, бобови растения, ядки.       30 мкг           45 мкг           100 мкг

В12  Месо, мляко, сирене, яйчен жълтък. 0,5мкг           1,5мкг           3,0мкг

С      Шипки, цитрусови плодове, касис, ягоди, картофи, карфиол, броколи, червени чушки, домати, моркови, коприва, спанак, кисело зеле, магданоз.        30 мкг           40мкг            40мкг

D2    Черен дроб, яйца, краве масло, мляко.    10мкг            10мкг            10мкг

Е       Яйца, краве мляко, соя, пшеница, брюкселско зеле, грах, спанак, марули, лапад, зеле, лешници, бадеми, фъстъчено масло.     3мг     4мг     5мг

К      Месо, яйца, кисело мляко, зеле, моркови, спанак, тиквички, домати, ягоди.    4мкг            4мкг   4мкг.Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Мариана Талева - педиатър,
13 ДКЦ - Лозенец, София

 

 

Сподели: