Здраве

Вирусна инфекция: начини за справяне у дома

Острите вирусни инфекции са най-разпространените заболявания в целия свят.

Вирусна инфекция: начини за справяне у дома

Представяме ви най-често срещаните им симптоми и начините за справяне с тях.    

Повишена температура

Вирусите се характеризират с остро начало и висока температура, понякога достигаща до 39-400С.

Какво да правим?

С повишаване на температурата организмът се бори с инфекцията. Затова не бързайте да я сваляте, освен ако детето не е получавало фебрилен гърч преди. Ако термометърът показва 38.5 градуса, можете да дадете температуропонижаващ медикамент. Ако детето не повръща, предложете течности – охладен чай, компот, вода.

Запушен нос

Всички респираторни инфекции започват със запушен нос, дразнене на лигавицата, често кихане и сърбеж, като впоследствие се включват главоболието и отделянето на обилен секрет от носа.

Какво да правим?

Проветрявайте често стаята, в която детето стои най-много през деня, и задължително спалнята преди лягане. Поддържайте температура, не по-висока от 20-22 градуса. Инхалациите и промивките със специални разтвори много помагат в случаи на хрема.

Кашлица

Кашлицата е един от най-често срещаните симптоми при острите вирусни инфекции. За борбата с нея се използват сиропи в зависимост от това дали е суха или влажна, както и според възрастта на детето.

Какво да правим?

Консултацията с лекар е задължителна, а употребата на средства за потискане или овлажняване на кашлицата без назначение от специалист не се препоръчва. Добър ефект имат честото проветряване на стаята и овлажняването на въздуха.

Главоболие

Главоболието, както и останалите симптоми, изброени по-горе, също спада към признаците за интоксикация на организма. Болката при остра вирусна инфекция най-често е разположена в областта на очните ябълки, челото и слепоочията.

Какво да правим?

Сънят и почивката действат много добре при подобни оплаквания. Ограничете гледането на телевизия и осигурете на детето спокойна обстановка без излишни шумове и ярки светлини.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: