Отдих и туризъм

Вечният град - или защо всички пътища водят към Рим

Поговорката гласи, че всички пътища водят към Рим. И още от древните времена, когато се е родила тази поговорка, смисълът й не е само буквален. Факт е, че много преди да се появи благозвучната дума "инфраструктура" римляните са построили система от добр

Вечният град - или защо всички пътища водят към Рим

Поговорката гласи, че всички пътища водят към Рим. И още от древните времена, когато се е родила тази поговорка, смисълът й не е само буквален. Факт е, че много преди да се появи благозвучната дума "инфраструктура" римляните са построили система от добре поддържани пътища, на която биха завидели не една и две съвременни държави. Но също така е факт, че през хилядолетната си история Рим е бил люлка на цивилизацията, културен и философски център, "камъкът", върху който и до днес лежи християнството.

Общоизвестно е, че Рим е основан от близнаците Ромул и Рем, отгледани от вълчица. По-малко известно е, че те са били потомци на троянския герой Еней. Според легендата Еней, с малцина оцелели, избягал от разрушена Троя, след което една пророчица му предсказала, че ще постави началото на велик град, който никога няма да бъде разрушен - Вечния град.

Пътят на историята

Историята тук е на всяка крачка - много древна, по-малко древна, средновековна, съвременна.

Сърцето на Рим, неговото рождено място е една малка долина, разположена между хълмовете Палатин, Капитолий, Квиринал и Ексвилин - Римският форум. От основаването на града Форумът бил граждански и религиозен център с много предназначения - от място за протести и погребения до арена на гладиаторски боеве и театрални представления. По нареждане на Октавиан Август форумът бил павиран и оставен празен като символ на откритостта на демокрацията. Но постепенно започнали да се появяват постройки, чиято цел била да покаже мощта и блясъка на империята - днес Форумът е осеян с останки на мемориални колони и триумфални арки. Най-големите забележителности във Форума са осемте йонийски колони, останали от Храмът на Сатурн; Храмът на Цезар, построен на мястото, където Юлий Цезар е кремиран след убийството му; Храмът на Веста и Преддверието на Веста - домът на девиците весталки, пазителките на свещения огън; базиликите "Емилия" и "Юлия", които преди да станат църкви са били римски съдилища; храмът на Ромул и арката на Тит.

Тесни стръмни стъпала водят нагоре от прашния и шумен Форум към потъналия в зеленина Палатин. През I-II в. пр. Хр. на Палатинския хълм живеел елитът на Рим, а след като Октавиан Август го избрал за свой дом, хълмът станал и императорска резиденция. Нито една от постройките тук не е изцяло запазена и трудно може да се различи какви са повечето развалини. Но размахът и сложността на техния строеж са впечатляващи.

Безспорно Колизеумът е сградата, с която най-често се свързва града. Строен от трима императори от Флавиевата династия, Колизеумът първоначално бил известен като Флавиевия амфитератър. Представлява каменен овал, дълъг 189 м, широк 156 м и висок 48 м и е най-големият амфитеатър в римския свят. Смята се, че е побирал от 50 000 до 90 000 души, разположени на три нива. Зрителите влизали през 80 входа, а излизали през 160 изхода, които позволявали Колизеумът да се изпразни в рамките на 10 минути. Амфитеатърът е открит през 80г. сл. Хр., а съоражението е толкова грандиозно, че дъхът ти спира. Колизеумът доста е пострадал - по време на силно земетресение през 1349 едната му страна рухва, а през XIV - XVIII в. гражданите на Рим го използвали като източник на строителни материали за изграждането на други сгради в града - двореца Венеция, базиликата "Св.Петър". И въпреки това трудно се намират думи, които да опишат как се чувстваш върху стените му.

"Тези стени, потъмнели от времето, оказват върху човешката душа същото въздействие като музиката на Чимароза, която извисява дори просташки грубото либрето."

Стендал

"Разходки из Рим"

Купете си билети за Колизеума предварително.

Опашката за билети пред Колизеума е огромна. Групите и тези, които вече имат билет минават без да чакат. Билети за Колизеума може да си купите от някоя от многото турсически служби в града. Друг вариант е първо да посетите Римския форум или хълма Палатин. Билетът за Колизеума, Форума и Палатин е един и може да се купи на всеки от входовете. Опашките при входовете за Форума и Палатинския хълм са в пъти по-малки от тази при Колизеума.

Пътят на поклоника

Християнството може и да се е зародило в Близкия Изток, но е покълнало и процъфтяло тук, в Рим.

Де юре центърът на католицизма е във Ватикана - най-малкият град държава в света. Де факто векове наред църквата е управлявала по-голямата част от Италия и именно Рим е бил столица на католицизма. Тук се намира и една от най-важните християнски светини - гробът на Св. апостол Петър, върху който е построена и базиликата "Св. Петър". Тя е най-големият християнски храм на Земята, а огромният й купол, създаден от Микеланджело, е известен по целия свят. В началото на IVв. император Константин полага основите на първата базилика "Св.Петър", която е била много по-малка и скромна от съвременната. По време на изгнанието на папите в Авиньон църквата запустява и се разрушава. Новата базилика започва да се строи през 1506 г. и е завършена 120 г. по-късно. Освен с внушителните архитектурни умения на създателите си, "Св. Петър" привлича милионите туристи и със съхраняваните в нея безценни произведения като "Пиета" на Микеланджело и бронзовия балдахин над олтара, творение на гениалния Джан Лоренцо Бернини.

В базиликата "Св.Петър" се ходи след обяд.

Сутрин опашката се вие около целия площад. Входът е свободен, но се минава през контрол за забранени предмети, а именно: ножички, джобни ножчета, отверки и пр. След обяд (между 14:00 и 16:00ч.) има много по-малко хора и почти не се чака на опашка.

Друго важно нещо, което следва да имате предвид е, че е забранено влизането с открити рамене и с къси панталони и поли.

Друга световноизвестна църква е Пантеонът - първият езически храм в Рим, превърнат в християнски. Сградата е издигната от император Адриан през 118-125г. сл. Хр. и освен за храм била предназначена и за астрономични наблюдения. Архитектурата му е забележителна. Височината и диаметърът му са равни, а купулът на Пантеона представлява такова инженерно постижение, че по негово подобие са построени много сгради по целия свят. Въпреки че промените не подминават и Пантеона, той остава най-добре запазеният римски храм. Още спирки по пътя на поклонника могат да бъдат църквите "Богородица над Минерва", "Богородица на народа", "Богородица Арачели", "Св.Троица на хълма" и много други.

В картата на града, по която се ориентирахме ние, има отбелязани над 130 църкви.

Пътят на изкуството

Рим е едно от най-богатите хранилища на световното изкуство. Може да се каже, че самият град е един музей на открито с множеството си храмове, дворци, фонтани, проектирани от видни майстори. Художественото богатство на града е събрано в около 150 музея и галерии. Най-известните сред тях са Ватиканските музеи. Произведенията, съхранявани там, заслужават да се изучават цял живот, но когато имате на разположение само броени дни, най-добре предварително да си изберете какво искате да видите. Най-често това са Сикстинската капела със забележителните творби на Микеланджело - "Сътворението", изобразено на тавана и "Страшният съд" на стената зад олтара, и стаите на Рафаело, изписани от Рафаело и неговите ученици за папа Юлий ІІ, където той разположил покоите си.

Ако искате да видите от къде е започнал Рим, трябва да се върнете във времето преди раждането на империята, когато Централна Италия била владение на етруските. За тази цел трябва да посетите Националния музей "Вила Джулия". Изложената в музея колекция представя бита, религията и културата на етруските. Омагьосващи са многоцветните теракотени фигури в известна големина, изобразяващи Херкулес, Аполон и неизвестна богиня. Смята се, че те са изработени в края на VІ в. пр. Хр. Въпреки че римляните се постарали да унищожат етруските, преди това възприели голяма част от тяхната култура.

Капитолияският музей се разполага в двете сгради на Капитолийския площад и е един от най-старите обществени музеи в света. Колекцията му е богата на склуптори от римския период. Тук може да видите Капитолийската вълчица - символ на Рим, оригиналната статуя на Марк Аврелий, възседнал кон, а също така "Умиращия гал" и "Венера Капитолийска".

Галерия "Боргезе" е разположена в парка на Вила "Боргезе" не далеч от прочутите Испански стъпала. Дом е на произведения на едни от най-известните майстори на изобразителното изкуство. Тук са забележителните скулптури на Бернини - "Давид", "Аполон и Дафне", "Отвличането на Парзепина". Живопистта е представена от невероятните творби на Караваджо, Рафаело, Доменикино, Тициан, Белини, Лоренцо Лото и др.

Без багаж

В галерия "Боргезе" не се разрешава внасянето на каквото и да е. Всички вещи, в това число ръчни чанти, напитки, трябва да се оставят на гардероб.

Пътят на романтиката

Рим е град за романтици. Те по достойнство оценяват атмосферата на тесните павирани улички, кафенетата с маси с бели покривки и вази с цветя, красотата на фонтаните и безметежното спокойствие на парковете. Моите предложения за романтични души са:

- Площад "Навона" с художниците, неповторимата архитектура на двореца "Памфили" и величествените фонтани "Четирите реки" и "Мавърския фонтан".

- Фонтанът "Треви" вечер, след приятна вечеря с вино и свещи в някое от ресторантчетата в района.

- Хълмът Пинчо с очарователните алеи и прекрасна гледка към блестятщите куполи на Рим.

Shopping  пътят

Рим не е модната столица на Италия. И все пак shopping-ът може да бъде много успешен. Особено това се отнася за обувките. Има голямо разнообразие, високо качество и различни цени.

Градът е успял да избегне MALL-манията. Има няколко универсални магазина - La Rinascente и Coin. В тях ще намерите мъжка, женска и детска мода (в Coin), кожени изделия, аксесоари, парфюмерия и козметика, стоки за дома. Представителствата на повечето големи модни къщи се намират в район Tridente, около площад Испания. Магазините за по-широка публика са разположени на Via Nazionale, Via del Corso, които тръгват от площад Венеция, и Via Cola di Rienzo в района до Ватикана. А ако търсите нещо наистина оригинално, трябва да се отбиете в район Trastevere.

За децата

ZOO

Зоологическата градина в Рим не е много голяма, но е интересно направена. На животните е създанена среда, максимално близка до естествената. Градината е със силно изразен образователен уклон. Има специална зала, която представя флората и фауната на Италия. Освен за животните има и информация за дървесните видове, растящи в парка. По-интересните животни, които ги няма в зоопарка в София са жирафите, африканските диви кучета и тюлените. Терариумът също е направен по много по-интересен начин.

Zoomarine

Zoomarine е zoo-аква парк. Освен присъщите за всеки аква парк водни актаркицони, тук може да видите представления с делфини и тюлени, да посетите Гората на папагалите, да погалите някоя от грабливите птици, която преди това ви е показала своите ловни умения. Намира се на юго-запад от Рим на брега на Тиренско море. В дните, когато работи, има безплатен автобус от гарата в Рим (Termini).

Независимо от това кой е вашият път, той рано или късно ще ви отведе в Рим.

 

Автор: Петя Лечева

 

 

Сподели: