Lifestyle

ВЕЧЕ МОГА САМ да си духам носа

В тази „игра" няма правила. Всеки полага различни усилия по различно време и под различни наставления. Някои майки смятат, че урокът по почистване на нослето трябва да се проведе още преди навършване на първата година, докато други разчитат на интуицията

ВЕЧЕ МОГА САМ да си духам носа

В тази „игра" няма правила. Всеки полага различни усилия по различно време и под различни наставления. Някои майки смятат, че урокът по почистване на нослето трябва да се проведе още преди навършване на първата година, докато други разчитат на интуицията на хлапето и изчакват то само да се развие... и в тази насока. Все пак в някой хубав слънчев ден родителят трябва да прехвърли отговорността за малкия нос върху неговия притежател.

- Родителският опит сочи, че най-късно около четвъртата година детето трябва да се научи само да си издухва носа.

- Основното правило, което трябва да научи хлапето още от най-ранна възраст, е, че слузта трябва да се изхвърля навън, а не да се дърпа навътре.

- Добре е да започнете уроците, когато детето не боледува, за да е придобило навици в моментите на здравословно неразположение.

- Личният пример и играта са най-добрите форми на обучение, що се отнася до хигиената.

Защо се налага правилното издухване на носа

При силна хрема се затруднява или напълно се прекратява носовото дишане. Детето се принуждава да поема въздух само през устата, което може да възпали гърлото и сливиците. Освен това непочистването на носа може да доведе до стичане на секретите навътре и до образуване на отит.

Съществува допълнителен бонус, ако мъникът се научи по-рано да си издухва носа. При евентуално пъхане на чужд предмет, детето ще може да го изхвърли самостоятелно без медицинска намеса.

На каква възраст да започнат уроците

Няма смисъл да се опитвате да научите едногодишното бебе да си духа самостоятелно носа, но може да му показвате как се прави. Възможно е след шест месеца да започне да ви имитира и около втората година да го прави вече само. Обикновено обаче децата успяват да си издухат носа сами около четвъртата година.

Как да го научим

Правилното духане на нос изисква устата да е леко отворена, едната ноздра да е запушена, а през втората да се изхвърлят секретите. Духането с двете ноздри едновременно е неефективно. Докато детето не е усвоило навика добре, не го карайте само да си почиства носа. При най-мъничките процедурата трябва да се извършва с аспиратор.

Играта

Може да измислите много игри, за да научите детето да си почиства носа. Една от тях е да духа пламъчето на свещ първо с уста, а след това с въздух от нослето, естествено, под ваш постоянен контрол, за да не се изгори. Друга игра подтиква мъника да издухва перце от гладка повърхност, например масата, леглото. А може да го карате да ви имитира, докато почиствате собствения си нос.

Ако изобщо не иска да го прави сам

Не го карайте насила. Ще дойде моментът, в който детето ще реши, че му е омръзнало да го гоните със салфетка в ръка. Сменете играта или методите си на обучение. И не забравяйте, че когато детето ви е болно, не е време за самостоятелно издухване на нослето.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: