Здраве и красота

В ритъма на зумба

Зумба е танцувална фитнес програма, основана на латиноамериканските ритми.

В ритъма на зумба

Основните направления в зумба са: салса, меренге, кумбия, бачата, кизомба, регетон – от тях се миксират всички основни движения.

 

Ще танцувате ли?

Не е необходима никаква специфична подготовка. Всичко е весело, лесно и ефикасно. Още след втората или третата тренировка ще можете да танцувате в ритъма на латиното.

 

Полезна ли е за здравето?

Е, противопоказания има, както и при всяка друга фитнес тренировка. Например, ако ви е забранено физическото натоварване, или при травми на коленете, тазовото дъно, гръбначния стълб. Заниманията не са препоръчителни при сериозни проблеми със сърдечно-съдовата система, не са подходящи за бременни. Ако се чудите дали зумба е подходяща за вас, винаги можете да отидете на пробна тренировка и още в хода на танците да обърнете внимание на това как се чувствате. Ако сте бодри, весели и се усещате добре, можете да продължите с тренировките. Ако сте се натоварили, започнете с по-леките движения, които постепенно ще засилят организма ви.

 

А за деца и възрастни?

Тренировките са подходящи за всички, независимо от възрастта. Например, зумба голд е адаптирана специално за хора във възстановителен период след травми, с ограничени физически възможности. Зумба кидс е подходяща за деца на възраст 4-11 години.

 

Често, но по малко

Тук отново трябва да се обърне внимание на самочувствието. Добре е тренировките да са поне през ден, тъй като са от типа кардио и трябва да се даде възможност на организма за почивка.

В ритъма на зумба изгаряте над 800 калории за час.

 

И малко за движенията

Меренге

Това е много лесен (благодарение на лесния ритъм) и енергичен танц, движенията на който са много чувствени. Меренгето има дори леко еротичен характер. Основната стъпка в меренгето носи наименованието „марш”.

 
Салса

При този танц няма място за стеснение и неувереност. Само страст, поглед и чувство. Основните движения са бързи и бавни крачки в ритъма на музиката.

 

Регетон

Това е непринуден, доста сексуален танц, с основни енергични и ритмични движения на бедрата, гърдите и раменете, всевъзможни „вълни” на тялото.

 

Кумбия

Основното движение при кумбия е стъпката назад, необходима за извършването на всяко обръщане и за заключителните движения. Не забравяйте да движите последователно ръцете нагоре-надолу, или все едно си проправяте път през тръстика с мачете.

Преходът от интензивна тренировка към спокойно състояние в края на заниманието е изключително важен. Той се изпълнява на по-бавна музика, по време на която темпото и амплитудата на движенията се понижават два пъти, а движенията стават плавни. В края не забравяйте да направите разтягане.

Автор: Милена Тошева

 

Сподели: