Раждане

В прегръдката на водата

„Една малка усмивка е "залепена" за лицето ми, откакто се докоснах до омаята на водата и чудото, което тя ми даде...Ваната е пълна, водата - топла, хайде, влизай, Юле!"

В прегръдката на водата

- това беше спасителният глас на д-р Григорова. С треперещи крака, тресяща се от "мъката" на контракции, станах от леглото и се запътих към нея - живителната течност, която беше широко разтворила ръце, готова да ме прегърне в топлата си пазва... Това беше Тя - създателката на всички живи твари - Водата. Разположих се удобно в нейната мека, нежна и топла постеля и се чух да казвам: "Животът е хубав!" В този момент вече всичко беше далечно и незначително - болката прокудена, а аз галена от топлите успокояващи пръсти на Създателката."  Това е цитат от едно есе, написано от една майка, чието първо раждане е минало като в онези разкази на бабите ни, които сме превърнали в легенди - естествено. Да, естествено! Без притъпяващите усещанията упойки, без намесата на скалпел, без да те засипват с множество сложни медицински термини, от които като че ли болката става още по-непоносима. И Болката се превръща в Свещен символ на новия Живот, и Човечността започва да извира от своя извор Естествено.

Легендата

Някога, в далечни времена, когато настъпел моментът на раждането,  индианките се потапяли във водата и като морски сирени раждали там децата си. Възможно е този акт да е имал и някаква по-дълбока символика, но това, което е научил светът от индианките е, че във водата раждането е най-безболезнено. И естествено, като повечето гениални, „простички" открития, и идеята за раждането във вода, като самата вода, си проправила пътя през скали и урви, та чак до северните страни. Първо достигнала до Дания, където ниските температури са мотивирали хората да избягат от тях и да ползват релаксиращото действие на топлата вода.

Вече в цял свят, в развитите страни, включително и в България (в Първа АГ болница „Света София"), се практикува такова раждане, което е много по-безболезнено, много по-близко до природата, до естествения начин, по който раждат жените. Напоследък все повече семейства желаят да бъдат по-близо до природата. Това е една нова тенденция, която наблюдават в „Света София" от известно време. Има жени, които, освен че искат да раждат във вода, не желаят никаква външна намеса. Не желаят стимулиране на родилния процес, не желаят обезболяване, не желаят никаква помощ. Това са жените от „тайното" общество на хората с будна съвест и сетива - estestveno.com. А мотото им е простичко, като всяка гениална идея - „колкото по-естествено, толкова по-добре".

Магията на водата облада и българките

От три години вече се провежда раждането във вода в Първа АГ болница „Света София".

Първият екип е обучен в Дания, от където е и внесена ваната. Само по себе си раждането във вана не изисква някаква специална подготовка, но не може да се води, ако докторът не може да води всяко друго раждане. „То е все едно да тръгнеш да сечеш дървото откъм върха, няма да падне, нали?", „Трябва да имаш основите, трябва да знаеш, че това раждане може да не завърши във ваната и трябва да си готов до го водиш отвън - може да се наложи да направиш цезарово сечение и най-важното, трябва да прецениш всички тези неща кога да ги направиш." - казва д-р Григорова.   

Иначе почти всички екипи в болницата са обучени, но не всички се наемат да водят такова раждане - много близко до природата, но и много отговорно. Основната разлика от обикновеното болнично раждане е, че не може да се осъществява постоянен мониторен контрол, тъй като мониторите са на ток. Във водата не може да се следят толкова динамично детските сърдечни тонове и тяхната промяна по време на родилния процес. След всяка контракция тоновете се слушат с апарат наречен „минифетон", но той не може да отчете неблагоприятната промяна на детските сърдечни тонове преди, по време и след контракция. Затова раждане във вана е по-препоръчително за жени, които раждат за втори път, защото раждат по-бързо и за такива, при които предварително е преценено, че се очаква едно безпроблемно раждане. Всяка жена трябва да има предвид, че едно раждане се знае как започва, но не се знае как ще завърши. Има неща, които не винаги може да се преценят предварително. Всички жени, които са решили да раждат във вана, биват предупредени, че ако има някакво отклонение от родилния процес ще бъдат извадени от ваната и раждането ще продължи навън. Иначе всеки би могъл да си купи една вана и да си ражда вкъщи, ако нямаше нужда от динамично наблюдение.

Така например, ако се установи, че тъканите на тазовото дъно не са достатъчно еластични, тогава жената излиза от ваната и ражда с епизиотомия вече на гинекологичния стол. Това са неща, които не могат да бъдат предвидени. Тенденцията е да раждат все по-възрастни дами, които са се реализирали в професионално отношение и са решили, че трябва да се възпроизведат. Но колкото повече  възрастта напредва, толкова повече раждането се затруднява.

Всяка жена ли може да се сгуши в прегръдката на водата?

Предварително акушер-гинекологът консултира пациентката, за да даде някакъв процент дали се очаква едно нормално раждане. Пациентките, които са: с тесен таз, с отоци, със сърдечно заболяване, с бъбречно заболяване, с бактерии в урината, с нечисто влагалище, с прееклампсия (които имат албумин, високо кръвно налягане или отоци), над 35-годишни, с двуплодна бременност, със седалищно предлежание на плода - всички те не са показани за раждане във вода. Това е първото сито. И ако е преминала него, на пациентката й се казва, че за момента няма противопоказания.

Животът е хубав!

За да  се потопи във ваната, жената трябва да е направила 5 см разкритие и да е отворен околоплодният мехур. До преди този момент тя е извън ваната. „Когато се потопят във водата много от тях възкликват.". Д-р Григорова още помни Юлия, която, когато се потопила цялата във ваната, казала с облекчение „Животът е хубав!". Други жени казват „Това вече е нещо друго!". Във ваната те имат възможност да заемат най-различни пози - легнала, клекнала. Като при клекналата поза (така наречената „кучешка поза", в която раждат животните) се разширява най-добре тазовото дъно. Наистина трябва да имате голяма мотивация, защото няма никакво обезболяване, разчита се само на топлата вода. А градусът на водата е какъвто си го харесате. „То е въпрос на предпочитание, някои предпочитат по-топла вода, други не чак толкова. Едни харесват температура 37 други 38 градуса. Но винаги разчитат на топлината."

Ваната е модулна - може да се движи нагоре и надолу, има две малки душчета - от едното тече студена от другото топла вода, а отдолу се прави постоянен обмен на водата, като се източва, за да бъде родилката непрекъснато в чиста вода. Тя става червена от топлината, екипът също, тя се потапя във водата, екипът също е мокър - гинекологът, акушерката, дори таткото (ако присъства), всички. Защото при раждането във вода всичко се случва естествено и никой не е дистанциран, никой не стои „спокойно" в очакване да се приключат мъките на уплашената от болката  и упоена до безпаметност бъдеща майка. Епидуралната анестезия е противопоказана за ваната, защото понякога се обездвижват краката. Но онези жени, които са решили да раждат във вода знаят следното: при раждането във вода много по-добре се отпускат меките родови пътища, много по-малко разкъсвания се получават. Да, това е истината - ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, защото природата ни е дала всички блага, за да не се концентрираме върху болката. 

Раждането на чудото

Ние хората сме като делфините (съществата, които ни съперничат по интелект в природата), само че сме изгубили способността си да дишаме под вода. Доказано е, че поради факта, че вътреутробната среда е водна, стресът от раждането е по-малък при децата, които се раждат под вода. След което ги изваждат оттам и ги слагат на гърдата на майката. „А тези пациентки именно това искат, те държат да се сложи детето на гърдите им." Те държат пъпната връв и чакат тя да спре да пулсира. И тогава докторът или бащата, ако присъства, а той по-често присъства при водното раждане в сравнение с обикновените раждания, прерязва пъпната връв.

Мотивацията

За да поиска една пациентка да ражда във вода, тя трябва да бъде много добре мотивирана, а това е мотивация на цялата брачна двойка. Те заедно се мотивират. Те са слушали, те са гледали филми и вече имат изградено виждане точно как ще се случи. Искат двамата заедно да го преживеят. Много рядко раждат жени, които са без съпрузите си. В повечето случаи това са тези, които раждат за първи път и които съблазнени, може би, от прочетеното, са стигнали до заключението, че раждането във вода е по-безболезнено.

Статистиката

Все още не може да се направи голяма статистика за България. Около 100-150 жени за годината раждат във ваната на Първа АГ болница, а при 4 204 раждания за годината, не е кой знае колко голяма бройка. Но всяка следваща година се увеличават ражданията във вода в сравнение с предходната.

Да се приземим към родната действителност

И естествено възниква въпросът каква сума поема здравната каса за вашето естествено раждане? „Здравната каса е едно много интересно образувание" - казва д-р Григорова, за родилното отделение има една единствена пътека, която гласи „Раждане, независимо от начина на родоразрешение",  дали е във вана, дали е с форцепс, дали е нормално, дали е със секцио, каквото и да е, това, което превежда касата за болницата, са едни и същи 400 лева. Няма значение как ражда пациентката. А едно раждане със секцио, например, е три пъти по-скъпо, отколкото едно нормално раждане. Няма пътека за цезарово сечение, при положение, че има 42%, а какво остава за вана, където има 1%.

Но както и да стоят нещата в България, колкото и безхаберна мащеха да е държавата ни, докато има хора като д-р Григорова, които със своя опит и доброта  да предразполагат и насърчават настоящите майки, ще има и надежда, че най-естественото в човека - човечността, ще си проправи път през скали и урви, също като водата. 

Автор: Силвия Чалъкова

Консултант: д-р Валентина Григорова, заместник директор „Медицински дейности" на Първа АГ болница „Света София", завеждащ „Родилна зала"

 

Сподели: