Здраве

Ушите: безопасна чистота

Почистването на ушите на бебето е деликатна тема, която провокира много въпроси у родителите.

Ушите: безопасна чистота

От една страна, натрупването на ушна кал е неприятно, но от друга, поддържането на хигиена е свързано с рискове от инфекции или увреждане на тъпанчетата. Представяме ви отговорите на най-важните питания за безопасната чистота на детските уши.

Защита и хидратация

Ушната кал е полезна за малчугана, защото защитава и овлажнява ушите, има и антибактериални свойства. Когато е в голямо количество обаче, става повод за дискомфорт.

Как да почистваме ушите на мъника?

1. Потопете мека кърпа в топла вода.

2. Внимателно почистете външната част на ушите, без да навлизате в ушния канал.

При лекаря

Не се опитвайте сами да почистите вътрешното ухо на малкото човече – така има опасност да го надраскате. Вместо това го заведете при специалист УНГ, който ще използва специални инструменти. 

Опасни ли са клечките за уши?

Неправилната им употреба може да доведе до одраскване на нежната кожа и инфекции, причинени от вкарване на бактерии отвън. За да не допуснете подобни усложнения, въздържайте се от използване на клечки за уши.

Да използваме ли капки и спрейове?

На пазара се предлагат препарати, предназначени за бебешка ушна хигиена. Те втечняват ушната кал и подпомагат отделянето й. Плюсът им е, че не създават неприятни усещания за мъничето, а и с тях не можете да нараните ушите. Консултирайте се с педиатър какви капки или спрей да купите и следвайте инструкциите за употреба:

  • Капки: наклонете главата на малчугана и капнете 3-5 капки в ушния канал. Изчакайте няколко минути, след което изправете бавно главата и почистете ухото.
  • Спрей: впръскайте леко спрея в ухото и наведете главата на мъника, за да изтече втечнената ушна кал.

Автор: Ива Лалова

Консултант: д-р Костадинка Пенджакова, педиатър в Медицински център „Детско здраве“

 

Сподели: