Lifestyle

Уроци по обличане

Колко трудно е да се облече малко дете! То е подвижно и гъвкаво и е истинско геройство, когато успеете да му сложите и последния акцент от тоалета. Кога ще започне да се облича само? Има ли начин по-бързо да се научи на това?

Уроци по обличане

Колко трудно е да се облече малко дете! То е подвижно и гъвкаво и е истинско геройство, когато успеете да му сложите и последния акцент от тоалета. Кога ще започне да се облича само? Има ли начин по-бързо да се научи на това?

От 2 до 5 години

Именно това е периодът, в който детето трябва да се научи да се облича абсолютно самостоятелно включително и да си завързва връзките на обувките. Наистина 2 годинки изглежда твърде крехка възраст за толкова сложна дейност, но точно тогава децата най-лесно се обучават в процеса на игра. Покажете на мъника как се облича кукла или плюшена играчка, а после му предложете да повтори вашите действия. След няколко тренировки ще видите как ще започне да прилага натрупаните знания, опитвайки се да облече дрешките на собствените си „лапички". Първоначално вие ще трябва да участвате като активен помощник в процеса на обличане. Но колкото повече пораства наследникът ви, толкова по-уверен ще става в справянето с детайлите на своя тоалет и съответно толкова по-малка нужда ще има от вашата помощ. Ако забележите, че търси съдействието ви не защото не може да се справи сам, а защото го мързи, не му помагайте.

Важно! Преди да се научи да се облича, детето трябва да може да се съблича само. Този навик се появява към 2-годишна възраст.

Какво не трябва да правите:

*Да се карате на детето или да му се присмивате, ако си е облякло суичъра наопаки или е разменило обувките си. Обратното, хвалете го, защото то със сигурност е вложило голямо старание!

*Да губите търпение и да го подканяте с накърняващи достойнството му думи като например да му обяснявате колко е бавно или му давате за пример друго дете, което вече се облича само, и т. н.

*Ако мъникът при никакви обстоятелства не желае да се облича сам, не го карайте насила! Опитайте се да му създадете интерес. Обещайте му например, че ако се облече, ще последва нещо интересно, като посещение на детски парти клуб. Хубаво е да разберете на какво се дължи подобно упорито нежелание.

*Не забранявайте на наследника си да облича ваши или на съпруга ви дрехи. И по такъв начин също ще получи навик да се облича.

5 начина да научите детето да се облича

1 Прави като мен. Обличайте се заедно с детето. Може да направите и състезание по най-бързо обличане - който „финишира" първи, ще получи награда.

2 Помогни ми да се облека! Не вие помагате на детето, а то на вас. Вие не можете да си закопчаете ципа на якето, да си обуете панталона и т. н. Разбира се, на него тези действия му се удават много по-добре, отколкото на вас.

3 Рисуваме и играем. Направете колаж от различни видове дрехи, нарисувайте ги или изрежете от списание. Сложете го в детската стая. Сега всяко обличане ще се превърне в увлекателно търсене: мъникът си избира вид дреха от колажа, след което започва да търси подобна в своя шкаф. И сам се облича!

4 Обясняваме и повтаряме сто пъти. Ако наследникът ви не може да се научи да различава лявата от дясната обувка, вие търпеливо трябва да му обяснявате и показвате толкова пъти, колкото му е необходимо. Не всички деца улавят веднага тънкостите в обличането.

5 Превъплъщение. Крачолите са два тунела, а краката - два влака. Влаковете трябва да влязат в тунелите. Или друго: „Ти си фея". Как се обличат феите? Търсят се дрешките в гардеробчето и после се обличат.

 

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: