Развитие и обучение

Умения преди училище

Aко детето ви тръгва на училище, вероятно сте фокусирани върху това да подготвите малчугана за школото.

Умения преди училище

Това е списъкът със седемте полезни неща, които детето трябва да умее около 6-годишна възраст.

1. Kaк да прочете и напише името си

Помогнете на детето да се научи да пише името си, преди първия учебен ден. Със сигурност ще е от полза на малчугана.

2. Да избърше дупето си, след като е ходило по голяма нужда

Повечето деца в детската градина могат сами да избършат дупето си. А ако все още не са наясно, вкъщи покажете на малчугана колко тоалетна хартия трябва да използва и как най-добре да се почисти. Още един важен трик за по-лесно боравене с тоалетната хартия е... да намажете чиния със сладко, например, и да оставите малчугана да почисти съда. Това ще помогне на детето да разбере колко хартия е необходима и как да я използва най-лесно и най-успешно.

3. Връзване на връзките на обувките

Без оглед на това с какви обувки е, детето трябва да може само да връзва връзките.

4. Обличане на яке

Циповете представляват доста голямо предизвикателство за хлапетата. Могат лесно да се развалят и да създадат куп проблеми. Един от най-полезните съвети е да завържете малка връвчица около ципа – така ще помогнете на малкото човече да закопчае по-бързо якето си.

5. Обличане

Aко научите детето да се облича само, още преди да тръгне на училище, както и да комбинира дрехите си, значително ще ускорите процеса на подготовка за школото. Освен това, специалистите многократно потвърждават как самостоятелността при обличането е важен психологически и емоционален фактор.

6. Използва прибори за хранене, включително и нож

Правилно и безопасно. Много хлапета си служат само с вилицата и лъжицата  и не са свикнали сами да режат храната си. А трябва. Дори и да става въпрос за боравене с детски прибори за хранене.

7. Предизвикателства

Повечето родители често подсъзнателно занемаряват дреболиите, с които наследниците им се сблъскват в училище: например, да обелят правилно плод, или да отворят киселото мляко, без да се изпръскат.

 

Автор: Милена Тошева

 

 

Сподели: