Здраве и красота

Този важен елемент КАЛЦИЙ

Безспорно калцият е един от най-важните минерали за човешкото тяло.

Този важен елемент КАЛЦИЙ

Само си представете, че около 2% от цялото човешко телесно тегло е заето от него! В същото време почти 99% от целия калций в тялото се намира в костната и хрущялната тъкан. В допълнение, той влияе върху синтеза на хормоните, които регулират жизнените процеси, нормализира кръвното налягане и участва в мускулната контракция.

За това какво се случва с тялото, ако няма достатъчно калций, и как да го получим напълно, ще разкажем в следващите редове.

Кой има особено нужда от калций?

  • Вегетарианци
  • Бременни и кърмещи жени
  • Жени в менопауза
  • Възрастни хора
  • Спортисти

Какво причинява калциевият дефицит?

Липсата на калций в организма може да доведе до остеопороза – заболяване, при което костите губят здравината си, стават порести и вследствие на това – по-чупливи. А най-малкият удар или падане с това заболяване води лесно до фрактури. Заболяването се развива бавно, така че е важно да започнете да се грижите за състоянието на костите си своевременно с помощта на калциеви добавки.

Как да си набавим калций?

Основните източници на калций са млечните продукти и месото. Минералът, разбира се, се съдържа и в някои зърнени култури, зеленолистни зеленчуци, но в значително по-малки количества. Въпреки това, продуктите не са в състояние да запълнят дневната нужда от калций, особено днес, предвид компрометираното им качество. Ето защо, хранителните добавки с калций са важна част от грижата за организма и помагат за запълване на дефиците от този важен елемент.

На какво да обърнем внимание?

Приемът на хранителни добавки с включен в състава си калций осигуряват необходимите за организма количества от макроелемента, а неговата оптимална абсорбция се подпомага от витамините Д3 и К2. По този начин правилната и прецизно дозирана комбинация обезпечава разпределението на калция до съответните тъкани в човешкото тяло.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: