Здраве

Този кошмар „настинките“


Струва ви се, че детето е болно през цялата зима.

Този кошмар „настинките“

Можете да се закълнете, че настинките се редуват непрекъснато. Отшумява една, за да отстъпи място на следващото боледуване. Кашлица, хрема, зачервено гърло, повръщане, температура… Няма ли да има край?

 

Простуда

В действителност, малките деца нямат изграден имунитет към повече от 100 различни вируси, причиняващи настинка. Ето защо те могат да боледуват от различни простудни заболявания от осем до десет пъти на година, през първите две-три години от живота си.

 

Настинките се причиняват от вируси, които инфектират носа, гърлото и синусите. Те се срещат по-често през есента и зимата, когато хората, в това число и децата, прекарват голяма част от времето си на закрито и контактуват повече един с друг. Веднъж щом сте прекарали определен вирус, за в бъдеще придобивате имунитет към този специфичен щам. Това е простичкото обяснение на факта защо, пораствайки, децата боледуват по-малко.

 

Как се разпространяват настинките?

Малчуганите могат да се заразят от братята и сестрите си, родителите и останалите членове на семейството, приятелите и учителите си. Вирусите обичайно се предават по един от трите начина:

 

Директен контакт – например целувка или докосване на ръцете на заразен човек.

Непряк контакт – чрез предмети (играчка, дръжка на врата или прибор за хранене), които са били използвани от заразоносителя и в резултат имат микроби по себе си. Някои от тези болестотворни микроорганизми могат да останат на повърхността в продължение на часове.

По въздуха – чрез кашляне или кихане.

 

Симптоматика:

 • хрема или запушен нос и кихане;
 • кашлица;
 • главоболие;
 • слабо зачервено гърло;
 • загуба на апетит;
 • отпадналост и умора;
 • лека температура.

 

Открийте разликите

Грипът причинява висока температура, кашлица и болки по цялото тяло. Той удря много по-бързо от настинката и кара хората да се чувстват по-зле. Децата с настинка често имат енергия за игри и сравнително нормално ежедневие. Тези с грип обикновено са в леглото.

 

Кога да потърся лекарска помощ?

При запушен нос бебетата на по-малко от три месеца могат да имат трудности с дишането. Това може да доведе до проблеми и с храненето им. Обадете се на своя педиатър, или посетете спешен кабинет в случай на:

 • трудности с дишането;
 • отказ от храна или повръщане;
 • висока температура – над 38 градуса.

 

Заведете по-големите деца при лекаря, ако изглежда, че настинката им причинява по-сериозни проблеми:

 • затруднено или учестено дишане;
 • посинели устни;
 • кашлица, която предизвиква повръщане;
 • очи, затворени сутрин от сух, жълт секрет;
 • повишена сънливост и отпадналост, раздразнителност;
 • гъст, оцветен (зелен, жълт) секрет от носа за повече от 10-14 дни;
 • знак за инфекция на средното ухо – болка, изтичане на течност от ушите.

 

Лечение

Няма лек, който да може да се пребори с настинката. Тя най-често трае седмица, но в някои случаи може да продължи и по-дълго – до две седмици. Обикновено си отива сама.

 

- Погрижете се за комфорта на малчугана. Предлагайте му много течности и лека храна. Особено подходяща е топлата супа, която може да облекчи дишането през носа и да ускори възстановяването.

- Следете температурата на детето. При стойности над 38 градуса давайте понижаващи температурата и болкоуспокояващи средства, които редувате на всеки четири часа до спадане на треската.

- Овлажнете въздуха в стаята, за да облекчите дишането при запушен нос и хрема. Почиствайте носните канали от секретите, като използвате физиологичен разтвор и аспиратор.

- Капките за нос и спрейовете осигуряват само краткотрайно облекчение и не трябва да се прилагат повече от няколко дни.

- Ако използвате инхалатор, е необходимо да го дезинфекцирате  ежедневно, за да избегнете риска от замърсяване от бактерии и плесени.

- Антибиотиците няма да помогнат да се отървете от настинката. Те трябва да се прилагат ограничено, и то само при по-сериозни състояния, причинени от бактерии, като ушни инфекции или пневмония.

 

Превенция

Миенето на ръцете е най-важният начин да ограничите разпространението на настинките. Мийте своите ръце и тези на детето след кашляне, кихане или бърсане на носа, след контакт с някой болен. При липса на течаща вода и сапун, използвайте мокри кърпи или дезинфектанти. Ограничете до минимум контакта на бебетата под три месеца с хора с настинка. Научете децата си да покриват носа и устата си, когато кихат или кашлят. Избягвайте споделянето на играчки, които мъниците обичайно поставят в устата си, както и на чаши, прибори или кърпи.

 

Здравословният хранителен режим, богат на подсилващи имунната система витамини, като витамин C и цинк, също може да помогне да предпазите мъника от настинка.

 

Ако детето ви посещава детско заведение и не се чувства добре, го оставете вкъщи. Погрижете се мъникът да има всички задължителни ваксини. Те няма да предотвратят настинката, но ще го предпазят от усложнения, като ушна, белодробна или друга инфекция.

 

Автор: Силвия Костова

Консултант: доц. д-р Свилен Досев, д.м., педиатър в отделение „Педиатрия” на УМБАЛ „Канев” – Русе

 

 

 

Сподели: