Тиква
Рецепти

Крем-супа от тиква
450 г тиква, почистена
2 картофа
2 моркова
2 глави лук
200-250 мл прясно мляко
20 г масло
сол
парче пресен джинджифил
белени тиквени семки
Начин на приготвяне
Нарязаните зеленчуци се поставят в тенджера, заливат се с подсолена вода колкото да ги покрие и се варят, докато омекнат. Пасират се, добавя се прясно мляко до желаната гъстота и сместа се оставя на силен огън, докато кипне, като се разбърква. Отстранява се от котлона и се прибавят кубчето масло, сол и настърган джинджифил на вкус . Сервира се гореща, поръсена с тиквени семки, предварително запечени на сух тиган.
Печена тиква със салвия
600-800 г тиква цигулка, обелена
морска сол и черен пипер
кубчета масло
2-3 клонки прясна салвия
Тиквата се реже на средно големи правоъгълни парчета и се нарежда в тава. Поръсва се добре със сол и черен пипер. Отгоре се нареждат парчета масло и листа салвия. На дъното на тавата се налива малко вода. Пече се около 1 час на 180 градуса, докато омекне и се пробожда лесно с вилица. Може да се консумира самостоятелно или като гарнитура към печено месо.
Крем карамел с тиква
450 г тиква цигулка, сварена на пара
500 мл прясно мляко
4 яйца
90 г захар
канела на прах
100 г захар за карамел
Тиквата се пасира с част от млякото до гладкост. Яйцата се разбиват с останалото мляко и захарта. Добавят се 2-3 щипки канела. В тава с подходящ размер или в отделни купички се разстила останалата захар, поръсва се добре с вода, за да не пуши, и се приготвя карамел в добре загрята фурна. Сместа за крем се изсипва върху стегналия карамел. Пече се на 160 градуса на водна баня - около 50 минути или до готовност.
Мъфини с тиква и орехи
Необходими продукти за 9 броя:
120 г пюре от тиква цигулка, сварена на пара
1 яйце
60 мл гъст айрян
60 мл олио
60 г пълнозърнесто брашно
30 г фини овесени ядки
70 г кафява захар
половин ч. л. бакпулвер
половин ч. л. сода бикарбонат
щипка сол
1-2 щипки канела на прах
30 г нарязани орехи
Яйцето се разбива леко с вилица, прибавя се тиквеното пюре и се разбъркват. Добавят се млякото и олиото. Брашното се пресява заедно с бакпулвера, содата, солта и канелата. Яйчената смес се прибавя към брашнената, като се разбърква за кратко с ръчна тел или вилица - само докато се смесят съставките. Добавят се орехите и сместа се разпределя в предварително приготвени форми. Пече се в загрята на 200 градуса фурна за около 18-20 минути или докато пробната клечка излиза суха от сместа.
Автор и фотограф: Димитрина Бунова
Сподели: