Lifestyle

Таткото и отглеждането на малчугана

По подразбиране знаем и предаваме от поколение на поколение легендата, че от раждането си бебето е зачислено в ръцете на мама.

Таткото и отглеждането на малчугана

Таткото често прекарва малко време с него. Ролята му е ограничена до изкарването на пари. Жените понякога правят голяма грешка: те вярват, че на мъжа не може да му се има доверие с обгрижването на новороденото. Затова след като родят, държат настрана любимия си мъж. Така той свиква с факта, че бебето е грижа на жената и не поема инициатива. Всъщност, мъжете могат да се справят отлично с малкото дете, не по-зле от жената. Просто трябва да им гласувате доверие и да им помогнете във въвеждането на тази свещена грижа и отговорност – без вменяване на задължения, без непремерен език и оплаквания. Само с търпение и поощрения, този етап ще мине гладко и естествено. С ваша помощ. Как да научим бащата да контактува по-отблизо с новото попълнение в семейството?

Ролята на бащата

Мама е най-важният човек за малкото бебе. Тя храни, завива с любов и грижа. Но татко също е много важен за правилното психологическо развитие на детето. Той е свързан със защитата, смелостта и дисциплината. Това означава, че бащата дава чувството на сигурност. Освен това, колкото повече пораства детето, толкова повече се нуждае от своя татко. На всяка възраст той изпълнява различна роля:

  • от 0 до 1 година – дава чувство на сигурност;
  • от 1 до 3 години – помага на детето да стане по-независимо и да започне да се отделя от майка си;
  • от 3 до 6 години – задачата му е да покаже докъде стигат рамките на позволеното;
  • от 6 до 17 години – бащата служи като модел за мъжко поведение. Това означава, че синът формира бъдещото си поведение на баща и съпруг, а дъщерята – образа на бъдещия си съпруг.

Ако в някаква възраст детето не получава от баща си това, което би трябвало, то може да развие определени комплекси и неправилно поведение. Например ако един баща комуникира недостатъчно с детето си под тригодишна възраст, на него му е трудно да се отдели от майка си, или го прави бързо и невинаги правилно.

Така че, бащата е изключително нужен за отглеждането на бебето. От ранна възраст то усвоява поведението и на жената, и мъжа. Само с правилно общуване с двамата, то се чувства защитено и ще израсне независимо във времето.

Как да привлечете таткото в отглеждането на детето?

Какво да правим, ако бащата не е твърде склонен да общува с малкото? Ще отнеме известно време, преди бебето и таткото да започнат да си взаимодействат. Разбира се, най-добре е да започнете да подготвяте любимия за появата на бебето още по време на бременността. Например, гледайте заедно филмчета и клипове за родителство, посещавайте курсове за подготовка на раждането, споделете предварително вашите мисли, свързани с детето, което носите. Ако все пак обстоятелствата не позволяват таткото да участва в процеса на психическата подготовка по време на бременността и след раждането, трябва да му помогнете в този процес.

Какво да направите? Ето някои съвети, които да помогнат на любимия ви да разбере как да общува с детето:

  • от самото раждане на бебето му давайте прости задачи – да смени пелената, да го подържи за малко;
  • оставяйте го с бебето по-често – това ще засили връзката им;
  • не критикувайте таткото, ако се страхува да направи, или да не прави нещо – по-добре го похвалете, дори и за малкия успех.
  • Докато бебето расте, ролята на бащата се разширява. Той може да играе с детето, да чете, да се разхожда с него. Трогателна е гледката на млад грижовен татко, излязъл на разходка с бебето, нали? Е, този млад човек не е извънземен. Той просто е получил шанса да бъде въведен плавно в родителството.

Така че, когато бебето расте, струва си:

  • да организирате повече съвместни дейности – разходки и колоездене, игри навън и вкъщи, участие в различни мероприятия (кино, увеселителен парк);
  • ако имате съвсем малко време за общуване (например бащата често отсъства заради бизнес пътувания, или работи до късно), отделяйте поне половин час за качествена комуникация – дайте му бебето за малко, даже ако е уморен. Много е важно той да може дори и за малко да общува с детето – например да му прочете приказка преди лягане.

Ако родителите са разделени

Желателно е да се поддържат връзките между детето и бащата, дори ако родителите са разведени. В края на краищата общуването с татко е важно за бебето. На първо място, необходимо е да се определи времето и територията на срещите. Можете да се разхождате заедно, или да се видите с него на ваша територия. Тук е добре да вземете под внимание желанието и на детето, и на бащата. Не е необходимо да се срещате всеки ден. Важното е срещите да бъдат качествени. При всички случаи в тези моменти не изяснявайте отношенията помежду си. Това само ще натъжи малкото човече. И като цяло, важно е то да расте в уважение към двамата родители.

От раждането бебето трябва да чувства любовта и грижата на двамата. Все пак то е чудо на сътворението и дело на любовта на двама души – мама и тати.

Автор: Ели Маринова

 

Сподели: