Здраве и красота

Тайни на японките за вечна младост

Жените от цял свят гледат с възхищение младите японки и си задават само един въпрос: как съумяват да съхранят привлекателния си външен вид години наред?

Тайни на японките за вечна младост

Внимателно почистване на кожата

Японките почистват кожата си в две стъпки: за начало нанасят лосион или хидратиращо масло, с което правят лек масаж на лицето. След това използват средство за измиване без сапун.

Почистването се прави не само преди сън, но и сутрин, като тук може да се пропусне първата стъпка.

Не забравяйте за масажа на лицето

Почистването и хидратирането на кожата се съчетава често с лек масаж на лицето: регулярното му прилагане подобрява кръвообращението и активира естествените процеси на възстановяване на кожата. Жените в Япония се отнасят с отговорност към този ритуал: лицето се докосва само с топли ръце, като с тяхната топлина се загрява средството, което предстои да се нанесе.

Никога не трийте силно кожата. Вместо това леко я потупвайте с кръгови движения – още един прекрасен начин за подобряване на кръвообращението.

Не се бойте от маслата

Японките използват често натурални масла при грижата за кожата, като правят единствено изключение за минералните масла – те затварят порите и предизвикват възпаления.

Маслата не омазняват кожата, а напротив – ефективно разтварят другите масла  (грим, слънцезащитен крем) и по този начин чудесно отпушват порите.

Използвайте лосиони-маски за хидратиране

Тонизиращите средства са популярни за хидратиране в Япония. Известната красавица-гуру Чизу Саеки измисля как да направи действието им още по-ефективно: тя съветва да се направят от подръчни средства лосиони-маски.

Натопете памучните салфетки, които се предлагат в магазините, в масло, а след това ги потопете в тоник – оставете да действат върху лицето в продължение на 3-5 минути. Така хидратацията ще е още по-дълбока, отколкото при  обтриването на лицето с памучен тампон.

Не прекалявайте с грижата

Прекомерното количества „вълшебни” кремове може да навреди на кожата ви. Не прекалявайте с грижите, използвайте само тези продукти, които имат доказано положителен ефект при вас.

Във вашия арсенал трябва задължително да присъстват слънцезащитно средство, почистващо средство за измиване, тоник и хидратиращ крем.

Не забравяйте балансираното хранене и витамините

Храненето е един от ключовите фактори за красива и гладка кожа. В страната на Изгряващото слънце жените консумират много зеленчуци, плодове, житни и бобови растения, както и морски дарове, като същевременно се стараят да не преяждат.

Приемът на витамини, подбрани с помощта на специалист, също оказва положително въздействие върху състоянието на кожата.

Ползвайте продукти, съдържащи витамин С

Както е известно, в Азия отдавна има култ към светлата кожа – доста разумно, отчитайки вредата, която слънцето й нанася. Витамин С е полезен не само с това, че изравнява тена на кожата, но и помага за добрата пигментация, притежава антиоксидантно действие и повишава изработването на колаген.

Избирайте средства с тънко гърло и в тъмна опаковка, а след отварянето им ги използвайте не повече от няколко месеца: витамин С е много нестабилен и губи от полезните си свойства заради въздействието на слънцето и въздуха.

Редовно проверявайте състоянието на кожата

Чизу Саеки съветва внимателно да следите за изменения на кожата и да вземете необходимите мерки, ако това е нужно. Например, ако пръстите ви „залепват” малко, когато ги допирате до кожата, то хидратацията е достатъчна. Еластичността се проверява с щипване по бузата: кожата трябва бързо да се върне в изходна форма.

Ако се погледнете в огледалото, накланяйки главата напред, ще видите в отражението как ще изглеждате след 10 години и ще забележите възможните проблеми, които можете да предотвратите с правилна грижа.

Автор: Милена Тошева

 

Сподели: