Семейно здраве

Съвременни природни стратегии за чисти дихателни пътища

Старите европейски лекари са наричали носа „страж на здравето", докато в същото време в китайската медицина се чертаели здравни акупунктурни карти, на които се започвало неизменно с меридияна на белите дробове. Но какво прави дихателната система, от нагл

Съвременни природни стратегии за чисти дихателни пътища

Старите европейски лекари са наричали носа „страж на здравето", докато в същото време в китайската медицина се чертаели здравни акупунктурни карти, на които се започвало неизменно с меридияна на белите дробове. Но какво прави дихателната система, от наглед прости тръбообразни проводници, толкова важна за цялостното ни здраве?

 Докато при храносмилането съществуват мощни бариери като солнокисели сокове, разграждащи ензими и т.н., дихателните пътища предлагат по-непосредствен достъп до вътрешността на организма както на кислорода, така и на неблагоприятните влияния. Прах, химически замърсители, неблагоприятни температурни колебания и, разбира се, многобройни микроорганизми щурмуват много често тялото именно през дихателните пътища. Както е известно, обикновените настинки (хреми, синуити, фарингити, ларингити, трахеити, бронхити) засягат различни „етажи" на дихателната система, но не се ограничават единствено с нея. Редица усложнения от очите, ушите, зъбите, храносмилателните и отделителните органи, сърцето, ставите и т. н. се коренят именно в честите и неовладяни  „банални" дихателни инфекции.

Определено не е изход да се разчита само на антибиотиците. Те трябва да бъдат оставени като резервни за по-драстичните случаи. Както показва практиката на лекарите, поставящи ударение върху природните методи, чрез последните почти винаги може да се постигне трайно стабилизиране в леките и средно тежките случаи. Една комплексна индивидуална програма може да включва различни билкови продукти и хранителни добавки, хомеопатия, източна медицина, премахване на дихателни и хранителни алергени или снижаване на общата чувствителност към тях, физиотерапевтични процедури, както и използване на природните фактори (слънце, въздух, вода, движение, босоходство и т.н.) за пречистване и закаляване.

Важен принос в този смисъл са комплексните природни продукти. Макар и на пазара да има повече едностранчиви средства, които единствено помагат за пречистване на дихателните пътища, или само стимулират имунната система,  един цялостен продукт, обхващащ всичките тези насоки, е много по-удачен от медицинска гледна точка, както и много по-удобен за прием. Такива са продуктите от специалната серия за дихателната система  - „Биореспивитал" - „Синувитал" и „Биореспивитал".

 Съдържа течни екстракти от растения и пчелни продукти, които притежават взаимно допълващи се благоприятни въздействия върху дейността на горните дихателни пътища. Пчелният клей (прополис) и чесънът подкрепят имунната система и действат като активни фитонциди с активност към стотици бактерии, вируси и гъбични микроорганизми. Боровите връхчета, босилекът и джинджифилът засилват очистващите функции на лигавиците и втечняват секрециите, така че те да могат по-лесно да бъдат елиминирани. Белият равнец, градинският чай и жиловлекът действат общо противовъзпалително и съдействат за укрепване на кръвоносните съдове (ограничават тенденцията към носови кръвотечения). Слезът и лайката омекотяват раздразнените тъкани, а черният бъз действа като ефективно потогонно и противотемпературно средство. „Синувитал" се препоръчва като допълнение към общия и хранителен режим за намаляване риска от инфекции на горните дихателни пътища и синусните кухини, при трудно елиминиране на слузните натрупвания в носа и гърлото, при често боледуване през студените месеци на годинатa.

„Бронховитал"  също е съставен на базата на комплекс от висококачествени течни билкови екстракти. За разлика от симптоматичните препарати (например подтискащи кашлицата, но не подобряващи същностните проблеми), тук действието е премислено като реално възстановително. Така медуницата и теснолистният жиловлек допринасят за подобряване структурата на белодробната съединителна тъкан, а също така и белият оман подкрепят очистващите функции на лигавицата на дихателните пътища; великденчето и лопенът разводняват секретите и намаляват риска от спазми на гладката мускулатура на дихателния тракт; чесънът и евкалиптът са мощни противомикробни средства и подкрепят имунната система като цяло. „Бронховитал"  се препоръчва като допълнение към общия и хранителен режим при системни и сезонни нарушения на дихателната система, свързани с инфекции, простуда и кашлица, при пушачи, при намален имунитет и т.н. Приемът му може да се съчетава с други природни или конвенционални средства по усмотрение на консултиращия специалист, както и с други адекватни методи на въздействие: лечебна физкултура, климатолечение, акупунктура и др.

 

Автор: д-р Димитър Пашкулев, специалист вътрешни болести, фитотерапевт

 

 

Сподели: