Сусам - находка в кухнята
Рецепти

Домашни гевреци със сусам
Необходими продукти
800 г брашно
200 г кисело мляко
½ ч.л. сода
240 мл топло прясно мляко
6 г суха мая
2 бр. яйца
1 ч.л. сол
сусам
Начин на приготвяне
В прясното мляко се разтваря маята с 1 с.л. брашно. Оставя се да престои 10 мин. Сипва се в купа и се добавят яйцата, кис. мляко, разбъркано със содата, солта. Постепенно се добавя брашното и се омесва меко тесто. Оставя се да втаса 1 час. Оформя се на топчета и се редят в тава върху хартия за печене. В средата на всяко топче се прави дупка, за да се оформи геврече. Втасват 30 мин. Намазват се със смес от 1 жълтък и 1 с.л. пр. мляко. Отгоре се поръсват обилно със сусам. Пекат се на 180 градуса, докато образуват коричка.
Салата със сусам
Необходими продукти
листа от зелена салата
150 г шунка или пилешко филе на хапки
380 г сварени картофи
1 ½ с.л. мед
2 с.л. лимонов сок
2 с.л. сусам
2 с.л. слънчогледово и сусамово олио
сол
Начин на приготвяне
Листата се накъсват. Към тях се добавят малко картофи на кубчета и месото. От останалите продукти се приготвя дресинг, като сусамовото олио е само няколко капки. Салатата се полива и се разбърква. Отгоре се поръсва със сусам.
Хрупкави пилешки филенца
Необходими продукти
400 г пилешко месо без кост
120 мл прясно мляко
морска сол
30 г сусам
5 с.л. галета
Начин на приготвяне
Месото се нарязва на пръчици. Накисват се в прясно мляко и се оставят в хладилника да престоят 4-5 часа. Отцеждат се от млякото, осоляват се и се овалват в сусам, смесен с галета. По желание може да се добавят подправки (розмарин, черен пипер, риган). Всяко парче месо се пържи в нагорещено олио до златисто. Отцеждат се върху хартия.
Ориз с черен сусам
2 порции
Необходими продукти
400 г ориз басмати
1 бр. морков, нарязан на ивички
100 г замразен грах
2 стръка пресен лук
100 г кълнове
2 с.л. сухо бяло вино
½ ч.л. джинджифил
2 с.л. светъл соев сос
черен сусам
Начин на приготвяне
Оризът се сварява предварително. В уок тиган в малко олио се запържват морковите. Добавят се джинджифилът и сусамът, а след минута лукът и кълновете. Добавя се оризът и грахът. Разбърква се. Ястието се полива с виното и соевия сос. Разбърква се и се поднася топло, поръсено с още сусам.
Автор и фотограф: Димитрина Бунова
Сподели: