Здраве и красота

Сухата кожа в студа

Руменината по страните на момичетата в бялата зима е вдъхновявала не един поет и художник.

Сухата кожа в студа

За съжаление, обаче студът далеч не у всички жени предизвиква здравословна руменина. У някои вместо страните, почервенява носът, у други кожата се покрива с некрасиви червени или синьо-сиви петна, а у трети става суха и лющеща се. За да защитят кожата си от студа, нашите баби са се мажели с гъша или свинска мас. В наши дни много дами предпочитат по-скоро да замръзнат, отколкото да излязат навън с блестяща от мас кожа. А и защо да прибягваме до бабините рецепти, щом на пазара има такова изобилие от козметични средства?

И все пак що се отнася до студоустойчивата козметика, изборът съвсем не е толкова богат в сравнение с кремовете против бръчки, например. Причината е, че в най-големите държави-производителки на козметика зимата е по-мека.

Студеният опит

Известно е, че при измръзване по кожата се образуват ледени кристали, повреждащи клетките. Също така се нарушава кръвоснабдяването й, което води до кислороден глад на тъканите, а това към некроза /умъртвяване/. Но даже ако измръзване като това не настъпи, образуването на ледени кристали може да предизвика различни проблеми - от повърхностно раздразнение до дълбоко възпаление на клетъчно ниво. Една от първите реакции към студа на нашия организъм е стесняването на повърхностните кръвоносни съдове. Това помага да се намали загубата на топлина и да се увеличи притокът на кръв към вътрешните органи. Обаче при това стесняване на съдовете на кожата, а следователно и ограничаване на притока на кръв към нея, има опасност външният слой, епидермисът, да измръзне. Затова, ако съдовете се разширяват, то кожата ще се стопля. Някои хора наистина изглеждат приятно поруменели през зимата, а други стават синкаво-сиви, просто защото организмът на първите е образно казано „по-пъргав" и по-бързо може да преминава от стесняване на съдовете към разширяване.

Грижа за кожата със слабо оросяване

След нанасяне на крем тип емулсия /на водна основа/ в първите 30-40 минути се изпарява водата, което води до охлаждане на кожата. Затова кремовете на емулсионна основа не трябва да се нанасят непосредствено преди излизане на студа, иначе рискът от повреждане на кожата се повишава. По-малко опасни в това отношение /но не и за цялостното здраве/ са козметичните средства, в които разтворителят е гликол, тъй като температурата на замръзване е по-ниска в сравнение с водата /гликол се съдържа и в антифриза за автомобили/.

Сух въздух - суха кожа

Друг проблем на кожата в зимния период е сухотата и лющенето. От една страна тези проблеми възникват заради сухия студен въздух на улицата, а от друга, заради сухия въздух в дома, където работи парното или климатикът. Повече от всичко от сухия въздух страда кожата на лицето. При някои хора симптомите на изсушаване могат да се появят и по краката. За да се справи кожата със сухотата, й е нужно овлажняване. По-добре е да правите това вечер след като си вземете душ, когато кожата съдържа много влага. Може да изберете всеки овлажняващ крем, с който кожата ви се чувства най-комфортно /не я дразни, приятен е за нанасяне/, при това не е задължително на него да пише „зимен". Добре действат кремовете с хиаулоронова киселина, натурални масла, силикон, неголямо количество глицерин. Може да ползвате и 100%-тните козметични масла от авокадо, жожоба, ши, тиква и др. Кремовете с главен компонент вазелин са подходящи за много суха кожа и такава, страдаща от кожни заболявания /екзема, псориазис/. Но последните не се препоръчват непосредствено преди излизане, тъй като вазелинът способства за прекомерното влагообразуване в епидермиса, което увеличава риска от измръзване. В зимния период е особено важно да следите да не повреждате защитната бариера на кожата. Затова не използвайте алкални сапуни, не слагайте много пяна във ваната, мийте се само с топла, негореща вода, не използвайте средства със съдържание на спирт и попивайте лицето си с кърпа, без да го търкате, така че да остане леко влажно.

Сухата кожа, която е по-склонна към напукване и допълнително изсушаване през зимата, изисква полагането на специални грижи. За да бъде защитена от агресивните външни фактори (студ и вятър), тя се нуждае от защитна бариера. Подхранващият крем Iwostin (Semi rich cream) eфикасно подхранва и хидратира чувствителната, суха и дехидратирана кожа. Кремът подобрява общото състояние на кожата и правилното функциониране на епидермалната бариера. Препоръчва се при деца и бебета над 1-месечна възраст.

Автор: Силвия Чалъкова

 

Сподели: