Семейно здраве

Суха кожа на главата

Проблемите със сухотата на скалпа са често срещани. Те могат да бъдат провокирани от множество вътрешни фактори, но най-често главна роля играят външните причинители.

Суха кожа на главата

Проблемите със сухотата на скалпа са често срещани. Те могат да бъдат провокирани от множество вътрешни фактори, но най-често главна роля играят външните причинители.

Вътрешни причини могат да бъдат генетично увреждане в процеса на излющване на роговия слой на епидермиса или алергично-атопично възпаление на кожата, псориазис или други.

Сред външните фактори най-честo срещаните са постоянното излагане на кожата на главата на действието на миещи препарати, UV лъчи, солена или хлорирана вода, както и различни вредни вещества. Раздразнение на кожата на главата предизвиква най-вече твърде честото миене на главата с шампоани с агресивно действие. По време на баня, при употребата на силни детергенти - дразнещи миещи препарати, се стига не само до отстраняване на замърсяванията, но и на себума от повърхността на косата и кожата на главата. Този секрет на мастните жлези е необходим едновременно за поддържане доброто състояние на косъма и за образуване на защитен липиден слой върху кожата. Наранената кожа става по-груба и зачервена, изключително чувствителна към действието на вредните фактори, лесно реагира на възпаления, сърби и се лющи. Симптомите наподобяват пърхот.

ДРАЗНЕЩИ ДЕТЕРГЕНТИ В ШАМПОАНИТЕ

Детергентите са основното измиващо средство в шампоаните. Най-често използваните серни съединения са: натриев лаурил сулфат (SLS) и натриев лаурет сулфат (SLES). Те предизвикват изсушаване на кожата, нарушават отделянето на себум и пот, дразнят кожата и предизвикват сърбеж. Увреждат космената обвивка и косъмът става сух, чуплив и се раздвоява. Особено вредно действат върху деликатната кожа на деца и бебета.

ПРАВИЛНА ГРИЖА ЗА КОСАТА И СКАЛПА

Миенето на косата е задължително най-вече поради необходимостта да се отстранят прахът, замърсяванията, постоянно отделяният себум, както и мъртвите клетки на епидермиса. Излющването на мъртвите клетки на кожата на главата се извършва в цикъл, наподобяващ обновяването на роговия слой на кожата на останалата част от тялото, но наличието на коса изключително много затруднява този процес. Ето защо е толкова важно скалпът да се мие с шампоани с нежно действие, които улесняват отстраняването на мъртвите клетки на епидермиса, без да предизвикват раздразнение.

Честото миене на косата с неподходящи шампоани води до изсушаване на кожата на главата и на косата. Косата губи жизненост и блясък, става чуплива, без обем, краищата на косъма се раздвояват. Кожата започва да се лющи и сърби. Това води до често миене на косата и започва т.нар. „порочен кръг".

Правилната грижа за косата и кожата на главата се основава преди всичко на редовната хидратация. Продуктите за коса трябва да запълват недостига на подхранващите и хидратиращите натурални съставки, съдържащи се в кожата, както и да възстановяват структурата на косъма чрез хидратация. Тяхна задача е, също така, да запазват естественото pH на кожата на главата и да набавят вещества, задържащи водата, които проникват дълбоко в кожата и които осигуряват правилна хидратация на роговия слой на епидермиса.

ХИДРАТИРАЩ ШАМПОАН EMOLIUM ЗА ВЪЗРАСТНИ, ДЕЦА И БЕБЕТА СЪС СУХА И ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА НА ГЛАВАТА

Благодарение на специалната си формула, хидратиращият шампоан Emolium, нежно почиства чувствителната кожа и се грижи за косата, без да нарушава хидролипидната бариера на епидермиса. Шампоанът притежава отлични хидратиращи свойства, не предизвиква омазняване на косата и кожата на главата и запазва естественото pH. Специалната комбинация от нежни измиващи и подхранващи субстанции позволява всекидневна употреба на шампоана, без риск от изсушаване на косата и скалпа. Продуктът е подходящ за грижа за кожата на деца и бебета. Одобрен от Центъра за детско здраве във Варшава, Полша. Хипоалергенен и дерматологично тестван. НЕ СЪДЪРЖА СОЛИ И СУЛФАТИ (SLES, SLS, натриев хлорид).

Хидратиращият шампоан Emolium е ново допълнение към дермокозметичната серия Emolium, предназначена за грижа за суха, раздразнена и атопична кожа при деца, възрастни и новородени. Серията се разпространява само в аптеки.

 

 

Сподели: