Семейно здраве

Стресът погубва и тялото, и духа

Нашето тяло е осеяно с гъста мрежа от нервни влакна. Общата им дължина е приблизително колкото разстоянието от Земята до Луната. Интересното е, че те имат свойството да се регенерират (иначе не бихме могли да устоим на ударите на съдбата). Само че това въ

Стресът погубва и тялото, и духа

Нашето тяло е осеяно с гъста мрежа от нервни влакна. Общата им дължина е приблизително колкото разстоянието от Земята до Луната. Интересното е, че те имат свойството да се регенерират (иначе не бихме могли да устоим на ударите на съдбата). Само че това възстановяване произтича доста бавно: около 1 мм в денонощие. Напишете на лист хартия, какво влиза в сферата на жизнените ви интереси: семейство, професия, хоби, любимо куче, папагалче и т.н. Колкото по-дълъг се окаже списъкът, толкова по-малка вероятност има нервната ви система да стане мишена за хроничния стрес: ако в една от важните за вас сфери нещо не върви, винаги можете да намерите отдушник в другите. Запомнете: стабилното семейство, верните приятели - това е най-надежната защита от нервен срив и заболявания на нервната система.

И така, ето какво в общи линии е най-полезно за нашите сетива :

Чистият въздух 

Нервната система ще ви бъде признателна за дългите разходки на чист въздух. Нали мозъкът, заемайки едва 2% от телесното тегло, поглъща 18% от постъпилия в организма кислород - много повече, отколкото останалите органи и тъкани.

 Сънят

Спокойният, дълбок, безметежен сън - ето какво ви е нужно, за да възстановите поразклатената нервна система. Спете толкова, колкото организмът ви изисква. Осем часа е средната цифра. За едни са достатъчни шест часа, на друг му трябват не по-малко от девет, за да се възстанови.

Промяната на дейността 

Мъдро постъпва този, който, както пише Маяковски, ту "попасе овцете", то "попише стихове": превключването от умствен на физически труд е изключително полезно за нервната система.

Движението 

Физическата активност е полезна не само за костната и мускулната система. Тренираният физически човек е подложен в по-малка степен на травми, които са опасни за централната нервна система. Освен това, по време на спорт организмът произвежда голямо количество ендорфин, а знаем, че това е природно лекарство против стрес, отделяно от главния мозък.

Радостта 

Искате да имате здрави нерви? Тогава се занимавайте с всичко онова, което ви носи радост, било то дялкане на дърво с резбарско ножче, среща с приятели или пренареждане на мебелите у дома. Стремете се да доставяте радост и на хората около вас. Такова е мнението на специалистите.

 Храната и билките 

Нервната система обича простата храна: пълнозърнест хляб, овес, булгур, бобови храни, риба, сушени гъби, месо и субпродукти, които са богати на витамини от група В и на никотинова киселина - особено необходими за изправната работа на невроните.

А ако търсим бърз благотворен ефект за нервната си система, най-правилното решение са билките, както и природните продукти.

"Невроефект" от серията "Хербал Ефект" е разработен специално за хората, подложени на влиянието на стреса и съдържа полезни естествени съставки като женшен, мента, валериана, майорана и жълт кантарион. Той е хранителна добавка ,  която се препоръчва при главоболия, подтиснатост, при храносмилателни проблеми, напрегната работа,  емоционални кризи, безсънние и безпокойствие . Регулират  дейността на централната и периферната нервна система, притежава мощен антиоксидантен ефект.

Много често среса и напрежението влияе  негативно върху други органи - най-вече на сърцето и кръвотворната система. Затова е хубаво да се съчетава с продукта  „Кардиоефект" - също от серия „Хербал Ефект".

Кардиоефект" действа многопосочно благоприятно върху цялата сърдечносъдова система. Концентрираните екстракти от глог и магарешки трън засилват пряко сърдечния мускул и подобряват кръвоснабдяването му. Маточината и жълтият кантарион  действат върху нервната система, включително балансирайки равномерния сърдечен ритъм.  Притежава мощен антиоксидантен и имуностимулиращ ефект, укрепва централната и периферна нервна система, повишава потентността.

В аптеките се предлага както във форма на капсули, така и като водно-спиртен екстракт.

Опитайте.

 

Автор: д-р Димитър Пашкулев, специалист вътрешни болести, фитотерапевт

 

 

Сподели: