Lifestyle

Стаята според Монтесори

Повечето родители избират мебелите в детската стая спрямо установените стандарти – голямо легло с дебели дървени решетки, високи шкафове, към тях прибавят и много, много играчки – цветни, пеещи, светещи и др.

Стаята според Монтесори

Може би и вие сте обзавели стаята си по този начин? Замисляли ли сте се обаче как би изглеждала тя, ако леглото е съвсем ниско – издигащо се само на няколко сантиметра от пода? А ако и мебелите са малки, гардеробът е според ръста на няколкогодишното ви дете, а играчките са подредени и тематично обособени? Ако вече привлякохме вниманието ви, прочетете как всичко това може да е от полза за мъничето.

Според Мария Монтесори, средата е от голямо значение за развитието на пълния потенциал на хлапето.

Каква да бъде детската стая според Монтесори

За да се адаптират и развиват пълноценно децата, е необходим активен опит и преживявания в заобикалящата среща. Колкото по-активен е този опит, толкова по-добра е адаптацията. Активните преживявания спомагат хлапето да се докосне до реалността, до света. А възрастният е мостът между него и света. В Монтесори този мост се нарича подготвена среда.

Практичност и естетика

Пространството на детската стая би следвало да отговаря на критерии, като: естествена светлина; подходяща подова настилка; добра вентилация и приток на свеж въздух; умерена температура и влажност; съобразени с възможностите и размера на децата мебели и материали (играчки). Нужни са цветова хармония (носи ред и спокойствие), красота (средата трябва да е привличаща малчугана), баланс между практичност и естетика.

Леглото

Високите легла и дървените прегради са по-скоро пречка, отколкото предимство – особено в най-ранните години на детето. Те го възпират, не го стимулират. Но легло, разположено на пода, би му дало свободата, от която се нуждае. То ще може да става и ляга, когато поиска, да си взаимодейства много по-активно със заобикалящата го среда.

Родителите се страхуват, че детето би могло да падне от леглото, да се нарани, поради което използват т.нар. „кошара” с много на брой прегради. Д-р Монтесори не препоръчва използването на подобен тип легла, защото въпросните прегради не дават възможност на малкото човече да добие добра визуална представа за пространството, лишава го дори от минималната възможност за самостоятелност, както и го ограничава пространствено и психологически. Според Мария Монтесори, най-доброто, което би могло да отговори на нуждите на малкото дете, е ниското легло, намиращо се на около 10-15 см от пода.  Използвайки го, мъникът ще има ясен поглед и представа за пространството, което му дава възможност да гради своята връзка с него, да се ориентира по по-добър начин.

Гардеробът

Важна част от стаята на детето, която трябва да бъде достъпна и съобразена с неговия ръст. Така то ще има свободата и самостоятелността да вземе това, което му е необходимо. Нещо повече – самото дете ще може да избира с кои дрехи да се облече от подходящо за сезона облекло. Шкафът за дрешките трябва да се отваря лесно и да е достатъчно нисък, за да може малчуганът сам да ги изважда и прибира.

Огледалото

Огледалото е важна част от декора. То ще помогне на детето да се наблюдава и да опознава тялото си. Освен това, установено е, че когато премине покрай огледалото, то се оглежда, преминава отново, връща се, спира – така този предмет стимулира двигателната му активност. За да бъде от полза обаче, огледало трябва да е поставено по-ниско долу – на нивото на мъника. И няма нищо нередно детето да използва го използва за опознаване на себе си, движенията си и собственото си тяло.

Стените

Не е необходимо стаята да е боядисана в ярки цветове, а вещите и играчките да изобилстват. Помислете кои са багрите, които виждате в природата. Изберете от тях меки, светли и топли тонове . Бихте могли да закачите няколко картини, но такива, които съответстват на възрастта на детето. Те трябва да са поставени на нивото на очите му.

Материали и играчки

Ако стаята на детето е семпла, то вниманието му ще се привлича много повече от материалите, предназначени за неговото занимание. Можете да обособите отделни кътове, разпределяйки различни игри и предмети спрямо сферата на дейност. Отделете рисувателен и занимателен кът, кът с книги и др. Едни от най-хубавите играчки и предмети са тези, които детето е открило само при разходка в природата – камъчета, мъх, цветя или листа. Насърчавайте го да събира и декорира стаята си с тези природни аксесоари.

Децата нямат нужда от много играчки. Важното е да са подходящи за тяхната възраст и да отговарят на потребността им да се развиват.

 

Автор: Нели Средкова

Консултанти: Николета Николова, AMI Монтесори педагог 0-3 г.

Анна-Мария Йоцова, AMI Монтесори педагог 3-6 г. и 6-12 г.

 

Сподели: