Здраве

Специални млека за кърмачета

Всяка майка и всеки педиатър знаят, че най-добрата храна за новороденото и развиващо се бебе е кърмата. В целия свят няма да откриете човек, който да ви каже нещо различно. Майките и лекарите обаче знаят, че има състояния, които изискват допълнителна помо

Специални млека за кърмачета

Всяка майка и всеки педиатър знаят, че най-добрата храна за новороденото и развиващо се бебе е кърмата. В целия свят няма да откриете човек, който да ви каже нещо различно. Майките и лекарите обаче знаят, че има състояния, които изискват допълнителна помощ. Затова се създават стандартните млека за кърмачета, чиято основна цел е доближаване до състава на майчината кърма. Все пак, в кои случаи се налага ползването на млека за кърмачета?

ЗДРАВИ ДОНОСЕНИ КЪРМАЧЕТА

Здравите доносени кърмачета съставят най-голямата група новородени деца, за които най-добрата храна е майчината кърма. Когато, по ред причини, кърменето е намалено, недостатъчно или преустановено, се налага използването на стандартни млека, които се доближават максимално до състава на кърмата.

СПЕЦИФИЧНИТЕ СЪСТОЯНИЯ

Специфичните състояния могат да се разделят в две големи групи:

1.    Състояния, които изискват специално хранене

Ако едно дете не е стояло 40 седмици в корема на майка си, а се е развивало в утробата по-малко от 37 седмици, то не е съзряло до степен, в която майчината кърма ще му бъде достатъчна. При тези деца се налага:

* ако майката има възможност да кърми, може да се обогатява кърмата. Този обогатител съдържа повече протеини и въглехидрати, тъй като стомахчето на такова малко дете е изключително мъничко и то не може да поеме хранителните вещества, които са му необходими, за да расте с темповете на нарастване, ако би било в корема на майката.

* ако майката няма кърма, възможност са млеката за недоносени.

Млеката за недоносени съдържат хранителните съставки, които са необходими на детето да наддава така бързо, както в корема на майката. Концентрацията на определени вещества в тях са подбрани така, че бебето да може да поеме необходимите му вещества за правилен растеж с малкото си стомахче.

Специфична група - коликите

Коликите са физиологично състояние, което не изисква лечение, а правилна техника на хранене. При по-упорити колики е възможна употребата на функционални храни - съчетание от съставки, всяка една от които повлияват предполагаемите причини за колики. Една функционална храна може да съдържа хидролизиран (обработен) белтък, който по-лесно се храносмила. Може да съдържа по-малко лактоза. Счита се, че тя е причинител на коликите заради неспособността на детето да произвежда достатъчно ензим, който да я обработва. Може да съдържа пребиотични олигозахариди, както в кърмата. Някои пробиотици могат да имат положителен ефект, но само след препоръка на лекар. Те трябва да са подходящи за кърмачета. Функционалните храни са балансирани оптимално и са създадени за леки храносмилателни смущения. Не се препоръчва майката да дава други храни, течности или добавки - чайове, пробиотици, отвари, разтвори и т. н.

Когато в семейството има алергия

Счита се, че някои семейства имат повишен риск от развитие на алергии. Унаследява се рискът от развитие на алергия, а не алергенът или органът, който е засегнат при болния в семейството. Например майката може да има сенна хрема, а при детето да се развие хранителна алергия. Затова се налага да се извършва профилактика на алергичните състояния при здравите деца от тези семейства. Най-добрата профилактика е детето да се кърми до навършване на 5-месечна възраст, без прием на чайове, хранителни добавки, отвари, храни и други. Ако се налага дохранване или заместващо хранене, да се използват само хипоалергенни (HA) млека. Те се различават от стандартните млека по обработените белтъци, което намалява риска от развитие на алергия около 1000 пъти. Целта на профилактичните млека е да се отложи или възпрепятства появата на алергия в дете, което е предразположено към такава.

Използването на специално мляко за кърмачета се налага при някакъв проблем. Майката не трябва сама да избира млякото на бебето си, а задължително да се консултира с лекар.

 2. Заболявания, изискващи специално хранене

При наличие на някои заболявания се налага употребата на така наречените лечебни млека.

Повръщане: Ако едно дете повръща толкова много, че не може да наддава достатъчно се налага ползването на антирефлуксни млека. При оптимално наддаване, тези продукти не са показани.

 Алергии: Хранителната алергия е заболяване, при което организмът не толерира някои видове храни. Тя невинаги е безобидно състояние. При симптоми на алергия се използват лечебни хипоалергенни млека. В тях протеинът е обработен по много специален начин, за да не се предизвиква алергична реакция. Необходимо е продуктът, предизвикал алергия да бъде изключен от диетата на детето.

 Диария: Инфекциозната диария също е заболяване, което изисква употребата на специални млека. Европейската асоциация на педиатри гастроентеролози, хепатолози и нутриционисти (ESPGHAN) препоръчва храненето да не се променя при лека и среднотежка диария. Препоръките са да се дава на кърмачето това, което му се яде, но по-често в по-малки количества. При тежка степен на инфекциозна диария, се налага употребата на лечебни млека, които са с по-високо съдържание на минерали, белтъци и други важни вещества.

Обикновено при диария се въвежда специалното мляко по време на заболяването и се прекратява около три до пет дни след спиране на симптомите, като постепенно се преминава към стандартното мляко до пълно излекуване.

 

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Ирина Владимирова, тел. 0888 65 05 05

 

 

Сподели: