Отдих и туризъм

Сняг се сипе на парцали

Нека сипе, нека вали... ние ще караме ски. Свърши мъчителният, тягостно дълъг и топъл период от годината, когато зелени треволяци покриваха любимите ни писти, а ски екипировката ни стоеше самотна в килера. Планините отново са бели, студ щипе бузите и носо

Сняг се сипе на парцали

Нека сипе, нека вали... ние ще караме ски. Свърши мъчителният, тягостно дълъг и топъл период от годината, когато зелени треволяци покриваха любимите ни писти, а ски екипировката ни стоеше самотна в килера. Планините отново са бели, студ щипе бузите и носовете ни, пък и дълги почивни дни се задават... Е, как да не се радва човек!

Не, това не са мои думи, аз си обичам „зелените треволяци". Но със сигурност си го мислят най-запалените скиори, които едва дочакват първите снежинки, за да започнат да планират белите уикенди.

Когато стане въпрос за ски, в съзнанието на всеки изникват на първо място най-известните и големи ски курорти Боровец, Банско, Витоша, Пампорово. Вероятно не си даваме сметка, но при положение че толкова голяма част от релефа на България е планински, би трябвало да има много повече места за упражняване на зимни спортове, а не само популярните претъпкани хотели и писти. Оказа се, че има. Но тях си ги знаят запалените скиори, а не тези, дето седят да пият чай на плаца. Без претенции за изчерпателност ще ви представим някои от тях.

ПИРИН

Предела е широка туристическа местност, където има 60 почивни станции с голяма леглова база. Намира се на 12 км от Разлог, на 15 км от Банско и на 40 км от Благоевград. Ски писта „Кулиното" с влек тип „Помагалски" (т. нар. паничка) е с дължина 1500 м и се намира в близост до местността. В непосредствена близост до х. „Предел" има още една писта с влек. До х. „Каменица", която се намира на левия бряг на Козя (Беговишка) река, има три ски писти, съоръжени с три влека. До х. „Попови ливади", намираща се в местността със същото име, има още една ски писта с влекове, както и спортна площадка.

РИЛА

Хижа „Рилски езера" е разположена в подстъпите на седемте прекрасни езера, които са емблема на планината. Точно до нея има ски писта с дължина 950 м, съоръжена с влек „Помагалски" с капацитет 700 човека/час.   

Планинският курорт „Бодрост" се намира във високопланинската  местност Картала в Благоевградска област. Изградена е богата скиорска зона - ски писта с разнообразен терен и дължина 4900 м, ски писта за алпийски дисциплини с дължина 2200 м, както и учебна ски писта за начинаещи с дължина 300 м. За бързото и удобно придвижване на скиорите са изградени шестместна кабинкова въжена линия, „Помагалски" влек и ски влек за начинаещи.

В Мальовишкия дял на планината, в местността Меча поляна, е изграден ски център „Мальовица". Той предлага три ски писти, съоръжени с два детски влека и три влека за възрастни (два тип „паничка" и един тип „котва"). Множество ски писти има още в местностите Паничище, Семково, Говедарци, също до х. „Трещеник", х. „Заврачица", х. „Македония".

РОДОПИ

Ски център „Бяла черква" се намира южно от Пловдив и предлага писта с дължина 1100 м, обслужвана от влек тип котва. Видът на пистата е подходящ за слалом и гигантски слалом, но също така има условия и за начинаещи скиори.

В курорта Батак, разположен в Западните Родопи, е изградена алпийска ски писта със същото име с дължина 1200 м и писта за ски бягане 20 000 м. Алпийската писта е оборудвана с три влека, единият от които е тип „Помагалски".

Местностите около Чепеларе, Белмекен, Гела, Юндола също са известни със своите ски центрове, а ски писти има и покрай много от родопските хижи - „Преспа", „Персенк", „Здравец", „Милеви скали" и др.

СТАРА ПЛАНИНА

Във Врачанския балкан до х. „Пършевица" има ски писта с дължина 1500 м, като в долната й част е изградено детско трасе. Пистата разполага с два ски влека.

В местността Беклемето близо до Троян е изграден курортен комплекс, разполагащ с три ски писти с обща дължина около 2500 м. Тук е най-добрата писта в България за ски бягане и биатлон в широколистна гора, отговаряща на европейските изисквания. Комплексът разполага с комбинация от два стационарни ски влека и един „Помагалски".

В подножието на връх Ком в Берковския дял на Западна Стара планина има изградена алпийска ски писта. Тя започва от в. Малък Ком и продължава 1500 м надолу. На разположение на скиорите има два влека, единият от които детски.

Други места, на които можете да упражнявате зимни спортове, са курортът Узана, близо до Габрово, ски пистата „Беркина могила" край Рибарица (където се предлагат и летни ски на трева), хижите „Плевен", „Петрохан", „Стражите", „Бузлуджа" и др.

ОСОГОВО

В Осоговската планина работят три писти в близост до Кюстендил. Най-дългата е „Осогово" (910 м), разполагаща с влек, а в края на трасето и с мини ски писта. „Трите буки" е много подходяща за начинаещи писта, тъй като е с малък наклон. Дължината й е 1000 метра, с влек тип котва, както и бейби влек. Също подходяща за учащи е и пистата „Людмил Янков" в местността Плавело. Трасето е леко, с дължина 350 метра.

Изглежда, неслучайно България е толкова обичана и предпочитана дестинация за зимни спортове. При наличието на толкова много писти единственото, което можем да пожелаем на скиорите, е повече сняг и безаварийно каране.

 

Автор: Цвета Лазаркова

 

 

Сподели: