Здраве

Слабо наддаване в първите месеци

Кърменето на новороденото вече е зад гърба ви. Първите консултации са минали и с облекчение сте установила, че бебето расте и наддава добре само на кърма.

Слабо наддаване в първите месеци

Кърменето на новороденото вече е зад гърба ви. Първите консултации са минали и с облекчение сте установила, че бебето расте и наддава добре само на кърма. Но около третия месец се оказва, че грамовете не са каквито сте очаквали и започват да се промъкват съмнения и препоръки за дохранване. Какво се е случило и защо бебето вече не наддава както досега?

Причините за спадането в наддаването след първите няколко месеца могат да са най-различни - от чисто организационни до медицински. Най-добре е да обсъдите вашата индивидуална ситуация с педиатъра на бебето и консултант по кърмене.

ПОДВОДНИТЕ КАМЪНИ В ОРГАНИЗАЦИЯТА НА КЪРМЕНЕ

* С порастването на бебето то вече може да издържа по-дълго време без кърмене. Някои деца са спокойни натури, лесно ангажират вниманието си с околния свят и не дават ясни и категорични признаци за глад. Така че е възможно, без да забележите, кърменията от 8-10 да са спаднали до 5-6. Да, детето изглежда спокойно - но наддаването не е каквото се очаква. В тази ситуация е достатъчно да предлагате гърдата по-често по ваша инициатива и наддаването започва да отбелязва прогрес.

* Детето расте и има нужда от повече мляко. Ако досега едната гърда му е била достатъчна, за да се нахрани, вече може да има нужда и от двете. Когато наддаването не изглежда достатъчно, защо да не използвате и втория жокер - просто предлагайте всеки път и двете гърди. Двойна печалба - бебето получава двойно повече мляко, а гърдите двойно по-честа стимулация и увеличават производството.

* Отпадането на нощното кърмене. Около шестата седмица много деца започват да проспиват дълги периоди от време, понякога 8-10 часа през нощта. Това е чудесно за вашия сън, но не и за наддаването. Ако детето спи и не се храни цели 10 часа, означава, че гърдите не се стимулират и в тях се задържа мляко много дълго. Като следствие се изпраща сигнал към мозъка да намалява произвежданото количество. Хормоните също не се стимулират добре - пролактинът, който „дава заявка" за изработката на мляко, е с най-високи нива и се влияе най-добре от стимулация именно през нощта.

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ?

* Хубаво е бебето да спи близо до вас, за да можете да го чувате през нощта. Когато се размърда и прохленчи, можете да използвате момента да му предложите гърда - то вероятно ще се унесе отново и ще заспи бързо, но нощното кърмене ще му даде допълнително калории и ще стимулира производството на мляко, така че е разумно да използвате тази хитринка. А ако бебето е в легло, долепено до вашето, дори няма да се налага да ставате и релаксиращите кърмачески хормони бързо ще ви приспят отново - допълнителен бонус!

* Как суче вашето бебе през деня? Прави акробатики, обръща се на другата страна при шум, пуска се от гърдата, за да ви „говори" и да се смее, върти се да гледа другите хора... и сукането е само 4-5 минутки, като не можете да му задържите вниманието към храненето. Чудесно - вашето бебе се развива точно както трябва и става все по-социално. Но лесното разсейване понякога води до бавно наддаване. В тази ситуация са нужни хитринки и изобретателност. Шарен шал или гердан с големи части може да забавлява детето, докато яде. Слингът, и особено такъв, който може да покрива главичката и да изолира бебето от света поне за кратко, може да позволи храненето да е по-съсредоточено - а в добавка ви позволява да разхождате мъника напред-назад, което също го успокоява и му позволява да се храни по-добре. Ако дори слингът не свърши работа - храненето на тъмно място, където не се виждат и чуват никакви разсейващи интересни неща, обикновено се получава по-добре.

* Дневният сън ви предоставя цели две възможности да вмъкнете допълнително хранене - кърмене за заспиване и кърмене веднага щом бебето се размърда в опит да се събуди. Бързото и целенасочено действие е решаващо - трябва да го хванете в момента, в който се разбужда, за да използвате тази кротка фаза, в която детето ще суче напоително и по-дълго, докато постепенно се разсънва.

Вероятно сега разбирате по-добре защо нощните кърмения са толкова важни на този етап - ако през деня сукането е кратко и разсеяно, нощем детето наваксва и може да получава до 30% от общия прием на мляко за денонощието.

МЕДИЦИНСКИ ПРОБЛЕМИ

Повръща ли често вашето бебе? Децата с физиологичен рефлукс често са доста неспокойни, храненето им е трудно и покачването на килограми след първия месец може бързо да спадне. Ако вашето бебе връща често и наддаването не е каквото се очаква или стои само на долна граница, е важно да се посъветвате със специалист - детски гастроентеролог.

Децата с алергични състояния и особено такива, които засягат храносмилателната система (кръв в изхожданията, силни колики), също често не наддават в препоръчителните граници.

 

Автор: Христина Янева
Консултант: д-р Анета Попиванова, началник отделение Физиологично, Клиника по неонатология, СБАЛАГ „Майчин дом", [email protected]

 

Сподели: