Родителска практика

Системи на възпитание от цял свят

Как да превърнем малкия глезльо в истински спартанец

Системи на възпитание от цял свят

Имате или ще имате дете? Искате то да стане човек? Е, ще ви се наложи да се постараете. Отглеждането на хлапето включва една важна подробност - възпитание. Подреждането на великолепна детска стая и осигуряването на най-БИО сред БИО-тата храни няма да ви помогнат да произведете характер първо качество. Най-вероятно ще си създадете сами система на възпитание след поредицата от неуспешни опити да излезете на глава с малкото съкровище. Ще „крадете" оттук-оттам и постоянно ще наслагвате парчетата от сложния пъзел, рисуващ картината на превръщането на дяволчето в ангелче. През следващите няколко месеца ще ви предложим методи на възпитание от различни краища на света (понеже „българския" всички го владеем) и от различни исторически епохи.

Прибирайки се от родилното отделение (а защо не още там), изнесете хлапето на балкона, съблечете го голо и го огледайте - дали всичко си му е на мястото. Не го мятайте през парапета, ако нещо не ви е симпатично - то ще се промени (в положителна насока). Идеята на съвременния поглед на спартанския начин на възпитание всъщност е просто да калявате детето. Както физически, така и психически!

КЛАСИЧЕСКИЯТ МЕТОД

Преди много години, в Спарта, основен акцент в израстването на момчетата е бил чистият тормоз. Ако някое хлапе направело беля, всеки възрастен можел да го накаже или дори набие. Когато детето навършело 7 години, го приемали в нещо като военно училище. Мъченията, на които били подлагани, всъщност изобщо не приличали на класни занимания, но определено давали най-важните уроци в живота на един спартанец. Момчетата трябвало да изберат свой водач (един от тях) и сами да осигуряват прехраната си. Дрехи не се полагали, за да не могат да се захващат за тях, докато се бият, а играчките се свеждали до мечове, копия, ножове и дървени прътове. Отчитайки факта, че военните общежития не се намирали в дивата гора (не си го представяйте като днешния „Сървайвър"), а край селата, намирането на храна по-скоро се състояло в грабежи от пазарите и къщите на жителите и по-рядко ловуване в чистия му вид. Голите и отчаяни от начина си на живот момчета всявали ужас със своите „наказателни" експедиции сред лаконците (местно население от низша класа, поставено в подчинение на спартанците) с набезите си.

Дотук добре! Обаче спането изобщо не било толкова лесно и комфортно. Децата спели в хамбари върху слама, между която промушвали коприва. Тъй като ходели голи, паренето от растението бил единственият начин да се сгреят.

Когато навършвали 12 г., момчетата участвали в голям за тях празник. Наградата за всички години, прекарани в лишения и изтезания, била носенето на дрехи. Оттук започвали и реалните бойни изкуства и технически уроци за водене на битки. След 17-ата си година момчетата били обявявани за истински спартански мъже и заслужено заемали местата си в най-елитните военни редици. Те имали право вече да носят най-силното оръжие - шестметрово копие.

ОСЪВРЕМЕНЕН ПОГЛЕД

Спартанската система определено изисква сериозно осъвременяване. Ако сте привърженици на строгите методи на възпитание, достатъчно е да вземете като пример хладните душове, дългите разходки на чист въздух, независимо от температурата навън, и спазване на поговорката „Мълчанието е злато". Ако обиждат хлапето ви в детската градина, оставете го само да се справи със ситуацията, дори и да се стигне до размяна на юмруци. Ако отказва да се храни, просто пропуснете вечерята - на следващия ден ще изяде двойна порция за закуска и чинията ще блести (от малкото езиче). Ударило се е? Разкажете му лекцията за спартанското възпитание. Резултат - раната е зараснала по-бързо от очакваното.

ПЛЮСОВЕ

* Спартанското възпитание е насочено предимно към момчетата, но основното изискване към момичетата е било да са стройни и атлетични - безспорно предимство.

* По спартански възпитаното дете е много полезно - не мрънка, не задава излишни въпроси, калено е, не пие много лекарства и не носи много дрехи.

* В кризисни моменти се справя лесно със ситуацията.

* Не търси майка си за всичко и взима решения само.

МИНУСИ

* Не е много хуманно да оставите детето през декември по блузка навън, нито да го оставите да краде храна, защото е изгладняло до несвяст.

* За момичета не е много подходящ метод на възпитание.

* За пълноценен експеримент може и да не ви стигне едно хлапе.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: