Бременност

Силен мозък още от утробата

Мозъкът на бебето е най-сложната структура в тялото му.

Силен мозък още от утробата

Невронното развитие започва само три седмици след зачеването, а всичките му пет дяла се формират още в началото на деветата седмица. Той се усъвършенства и нараства с всеки изминал ден от вътреутробното развитие и единствено при човека продължава да расте и след раждането.

При новороденото мозъкът тежи около 350-400 г, за да  достигне до 1500 г при възрастния човек. През втория триместър – най-важното време за развитието на мозъка на плода – четвърт милион нови мозъчни клетки се създават всяка минута, за да достигнат 100 млрд. нервни клетки (колкото са звездите в нашата галактика). Някои неврони се специализират в отделянето на т.нар. трансмитери (допамин, серотонин), от които зависи изживяването на удоволствие, любов и щастие. 

Въпреки че има генетична предразположеност, развитието на мозъка може да бъде стимулирано и бъдещите майки да помогнат за това, докато малкото човече е в утробата им. Научете как.

Без алкохол

Неотдавнашно проучване на Харвардския университет установи, че пиенето дори на малки количества алкохол по време на бременност увеличава производството на инхибиторни неврони в мозъка на плода. Това може да създаде дисбаланс в развиващия се мозък и да предизвика трудности в ученето и управлението на емоциите по-късно в живота.

Здравословно хранене и рибено масло

Придържайте се към балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци, и консумирайте около 1000 мг рибено масло дневно. „Мастните киселини са от решаващо значение за развитието на мозъка“, казва д-р Джон Протко, изследовател по психология в Нюйоркския университет, който се е посветил на изучаване на факторите, правещи децата по-умни.

Фактите говорят

Според статия в „Американския журнал за клинично хранене“, кърмачетата на майките, които консумират повече риба по време на бременност, имат по-високи резултати на тестовете за вербална интелигентност и фини двигателни умения. Освен това, те са и по-комуникативни. Данните от друго изследване сочат, че менталното здраве на децата на четиригодишна възраст се влияе от приема от майката на рибено масло през деветте месеца.

Общуване

Бебетата могат да започнат да различават звуците още от 16-ата седмица на бременността, а след като се родят, разпознават гласа на мама. Това обаче не означава, че трябва непрекъснато да занимавате мъничето с музика и разговори. Свръхстимулацията всъщност може да бъде стресираща за бебето. А и то не разбира смисъла на думите, а реагира на вибрациите, които са специфични за всеки език. Затова е най-добре да общувате с малкото човече под сърцето си, но и да му оставяте време за почивка.

Редовни упражнения

Според проучване на Американския колеж по спортна медицина, физически активните през деветте месеца жени раждат деца, които са демонстрирали обещаващо невроразвитие на петдневна възраст. Когато са станали на пет години пък, малчуганите са постигнали значително по-високи резултати на тестове за говор и обща интелигентност, в сравнение с връстниците си, чиито майки не са спортували.

Избягвайте стреса

Хроничният стрес уврежда мозъчните структури. Дори се предполага, че когато това се случва в началните срокове на бременността, може да попречи на мозъчните клетки да мигрират към бъдещото си местоположение. Според учените, този факт увеличава възможността за развитие на психични заболявания.

 

Автор: Ива Лалова

Консултант: доц. Диана Димитрова, доктор по психология

Използвайте линка, за да чуете материала в Кенгуру Подкаст:

https://soundcloud.com/kengurubg/silen-mozk-oshche-ot-utrobata?fbclid=IwAR1tQV6cF5f2DoPHiqM8GQKQAm2OnFvfsRTYB7n-OEQ77RtINng-lhenUqM

 

Сподели: