Отдих и туризъм

Швейцария, но не на Балканите

Мисля си за Швейцария. Ама не онази, „Швейцария на Балканите", а истинската - която граничи с Германия, Франция, Италия, Австрия и Лихтенщайн - и с нашите представи за държава-мечта.

Швейцария, но не на Балканите

Мисля си за Швейцария. Ама не онази, „Швейцария на Балканите", а истинската - която граничи с Германия, Франция, Италия, Австрия и Лихтенщайн - и с нашите представи за държава-мечта.

Бързи факти: Официални езици: немски, френски, италиански; Столица: Берн; Най-голям град: Цюрих; Площ: 41 290 км2; Население: 7.6 млн.; Валута: швейцарски франк; Интернет домейн: ch; Телефонен код: +41; Национален празник: 1 август.

Ще започна с това, с което винаги съм свързвала тази страна: Конфедерация Швейцария провежда вековна политика на неутралитет...

Политика-мечта

Удивително, но страната не е участвала в международни конфликти от 1815-а! Тук са седалищата на легендарни международни организации, включително Червения кръст и Световната търговска организация.

Вероятно сте се чудили откъде идват швейцарският интернет домейн ch и съкращението на валутата на страната. Ето и отговорът (запомнете го, в случай, че през ноември се явите на „Минута е много"): от латинското наименование на страната, Confoederatio Helvetica.

 История-мечта

Швейцария се дели на 26 автономни кантона, някои от които са сред най-старите в света оцелели републики. Легендата гласи, че страната е създадена през 1291 г., когато няколко кантона се обединяват успешно в конфедерация срещу господството на Хабсбургите, които по онова време са на немския трон на Римската империя.

През 14 в. силата и богатството на федерацията нараства - и така, струва ни се, чак до днес...

За по-ученолюбивите: Швейцария е федеративна парламентарна република: всеки кантон има свое правителство, парламент и конституция! Освен с шоколада и часовниците, страната се слави и с пряката си демокрация. Годишно се провеждат няколко народни допитвания при избор на важни за страната решения в национален или международен план.

Червеният кръст възниква по идея на швейцарския предприемач Анри Дюнан. През 1859 г. той е свидетел на голямата битка при Солферино между армиите на Австрия и Италия, когато на бойното поле остават около 40 000 жертви. Потресен от изоставените на произвола ранени, Дюнан и местните хора им оказват помощ. При завръщането си в Женева той се обявява за създаване на национални доброволчески организации в помощ на ранените по време на война.

Официално Червеният кръст е създаден през 1863 г., а днес обединява 97 милиона членове и доброволни сътрудници. Символът му - червен кръст на бял фон, е швейцарското знаме с разменени цветове.

 Природа-мечта

Швейцария няма излаз на море. С това „кусурите" й свършват. Територията на страната включва три приказни региона: планините Юра на север, Швейцарското плато в центъра и Алпите на юг (61 % от цялата територия на страната). Най-високият връх на Алпите в Швейцария е вр. Дюфор - 4 634 м. Сред реките прочути са Рона и Рейн. Страната е богата също на езера - и сърцераздирателни гледки като от гланцирана картичка.

Икономика-мечта

Швейцария е почти лишена от природни богатства и обработваеми земи. Въпреки това тя е една от най-богатите страни в Европа... Нейните „икономически козове" са банкерството, туризмът и промишлеността. Тук се произвеждат легендарните швейцарски сирена, шоколад, лекарства, машини и часовници.

БАНКИТЕ - Швейцария е най-богатата страна в света и един от най-важните банкови и финансови центрове. Цюрих е третият световен валутен пазар след Ню Йорк и Лондон.

 Народ-мечта

Към днешна дата населението на Швейцария е като това на 4 пъти по-голямата Швейцария, ама на Балканите (България, ако не сте се сетили). Интересен факт е, че 30% от жителите на страната са родени извън Швейцария, а около 1/3 - в Италия. На немски говорят 64% от населението в северните и централните части, френскоговорящ е всеки пети швейцарец (предимно жителите на запад), а италианският е говорен от 8% южняци.

СТРАНАТА НА ШОКОЛАДА - Именно швейцарец създава млечния шоколад - Хенри Нестле прибавя кондензирано мляко към сместа, от която се оформят шоколадовите блокчета. Това се случва през 1867 г. Друга швейцарска компания за шоколад - DeLafee, неотдавна пусна на пазара най-скъпите в света шоколадови бонбони. Покрити са с... 24-каратово злато. Слоят е много тънък и не е опасен за здравето, дори напротив. Едната кутия, наречена "Intimacy", съдържа само два бонбона и струва 37 долара. По-голямата е с 8 бройки за скромните 98,4 долара. Добре, че швейцарците на Балканите си имаме бонбони „Амфора" - за доларче черпиш цял клас, а кутията остава за новогодишни картички или сметките за тока.

ГРАДОВЕ - Берн (335 хил. ж.), Цюрих (935 хил. ж.), Женева (440 хил. ж.), Базел (410 хил. ж.), Лозана (295 хил. ж.), Люцерн (200 хил. ж.).

 Екскурзия-мечта

Най-евтините екскурзии до Швейцария са около 500-600 лв. за 5-дневна автобусна екскурзия. За самолет цената е приблизително двойна.

Ако предпочитате да сте близо до природата, можете да отседнете в някой от къмпингите и планинските селца, разположени край езерата в подножието на красиви алпийски върхове. През последните години Бед & брекфаст обектите са все по-търсени и предпочитани. Семейните хотелчета са уютни, с домашно приготвена храна и винаги красива гледка. Разбира се хотели, ваканционни апартаменти и къщи за гости има в изобилие.

Фондю-мечта

Швейцарската кухня е силно повлияна от френската, немската и италианската кулинарни традиции, но има и свои уникални готварски рецепти. Швейцарците обичат ястия от сирене, комбинирано с различни видове зеленчуци, топли и студени салати с оригинални топинги, също ястия от телешко, пилешко, дивеч и риба.

Най-характерното национално ястие е фондю. На масата всеки сам приготвя храната си заедно с останалите и споделя продукти от общи съдове.

"Фондю" означава "стопено" (от фр.) Поднасянето на този кулинарен шедьовър е върхът на кулинарния етикет. Води началото си от стопеното сирене, което пастирите приготвяли. В него топели късчета хляб, забодени на дълги дървени пръчки. Днес се ползват специални керамични топлоустойчиви съдове, подобни на котле, а вместо дървени пръчки - специални вилици с дървени дръжки. Котлето се поставя върху малък спиртник, за да се стопи сиренето. Фондюто е включено в менютата и на най-изисканите ресторанти, и в домовете.

Фондю със сирене - 5 порции

Продукти: 1 скилидка чесън; 50 г масло; 180 мл бяло вино; 500 г различни видове сирене (кашкавал); 150 г сметана; 1 супена лъжица нишесте; малко лимонов сок; черен пипер; щипка настъргано индийско орехче

Начин на приготвяне: Стените на котлето се намазват със срязана на две скилидка чесън. Сипва се растителна мазнина, добавя се настърганото сирене, което се разбърква на гладка каша. Нишестето се смесва с виното и се прибавя към сместа, като се бърка до сгъстяване. Прибавят се подправките. Фондюто се сервира, докато още ври и се поддържа топло от т.нар. решо (Rechaud) - газова горелка. Хапка хляб се набожда върху вилицата за фондю и се потапя в сместа. При изваждането й, вилицата се завърта леко над съда, така че сиренето да остане върху хляба и леко да се охлади.

Вместо хляб, във фондюто могат да се топят и зеленчуци, нарязани на малки парченца.

Казват - апетитът идвал с яденето. Ако още нямате апетит за Швейцария - започнете с фондю!

...Тази страна годишно се посещава от 13 милиона туристи. Това означава ни повече, ни по-малко от 13 милиона души, които ще напуснат Швейцария с тъга. Защото няма как да се наситиш на разтапящия еликсир от картини, звуци и усещане за лекота. Лекота - от чувството, че тук, в сърцето на Стария континент, човеците все пак успяха да построят страна, сбъдваща най-чистите им идеали.

 

Автор: Надя Йончева

 

 

Сподели: