Тя и Той

Сдружение "Настоящи и бъдещи майки" 2 години усилена борба и добри резултати

Преди две години беше създадена една организация, за която може би не всички майки са чували, но от чиято дейност всички те са облагодетелствани. Става въпрос за Сдружение „Настоящи и бъдещи майки". В него членуват жени, на които им е омръзнало само да г

Сдружение

Преди две години беше създадена една организация, за която може би не всички майки са чували, но от чиято дейност всички те са облагодетелствани. Става въпрос за Сдружение „Настоящи и бъдещи майки". В него членуват жени, на които им е омръзнало само да говорят за проблемите на майчинството в България и са взели нещата в свои ръце. Жени, които смятат, че само с упорство и многократно настояване се постигат резултати, а именно хората в парламента и в общината да обърнат внимание на проблемите, които заливат българските майки.

Започнали с един символичен, неформален протест на 1 юни 2006 година, тези майки и тяхното Сдружение днес са сериозен фактор при решаването на редица задачи, стоящи пред депутатите, и отнасящи се до по-доброто съществуване на родителите и техните деца. Именно Сдружението започна да алармира за нередностите в системата и в законите. Благодарение на непрестанната работа на майките, членуващи там, има значителни подобрения на условията, при които „родителстваме" в днешни дни.

Сдружение „Настоящи и бъдещи майки" е създадено по неволя, но с прекрасна и благородна цел. Никой не заплаща на тези жени, които се борят за правата на майките и децата, и отделят от ценното си време, за да се срещат с министри, общинари и всякакви други политици. За тях важното е да се постигнат положителни промени, които да са от полза за всички.

Подготвяните за 2008 г. инициативи на Сдружението са свързани с редица наболели проблеми, които изискват предприемането на спешни мерки от страна на ангажираните държавни и общински институции и засягат реално всички родители в страната. Основните им приоритети на работа за тази година са:

Ø      Въвеждане на реално семейно облагане

Въпреки активната кампания и силната подкрепа от страна на медиите, обществото и на множество народни представители, данъчните облекчения за деца все пак бяха премахнати. Така отпадна единственото облекчение за родителите, които работят, осигуряват се на реалната си заплата и съвестно плащат данъците си. Сдружението ще настоява правителството да спази предизборните си ангажименти и да разработи варианти за семейно подоходно облагане, които да бъдат подложени на широка обществена дискусия, а не да подменя прокламираната си политика на стимулиране на работещите родители с политика на подпомагане в още по-голяма степен на социално слабите родители.

Ø      Продължаване на кампанията с близнаците

През изминалата година Сдружението постигна само част от целите си за преодоляване на неравното третиране на семействата с близнаци. То ще продължи работата си за увеличаване на сумата за майчинството, в случай на раждане на близнаци. Постигна успех и в програмата с детегледачките „В подкрепа на майчинството". На детегледачка се дава по-висока заплата, ако гледа близнаци. Ще изискват да се регламентира предимство за близнаците при прием в детско заведение във всички големи общини, както това е направено в София. Ще се стремят да има отстъпка за второ и всяко следващо дете, ползващо услугите на детските кухни по едно и също време.

Ø      Осигуряването на достъпна и приветлива градска среда за родители и деца

Този въпрос е с основен приоритет в дейността на Сдружението. Предвижда се да се подготви цялостна концепция за проект (обхват, дейности, партньори, финансиране) по отношение на достъпната среда, като се използват част от разработките от инициативата за близнаците. Освен това, Сдружението ще се стреми към построяване на нови детски площадки, ремонтиране и обезопасяване на съществуващите, запазване на междублоковите пространства, построяване на спортни площадки и плувни басейни.

Ø      Медицинско обслужване на деца, бременни и родилки

Целта на Сдружението е премахване на лоши практики в болниците, в женските и детските консултации и т. н., по-добра осведоменост на бъдещите майки за доброто протичане на бременността, раждането и отглеждането на деца. Ще се опитат да вземат отношение и да подпомогнат решаването на част от наболелите проблеми в областта на здравеопазването, касаещи деца, бременни и родилки. Същевременно ще обърнат основно внимание на въпроса за скъпоструващото лечение на деца у нас и в чужбина. Сдружението смята, че е редно държавата да поеме своя ангажимент и да се грижи за децата си. Работата на Фонда за лечение на деца в чужбина трябва да се реорганизира в полза на осигуряването на по-гъвкави и максимално съобразени с нуждите на децата практики и процедури. Друго основно предложение, което Сдружението има в тази връзка, е да се потърсят варианти за премахване на ДДС върху дарения за тежкоболни деца. Конкретен пример в тази насока са смс - даренията, с помощта на които се осигуряват сериозни по обем суми, но от които суми 1/6 отива в държавния бюджет.

  Ø      Детски заведения

Тук усилията им ще бъдат насочени към подобряване на храненето, ремонта на сградите на детски заведения и облагородяване на дворовете им. Ще продължат работата си за увеличаване на щата за педагози, психолози и логопеди във всяко детско заведение и за промяна на отношението на персонала към деца със специални образователни потребности (СОП), както и дейността си във връзка със създадените електронни регистри. Постигнато дотук е прекратяване на практиката на летните отпуски.

Ø      Програмата „В подкрепа на майчинството" на Министерство на труда и социалната политика

Сдружение „Настоящи и бъдещи майки" е официален партньор на Министерството на труда и социалната политика по тази програма и е взело активно участие в разработването и промяната й. В момента майките са си поставили за цел да информират възможно най-широк кръг родители за същността, начина на работа и възможностите за участие в тази програма. Предстои благоприятна промяна на програмата през 2009 година, по която Сдружението ще работи.

 Ø      Издръжка на деца, отглеждани от единия родител

Сдружението ще работи за повишаване размера на издръжката. 

 Заместник-председателят Христина Пендичева разказа някои подробности за Сдружението:

 Как се роди и осъществи идеята за Сдружението?

Идеята за Сдружението възникна във форум „БГ мама". Както знаем, българинът доста обича да се оплаква и съответно повечето майки, които пишат в този форум, се оплакваха колко е ниско майчинството, колко са ниски детските или как въобще не се получават, колко са лоши условията в детските градини и за това, че са в отпуска лятото, и още много проблеми, свързани с раждането и отглеждането на децата. В един момент се оказахме много недоволните и решихме, че е крайно време да направим нещо по въпроса, а не само да си говорим във форума и да изпускаме парата.

И така, на 1 юни 2006 година направихме един протест, който беше символичен, именно на Деня на детето. Формулирахме много проблеми, но медиите акцентираха най-вече на увеличението на дните на майчинството. Последва и втори протест след един месец - на 1 юли, който вече беше национален, не само в София, а и в други големи градове.

Двата протеста имаха ефект и от следващата бюджетна година майчинството беше увеличено от 135 на 315 дни, т. е. от три на девет месеца, през които майките взимат почти пълния размер на заплатата си (90%), което е доста сериозен успех.

Така тръгна идеята. В началото не беше формално, бяхме просто няколко майки, които установиха връзка с политици, с общината. Оказа се обаче, че няма как да контактуваме с тях, докато не формализираме нещата, т. е. докато не направим Сдружението.

Какви контакти успяхте да създадете чрез Сдружението?

Партньори сме на Министерството на труда и социалната политика по програмата за детегледачките „В подкрепа на майчинството", в Столична община участваме в работната група за детските заведения, поддържаме контакти с депутати от различни партии.

Кой е най-отзивчив?

Определено бившият социален министър Христина Христова. Законопроектът за увеличението на майчинството беше неин. След това съвместно с нея разработихме и един законопроект за майчинството на близнаците. За хората, които не знаят - парите, които получават майките на близнаци, са същите като на майките с едно дете. Това е крайно несправедливо и абсурдно, но явно само според нас, тъй като този законопроект не беше приет. Беше на обсъждане в Комисията по труда и социалната политика и там го отхвърлиха.

Ще продължите ли да се борите за този проблем?

Категорично да! Това е една от приоритетните ни задачи за настоящата година. Миналата година организирахме Кампания за набиране на средства и Кръгла маса по проблемите на семействата с близнаци, по повод правата на близнаците, където стана въпрос за майчинството, но това, което успяхме да извоюваме от Столична община, беше предимство за близнаците при записването им в детските заведения. Елена Петрова и Крум Савов бяха лица на кампанията, като родители на близнаци и особено Елена взе присърце нещата, и много ни помага.

  Какви други цели сте си поставили?

Сериозен е проблемът с детските градини, недостига на места и липсата на персонал. Натам сме насочили доста усилия.

Как комуникирате с политиците, с общината?

Изпращаме официални писма по дадени проблеми, на които те са длъжни да отговорят в срок от един месец, но най-добрият начин е чрез пряк контакт. Така се върши най-много работа, защото не може да пишем писмо за всяко нещо. По-добре е да говорим очи в очи.

Занимавате ли се и с проблеми от училищната възраст на децата?

Всъщност, досега не сме се занимавали, защото тези, които сформирахме Сдружението, бяхме майки на бебета и още не ни е дошло до главата. Тепърва предстои да включим и тези проблеми в дейността на Сдружението, защото в него има и майки с по две и повече деца, като по-големите са ученици. Иначе подкрепихме Петиция в защита на българския книжовен език и Петиция срещу задължителното въвеждане на училищно обучение от 6-годишна възраст, като изказахме мнението си и в медиите против тези безумни идеи на МОН.

С какви други успехи в полза на майките и децата може да похвали Сдружението?

Сдружение „Настоящи и бъдещи майки" се бори със зъби и нокти за това парите, които взимат майките след изтичане на първите девет месеца, до края на майчинството да са равни на минималната работна заплата. Когато беше създадено Сдружението, майчинството беше 160 лв., а  минималната работна заплата - 180 лв. С много усилия и упорита работа успяхме да ги изравним. На следващата година, когато отново дойде време за обсъждане на бюджета в парламента, предложиха минималната работна заплата да стане 220 лв., но майчинските да са 190 лв. И за нас отново се започна ходенето по мъките. В крайна сметка и този път мина, направиха и заплатата, и майчинските по 220 лв. Очакваме и тази година на обсъждането на бюджета да изникне някой проблем или с майчинството, или с детските.

Как вие, членовете на Сдружението, съчетавате гледането на дете и ходенето по институции, решаването на проблемите, които сте си поставили за цел?

Трудно се съчетават нещата. Добре е, че всяка майка е с различна професия, в различна област и всеки помага с каквото може. Напоследък взе да става сложно, защото повечето от нас, които създадохме организацията, се върнахме на работа. Но хубавото е, че винаги има нови попълнения, нови майки с бебета, които да продължават мисията.

Каква точно е структурата на Сдружението, всеки член ли има определени отговорности или задълженията се разпределят според случая?

Имаме си няколко звена с координатори, има хора, които постоянно работят по едни и същи проблеми. Повечето членове се включват в различни неща, зависи в какво са компетентни и какво им е интересно.

 Как човек може да стане член на Сдружението, има ли някаква процедура?

Сдружение "Настоящи и бъдещи майки" е изградено на доброволна основа и не поставя ограничения за прием на нови членове. Единственото условие желаещите да станат членове на Сдружението e да полагат усилия за постигането на целите в дух на толерантност и равнопоставеност.

Кандидатите за членство в Сдружението могат да заявят желанието си чрез попълване на писмено онлайн заявление на сайта www.snbm.org, което след това трябва да бъде изпратено и на хартиен носител с подпис на заявителя или заявление само на хартиен носител с подпис на заявителя. Адресът на Сдружението ще намерите на сайта.

Развива ли Сдружението дейност извън София и как?

Имаме много членове извън София, но честно казано, за момента ни е трудно да се развиваме в тази посока, заради трудната координация.

Освен чрез Интернет и форумите, как може човек да разбере за Сдружението, т. е. има ли и другаде информация за вас?

Многократно сме участвали в телевизионни и радио предавания, както и в списания на такава тематика.

 


Автор: Цвета Лазаркова

 

 

Сподели: