Здраве и красота

Сауната – ефектът „3 в 1“

Да се поглезиш в днешно време не е грях, особено когато това дава възможност да се погрижиш за здравето си.

Сауната – ефектът „3 в 1“

Днес има редица начини, чрез които можем да се почустваме по-свежи, по-привлекателни, по-ободрени, а и най-важното - по-здрави. Един от тях е сауната.

Лечебните свойства на парата са били усвоявани още от древността - от гърците и римляните. Оттам идва и названието й „римска баня".

Що е то сауна?

Финландия е традиционно считана от хората за страната на сауната. Смята се, че тя не е типично финландско изобретение, защото е съществувала под различни варианти и в много други страни по света -  например руската баня, турската и римската баня и пр., но именно там тя се е развила и съхранила като традиция. Повлияна от Източните и Западните традиции, тя се развива и превръща в типичен национален символ, в отличителна финландска черта - така, както чаят е емблематичен за Китай, фламенкото за - Испания, виното  - за Франция и пр. Постепенно сауната става и незаменима във всекидневния живот на хората. С течение на годините тя придобива значението на институция. За финландците тя не е само място за релаксация, където можеш да се отпуснеш след дългия и изтощителен ден, а част от историческото и културно наследство, оставено им от прадедите, което е придобило сакрално значение, превърнало се е в нещо свято и ценно, най-чистото място в целия дом. Там хората са преживявали най-личните и най-интимните моменти от своя живот, там са се лекували, постигали са пълната хармония - между дух и тяло, човек и природа.

Любопитно:

За финландците сауната е място, където можеш да се пречистиш физически и психически, тя служи за очистване на духа и тялото. Затова и младоженката преди сватбата е престоявала в сауната. За тези хора това е нещо много повече от място, където човек отива да се изпоти и да премахне от организма си натрупаните токсини. Тя е свещено място. Неслучайно една финландска поговорка гласи: „В сауната човек трябва да се държи като в храм".

Сауната е част от социалния живот на хората във Финландия - големите компании и държавните институции имат собствени сауни. Тя играе и важна роля в личния и обществен живот на хората - семейни празници и дори бизнес срещи се провеждат там. Финландците са по-специални с това, че успяват да съхранят една стара традиция, която приспособяват към съвременния, модерен начин на живот.

Думата „сауна" има фински произход, но етимологията й не е много ясна. С това наименование става популярна по целия свят. В превод означава „стая за потене". В първоначалния си вид представлявала дупка в земята и основно се е използвала като жилище през зимата. По-късно сауните са се строили над земята, а конструкцията им е била направена с дъски от чиста, мека дървесина. Обикновено представлявали малки дървени къщички, разположени на брега на някое езеро или река. Вътре, в самата постройка, е имало огнище, в което са се хвърляли камъни (най-вече речни), които са затопляли по-добре помещението и са поддържали високата температура. Тези стаи не са имали комин, а само малък отвор, който се е намирал на някоя от стените, точно под покрива. Така топлината постепенно изпълвала стаята, но това отнемало доста време -  почти половин ден. Огнището се е намирало в близост до вратата, за да може стаята да се проветрява по-лесно, а точно над него имало дървена конструкция, подобна на пейка, на която хората лежали. От изгорените дървета оставал приятен и специфичен аромат, който също бил част от пречистващия ритуал. Тези аромати усилвали терапевтичното влияние на сауната върху здравето на човека. Днес по подобен начин се използват методите на т. нар. „ароматерапия".

По-късно са се появили печките с комин (помещението не се задимява, а и да се затопля по-лесно). Посредством равномерно сипване на вода върху нагорещените камъни, хората започнали да образуват пара. В зависимост от количеството вода,  което се изсипва, температурата може да се покачи с до 10 ºC, може да се регулира - от приятна до силно нагорещена, изгаряща кожата. Парата и високата температура предизвикват потене, а по този начин тялото се пречиства от мръсотията и токсичните вещества. Топлината помага на мускулите да се отпуснат, следователно така се облекчава и болката или неразположението, натрупани в тях. Според традицията, след като вземат сауна, финландците трябва да се поохладят - поливат се с ледена вода, цамбурват се в ледено езеро за минута - две или пият някоя студена напитка. След това отново влизат в топлата стая и се наслаждават на удоволствието от топлината. Още един любопитен факт е, че финландците са използвали снопче от брезови клонки. Неговото предназначение е следното: чрез лекото потупване на кожата се създава възможността за допълнително стимулиране на кръвообращението. По този начин мъртвите клетки се отстраняват по-лесно, а това я прави по-гладка и нежна.

Трябва да отбележим, че сама по себе си Финландската сауна е нещо средно между парната баня и сауната. Средната температурата на въздуха  варира около 70 - 100ºC, в зависимост от големината на помещението, а влажността е около 20%. Като разновидност на финската сауна можем да приемем руската баня, която не е толкова гореща, тъй като е прието да се излива повече вода върху нагорещените камъни. Така помещението е с по-голямо съдържание на водни пари. А оттам и названието й „парна баня".

Друг вид сауна е класическата суха сауна, в която влажността е минимална, а въздухът - сух и горещ.

Инфрачервената кабина е още една алтернатива. При нея помещението се затопля посредством инфрачервени лъчи, а не с печка и камъни. Температурата на въздуха е по-ниска, но тялото се поти обилно. 20 % от лъчите нагряват въздуха, а 80% загряват човешкото тяло. Препоръчва се при хора със сърдечни проблеми. Полезна е за онези, които страдат от акне, алергии, целулит.

Преди да влезем в сауната...

Здравето преди всичко!

Преди да влезе във сауната човек трябва да е напълно наясно със здравето си, т. е. вие трябва да сте сигурни, че нямате здравословни проблеми. Сауната не се препоръчва при хора, страдащи от проблеми с кръвното налягане (тя понижава кръвното налягане); разширени вени; сърдечни проблеми, кожни болести или инфекции; при отпадналост и висока температура. В тези случаи, по-добре не влизайте! Това може да задълбочи проблема. Ако все пак държите на сауната, се консултирайте с вашия лекар. При всички положения престоят ви в нея трябва да бъде минимален и при по-ниска температура. Също така трябва да избягвате приемането на алкохол и медикаменти преди да влезете в сауната. Ако имате мускулна травма, не е желателно да влизате, защото обикновено тогава се препоръчва студен компрес. На първо място трябва да сте здрави и е хубаво да разполагате с достатъчно свободно време, защото целта е да се отпуснете и релаксирате.

Специалистите твърдят, че ползването на сауна един път седмично е добре за здравето. Сеансите трябва да са с продължителност между 15 и 20 минути и да се повторят от два до три пъти. Ако ви прилошее, не трябва да чакате часовникът да отмери времето, а излезте веднага. Как ще ви повлияе сауната е строго индивидуално, тъй като всеки организъм реагира различно. Затова няма строго определени правила за ползването й. Някои хора се чувстават по-добре при по-ниска температура, а други при по-висока. И все пак, за предпочитане е златната среда - 80ºC, а за тези, които не  са влизали 70-75ºC е най-подходящата температура. Целта е да се чувствате удобно и приятно, а не болни и изтощени.

Бременните трябва да избягват сауната, особено когато, бременността е придружена с неразположения от типа на: повишено кръвно налягане или отичане на крайниците, когато е задължително ръцете и краката да се държат на студено. В тези случаи сауната може да влоши състоянието ви.

Децата, особено тези под 7-годишна възраст, не трябва да ползват сауна. Детският организъм е все още слаб, за да понесе температурни промени от този тип. Изключения правят случаите, когато детето има здравословен проблем и страда от затлъстяване, а сауната е част от програма за отслабване. При тези обстоятелства е хубаво сеансът да е с продължителност не повече от 10, максимум 15 минути и да е еднократен.

Някои неписани правила:

За тези, които не са ползвали друг път сауна, е добре да знаят, че взимането на душ преди и след това е задължително. Порите трябва да останат отворени, за да може кожата да се почисти добре. Затова  употребата на козметични средства не е желателна.

Основен принцип е да се влиза с добре затоплено тяло. Вземането на топъл душ ще сгрее крайниците ви. Когато излезете от сауната след първия сеанс, се облейте с хладък или студен душ, ако можете да го понесете. Имайте предвид, че вътре е много горещо (температурата е между 70 -120ºC). Затова първо потопете ръцете и краката, а чак след това облейте цялото тяло. Така ще се адаптирате по-лесно към студа и ще избегнете опасността от колабиране.

Смята се, че човек трябва да взима сауна чисто гол, защото банският пречи на изпаряването на потта. Ако кожата е закрита, това може да създаде проблем. Сауните могат да бъдат както индивидуални, така и смесени. В зависимост от това, вие сами избирате как да бъдете облечени. Препоръчва се да не носите бижута, метални предмети и часовници, защото те могат да се нагреят и да изгорят кожата ви.

За да предпазите косата от изсушаване, може да я увиете в кърпа.

Спортуването преди сауна може да създаде известни проблеми. Една кратка почивка (поне около двайсетина минути) преди сауната ще ви се отрази благоприятно. През това време е хубаво да приамете течности, защото тялото губи вода, а сауната причинява обезводняване.

Лекото похапване не е забранено, но не яжте тежки храни, защото това ще натовари организма ви.

Важно е, след като приключите със сауната, да пиете много вода, защото потенето предизвиква обезводняване, но се изхвърлят и важни за организма минерали. Макар и приятно, пиенето на сладки и безалкохолни напитки не се препоръчва. Вашето тяло има нужда да си набави необходимото количество вода.

Съществуват различни предположения за това дали сауната влияе положително върху отслабването. Отговорът е не. Причината е следната: когато се потим, ние не изгаряме мазнини, а само токсини. Сауната може да окаже благоприятен ефект, само когато е съчетана с определен хранителен режим - диета. Тя може да е част от програма, в която са включени още редица неща - физически упражнения, плуване, тичане, умерено приемане на храна и т. н. Действително след сауна човек е по-лек с 1-2 кг. Това се дължи на загубата на течности (потенето предизвиква обезводняване), а не на изгарянето на мазнини. След като пийнете малко вода, теглото се възстановява.

 Ефектът от сауната:

  1. Намалява стреса и напрежението.
  2. Успокоява и отпуска уморените мускули.
  3. Влияе благоприятно на сърдечно - съдовата система.
  4. Подобрява циркулацията на кръвта. Топлината причинява разширяване на кръвоносните съдове, което увеличава притока на кръв към кожата и стимулира кръвообращението.
  5. Стимулира метаболизма.
  6. Временно облекчава артритни болки.
  7. Помага за поддържане на чиста и здрава кожа - премахва пъпчици, кожата се опъва и придобива по-здрав вид.
  8. Подпомага оздравителните процеси. Високата температура влияе върху унищожаването на различни видове бактерии, вируси и паразити.
  9. Не на последно място доставя удоволствие, защото поражда усещането за физически и емоционален комфорт.

Днес, заедно със сауната, се предлагат много допълнителни „екстри". Например мазането с мед е широко разпространено. Топлината разширява порите и медът по-лесно се абсорбира от кожата. Лечебните свойства на меда са добре известни, но влиянието му върху кожата е изключително - тя става много по-мека и гладка.

Сауната е по-скоро място, където човек може да се отпусне, да остане насаме със себе си, да релаксира. Някои я приемат от по-комерсиалната, практична гледна точка, а други откриват в нея и полезното, и приятното. И все пак, тя наистина оказва онзи ефект върху човешкото тяло, който съчетава в едно - здраве, красота и удоволствие: 3 в 1!

Автор: Милена Кожухарова

 

Сподели: