Здраве

Сапун... на дърво?!

ЕКО АЛТЕРНАТИВИ.
Съвети за домакинства с еко настроение.

Сапун... на дърво?!

В тропическите райони на южна Азия - и по-специално Индия и Индонезия, вирее едно изключително странно и в същото време толкова практично дърво -  Сапуненото дърво, sapindus mukorrosi. Наричано още китайско дърво, то  е уникално с това, че синтезира свой собствен естествен сапун. Това са сапонините в обвивките на сапунените орехчета.

Когато плодовете на сапуненото дърво узреят и паднат, местните фермери ги събират, отделят вътрешната част от обвивките. Обвивките се оставят да изсъхнат на слънце - избягва се употребата на каквито и да е химикали или вредни вещества. Точно тези обвивки - богати на естествени сапонини - са били използвани стотици години от местните жители в Индия за пране.

Сапунените ядки

Така на Запад са нарекли плодчетата на дървото - поемат водата и отделят сапонини- действащи като естествен препарат, отстраняващи нечистотиите от прането, притежаващ нежни миещи свойства. Без излишни изкуствени аромати, пенители или други синтетични химикали, след изплакването тези сапонини се отделят във водата, като са напълно безвредни за околната среда.

            Въпреки че сапунените обвивки са използвани от векове в Азия, те тепърва натрупват популярност в западния свят, където темата за Екологията заема все по-голяма част от ежедневието на хората. Да опазваш околната среда става все по-модерно, не само належащо, предвид замърсеността на планетата ни. От известно време българските домакинства също  имат възможност да използват сапунените ядки, с които не просто да изпират дрехите по натурален път, но и са деликатни към чувствителната кожа /особено на бебетата/, към природата и околната среда.

 Доколко „чистят" праховете?

Всяка майка и домакиня се стреми да има възможно най-чистото и бяло пране. Но дали конвенционалните препарати наистина постигат това?

Повечето прахове съдържат редица химикали, които ако милеещите за планетата хора знаеха, едва ли биха ползвали отново. Почти всеки обикновен прах за пране съдържа почистващи вещества (анийонни или нейонни), стабилизатори, фосфати, оптически избелители, ензими, ароматизатори.

Оптическите избелители са синтетични багрилни вещества, които поглъщат светлината в ултравиолетовия спектър и отделят светлина в синия. По този начин тъканите изглеждат по-бели (без на практика да са по-чисти). Избелителите дразнят кожата, очите и най-вече дихателните пътища, токсични са за рибата и други водни организми.

Фосфатите съставляват между 35% и 75% от химическия състав на перилния препарат. Фосфатите в праховете се използват, за да отстранят твърдите наслагания при прането, да направят праховете по-ефективни и да попречат на повторното залепване на мръсотията при прането. Основният проблем с тях е, че изхвърлени с отпадните води нарушават водните екосистеми. Обикновено водят до огромно разпространение на планктон и водорасли във водоемите, използвайки кислород, като по този начин застрашават живота на повечето морски видове.

Сапунените ядки са една добра алтернатива за ЕКО настроените домакинства,  които мислят за вредите, които нанасят ежедневните човешки нужди и дейности на планетата.

  • Подходящи са за всякакви тъкани, включително коприна, кашмир и вълна.
  • Подходящи са за цветно и черно пране - тъй като не съдържат изкуствени химикали и не увреждат цветовете.
  • Хипоалергенни са - препоръчителни за хора с алергии и такива с чувствителна кожа. Особено подходящи за бебета или малки деца.
  • Сапунените ядки притежават антибектариални и антимикробни свойства.
  • Екологично чисти - сапунената вода не съдържа никакви вредни химикали и не вреди по никакъв начин на околната среда.
  • Икономични - 100 г сапунени ядки са достатъчни за 20 изпирания.
  • Евтини - в сравнение с конвенционалните прахове прането със сапунени ядки е и по-евтино. Едно изпиране е на стойност под 20 стотинки.

 Как се ползват?

Сапунените ядки са изключително лесни за употреба. Слагат се няколко половинки от орехчетата в малка памучна торбичка и се поставят в барабана на пералната машина заедно с текстила за пране.

Освен за пране някои домакини използват еко-сапунчетата за миене на чинии и за измиване на подове и фаянс.

 

Автор: Ирина Сарачинова,
Life Coach

 

 

Сподели: