Раждане

Сантиметър по сантиметър – към пълното разкритие

САНТИМЕТЪР се оказва най-важната величина през онези дълги, изключително дълги часове в предродилна зала, когато с нетърпение чакате акушер-гинекологът най-сетне да каже: «Пълно разкритие!».

Сантиметър по сантиметър – към пълното разкритие

Така бленувате за 10-те сантиметра, че ви се струват като далечен мираж. На всеки преглед за разкритие стискате зъби и си мислите, че за последно чувате едноцифрено число, а всъщност сантиметрите се «влачат» - 3, 4, 6, 8,... и няма край това броене.

...А СЕ СЛУЧВАТ И ИЗНЕНАДИ

Обикновено жените са подготвени за дългочасово мъчение, в което съществува само болката и 10-те см разкритие се постигат с много и болезнени контракции, «помощ» от акушер-гинеколога и постоянни викове от родилката. Случва се обаче бъдещата майка да отиде в родилното отделение с 6, дори 8 см разкритие и в рамките на един час да се срещне със своето бебе.

УЗРЯЛА ШИЙКА, ИЗГЛАДЕНА ШИЙКА, ГОТОВА ШИЙКА,...

Състоянието на шийката на матката се променя в хода на бременността и най-много успоредно с напредването на раждането.

 - НЕЗРЯЛАТА ШИЙКА е затворена, плътна и дебелината й е повече от 2-3 см.

 - НЕДОСТАТЪЧНО УЗРЯЛАТА ШИЙКА обикновено е с 1-2 см разкритие, дължината й е около 1-2 см и е леко омекнала.

 - ЗРЯЛАТА ШИЙКА е с напреднало разкритие (над 2-3см), значително скъсена (по-малко от 1 см) и мека. Нерядко е изгладена.

Обикновено след 37 г.с., ако шийката на матката е узряла и има разкритие, повече от 1 см, то раждането започва и организмът ви е готов да посрещне промените.

 КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РАЗКРИТИЕТО?

Когато бебето е готово да се роди, то започва да слиза надолу към шийката на матката. Главичката му (когато е главично разположено, както е в повечето случаи) натиска горния край на шийката, която представлява цилиндър, и навлиза в нея. С напредването на раждането контракциите се усилват и помагат на бебето да навлиза в шийката, като тя се разтяга настрани - това е така нареченото скъсяване, за което чуваме да си говорят лекарите и акушерките в родилната зала. Разкритието измерва отварянето на канала на шийката, откъдето ще се покаже главата на бебето. То напредва сантиметър по сантиметър, докато стигне заветните 10.

КАК ГО ПРОВЕРЯВАТ?

Преглед за установяването на разкритие е първото нещо, което ще ви направят в родилното отделение. Стандартната процедура се извършва с 2 пръста. Смята се, че 1 пръст е равен на 1 см. Всеки човек обаче има различни по размер пръсти и затова бъдещите майки изпадат в ужас, когато видят на вратата на стаята усмихнат акушер-гинеколог с «огромни» ръце. Всъщност всеки лекар знае приблизително колко сантиметра е един негов пръст и може да направи правилна оценка на състоянието на шийката, без усещането за болка да зависи от размера на ръката му.

НАЙ-ДЪЛГИТЕ САНТИМЕТРИ

Нормално е първото раждане да протече между 12-14 часа, тъй като шийката на матката е абсолютно затворена, а второто - 6-7 часа, когато тя е леко разтворена вследствие от разтягането при първото раждане. Най-трудни за преодоляване са първите три-четири сантиметра. Всъщност тяхното достигане е най-дългата част от раждането. Те заемат половината време от пътя до пълното разкритие. В повечето случаи от 4 см нагоре започва да важи правилото - 1 час е равен на 1 см разкритие. При второ и следващо раждане на всеки час сантиметрите се увеличават с по 2.

ФАЗИ, НО НЕ НА ЛУНАТА

Разкритието се движи в сантиметри, които определят няколко фази на раждането:

 - латентна фаза - от 0 до 4 см разкритие, която може да протече много бавно, а може и да не се усети от родилката. Обикновено в този период от време контракциите са болезнени, но поносими.

 - активна фаза - от 4 до 10 см, която е по-кратка, но и по-болезнена фаза. Обикновено бъдещите майки тук си казват, че не могат повече, че не искат да раждат и ще си ходят вкъщи. За щастие тя минава по-бързо и неконтролируемото напъване дава ход на изгонването на бебето.

ВЪПРОСИ КЪМ СПЕЦИАЛИСТА

Д-Р ВЕНЕТА СТОЙКОВА, АКУШЕР-ГИНЕКОЛОГ, МЦ „СВ.ДИМИТЪР" 

Какво точно представлява туширането и кога се прави? 

Гинегологичният преглед (или туше) представлява преглед през влагалището с два пръста, който се прилага в хода на цялата бременност за оценка на състоянието на маточната шийка, а в хода на раждането за определяне на разкритието, скъсяването и плътността й. Също така за определяне положението на предлежащата част на плода - най-често главичката, в таза на майката и нейното придвижване към изхода на таза. В активната фаза на раждането прегледите най-често са през 2 часа, но при определени условия могат да се извършват и по-често.

Възможно ли е жената да изпитва болка при проверката и ако е така, нейната степен зависи ли от сантиметрите на разкритието?

Най-вече зависи от индивидуалната чувствителност на жената, както и от състоянието на влагалището - ако то е възпалено от колпит прегледът е много по-болезнен.

Как по-бързо може да се увеличи разкритието?

Зависи за кой момент става въпрос. Продължителните разходки и половите контакти могат да спомогнат за подготовката на маточната шийка преди започване на раждането, както и да предизвикат неговото начало. Вече в родилната зала може да се влее окситоцин - хормон на хипофизата, който причинява появата на контракциите на раждането. А естественото му отделяне от хипофизата може да се стимулира чрез дразнене на гръдните зърна.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Венета Стойкова, акушер-гинеколог, МЦ „Св.Димитър"; тел. 0898 40 88 72

 

Сподели: