Семейно здраве

Само с 5 стъпки – от сова в чучулига

Едно от най-големите изпитания за „новоизлюпените” родители е недоспиването, което неизменно съпътства съжителството с малко бебе.

Само с 5 стъпки – от сова в чучулига

Едно от най-големите изпитания за „новоизлюпените" родители е недоспиването, което неизменно съпътства съжителството с малко бебе. Дори когато детето се приучи към сравнително спокоен, непрекъснат сън през нощта, месеци и дори години наред продължава да е на дневен ред „проблемът" с твърде ранното ставане - в 6 или дори 5 часа. Това може да е истинско изтезание за онези млади майки и татковци, влизащи в категорията хора сови.

Психолозите разделят човечеството на две основни групи (хронотипа) според ритъма на биологичния им часовник: сови (стават късно, активни във втората половина от деня и вечер) и чучулиги (със склонност към ранно събуждане и сутрешна активност). И въпреки че хронотипът обикновено е вродена особеност на организма, съществуват трикове, с които можем да „излъжем" биологичния си часовник и да приемем противоположното „птиче оперение", когато това е наложително - като например времето, в което имаме малко дете. Ето 5 трика, с които ще ви помогнем да се превърнете от сова в чучулига, за да можете да откликвате на ритъма на малкото човече и в същото време да се радвате пълноценно на живота.

1. Навивайте си часовника за ранен час и се придържайте стриктно към този режим.

Една от тайните на преобразяването в „сутрешна персона" е да НАУЧИТЕ тялото си да става рано. Това категорично означава - никакво повторно натискане на бутона за алармата! Не се отчайвайте и не се отказвайте, в случай че въпреки ежедневния ритуал с ранното ставане продължавате да се чувствате като изцеден лимон сутрин. Ако достатъчно дълго ставате по едно и също време, колкото и да е ранен часът, тялото ви ще се настрои (процесът отнема обикновено около две до три седмици). За това време обаче задължително се придържайте към същата схема и през уикенда. Ако само един ден се успите, ще трябва да започнете отначало. След като твърдо установите новия режим и организмът ви го приеме (ще го усетите по по-доброто си настроение и прилива на енергия в часовете преди обед), можете да си позволявате от време на време, но не повече от веднъж седмично ставане в по-късен час и малко излежаване.

2. Започнете деня със силна доза кафе.

Да, знаем, че това не е никаква тайна, но сме длъжни да го споменем, имайки предвид факта, че кофеинът е най-добрият приятел на майката, особено в първите месеци. Магическата субстанция е в състояние да превърне всяка нощна птица в активна сутрин личност. Нека пиенето на първата чаша кафе стане за вас задължителен ритуал, по време на който ще имате време да пренастроите и мисълта си за новия режим. Отделете тези минутки за събуждане само за себе си, дори и ако се наложи да си навивате малко по-рано часовника, така че никой да не ви безпокои.  

3. Победете умората с работа.

Не че нямате изобилие от такава покрай бебето, просто обръщаме специално внимание върху активността, защото тя най-ефикасно ободрява тялото. Или още по-простичко казано: „противоотровата" на умората се нарича работа, не почивка. Затова колкото по-рано започнете с ангажиментите, толкова по-бързо ще се разсъните. Като бонус получавате удовлетворението от това да си отметнал голяма част от работата за деня още в първите часове, което означава повече свободно време по-късно. Това ще ви осигури и достатъчно качествена умора вечер, за да си легнете по-рано, и така да си вземете нужното ви количество сън. Ако идеята да се захванете с готвене или гладене на камарата бебешки дрешки в 6 сутринта не ви се нрави особено, свикнете да правите сутрешна гимнастика или излезте да потичате, докато съпругът ви е още вкъщи и има кой да наглежда спящото дете. Подобна рутина ще се отрази добре не само на тонуса, но и на фигурата ви.

4. Планирайте развлеченията и почивките си през деня, а не късно вечер.

Повечето майки, отглеждащи малко бебе, заделят своето лично време за вечерта, когато сложат детето да спи. Сърфиране в интернет, четене на книга или списание, гледане на телевизия, телефонни разговори с приятелки - всичко това е толкова разпускащо и приятно след тежкия натоварен ден! Точно поради това може да отнеме доста повече от планирания половин-един час преди сън. Като резултат ви остава по-малко време за спане, което не помога особено да се чувствате бодри сутрин. Скъсайте с тези навици, типични за совите и времето, когато и вие сте били част от тяхното „ято"! Забравихте ли - вече сте чучулига, а те не само работят, но и се развличат пред деня. Използвайте всички паузи, които режимът на детето позволява - времето, в което то си играе самостоятелно или спи.

5. Приемайте витамини.

На първо място това означава здравословна балансирана диета с изобилие от сурови зеленчуци и плодове. Витамините зареждат тялото с енергия и то не изпитва толкова остра нужда от продължителен сън и излежаване. Ако въпреки всички изброени стъпки продължавате да се чувствате зле сутрин, когато ставате рано, консултирайте се с вашия лекар. Той може да ви препоръча хранителна витаминна добавка, съвместима с кърменето.

За съжаление понякога нищо не помага. Понякога майчинството просто е въпрос на... оцеляване.

 

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: