Здраве

С повишено внимание: фебрилен гърч

Фебрилните гърчове се появяват при покачване на телесната температура, най-често при вирусно заболяване

С повишено внимание: фебрилен гърч

Неконтролируемите конвулсии на мъничето са стряскащи, но преодолими. Научете какво ги провокира и как да постъпите, за да помогнете на детенцето.

Между 3 и 5% от децата от 6 месеца до 5 години страдат от фебрилни гърчове, като причина за тях е незрялата им нервна система.

Защо възникват?

Основният фактор за появата на фебрилен гърч е повишената температура, най-често над 38,5 градуса. Заради факта, че конвулсиите възникват предимно при инфекции на горните дихателни пътища, се предполага инфекциозно-токсичното  въздействие върху централната нервна система при деца, чийто гърчов праг е понижен. При някои деца има фамилна обремененост. Смята се, че фебрилният гърч обикновено възниква в началния стадий на заболяването, но е възможно да се появи и в следващите.

Важно е да знаете, че фебрилният гърч е различен от епилепсията, за която са характерни нефебрилни пристъпи. Други заболявания, които трябва да се изключат при фебрилен гърч, са инфекциите на нервната система (менингит, енцефалит).

Какво да правите?

В повечето случаи детето само излиза от състоянието. От вас се иска да запазите самообладание. Необходимо е да направите следното:

  • Не трябва да опитвате да спирате гърча.
  • Не поставяйте нищо в устата на детето.
  • Не правете опити да извадите езика.
  • Можете да обърнете детето на една страна, за да не се задави, ако повърне.
  • Не го завивайте с мокри чаршафи, защото това допълнително стресира организма.
  • След като гърчът премине, веднага се обадете в спешна помощ или на педиатъра на мъника.

Трябва ли да се сваля непременно температурата?

При леко повишена (субфебрилна) температура от 37°C до 37,9°C не се препоръчва лечение, тъй като различни имунни механизми функционират по-добре при повишена температура, а растежът на някои  микроорганизми се потиска. Приложението на температуропонижаващи средства (антипиретици) се препоръчва при деца  с висока телесна температура - над 38°C.

Подходящи медикаменти са средствата на основата на метамизол. Те се прилагат под формата на капки, най-често при много висока температура, която не се повлиява от прилагането на друго лечение. Дозата зависи от килограмите на детето и неговото общо състояние, а консултацията с лекуващия лекар е задължителна. Освен температуропонижаващо действие, метамизолът има и болкоуспокояващ ефект. 

 Автор: Ива Лалова

 

Сподели: