Здраве

С грижа и внимание към очичките

В първите няколко дни след раждането зачервените очички и подутите клепачи са нещо напълно обичайно при новородените бебета.

С грижа и внимание към очичките

За да бъде всичко наред и за в бъдеще, трябва да знаем как да поддържаме добрата хигиена в тази деликатна област с няколко съвсем простички стъпки.

Още в корема на мама детето може да отваря очи и да реагира на промените в светлината наоколо.

С какво да почистваме?

Преварената вода със стайна температура е най-доброто решение. Можете да използвате и физиологичен разтвор, който се предлага в аптеката без рецепта, като най-практични са препаратите в ампули за еднократна употреба. Препаратът в такива ампули е стерилен, а отворената ампула трябва да се използва в рамките на 24 часа.

Не използвайте сапун или други козметични препарати, бебешки мокри кърпички или отвари от лайка, за да измиете очите на бебето. Те дразнят, а някои от тях могат да причинят и нежелана алергична реакция.

И как да го направим?

При правилни и ежедневни грижи очите на новородено обикновено не създават проблеми. Единственото, което трябва да направите, е да ги почиствате редовно – за предпочитане сутрин, поне половин час след хранене, когато бебето е спокойно, както и вечер – непосредствено преди баня.

Всички знаем, че в ъгълчетата на очите се натрупват естествени секрети. Ако те не се отстраняват редовно, има голяма вероятност в тях да се развият бактерии, което от своя страна да доведе до инфекция. Преди да започнете с почистването на очите на бебето, измийте добре ръцете си със сапун и вода. Желателно е да не използвате кърпа за баня за попиване (тя също може да съдържа бактерии), а еднократна домакинска хартия, или просто да изчакате естественото изсъхване на ръцете.

Стъпка по стъпка

  • Първа стъпка

Поставете детето по гръб и наклонете внимателно главичката му леко настрани. При измиване на лявото око главата трябва да бъде обърната надясно, съответно за дясното око – наляво. По този начин ще избегнете ситуация, при която препаратът, използван за измиване на очите, може да попадне в ушите на детето.

  • Втора стъпка

Накиснете тампона, с който ще почиствате, в хладка преварена вода или физиологичен разтвор и с деликатно движение, докато придържате главичката, избършете окото от външния към вътрешния ъгъл. Тъй като повечето секрети се натрупват във вътрешния ъгъл на окото, почиствайки по този начин, ще избегнете разпространението на бактерии по цялата повърхност на окото. По правило едно почистване е достатъчно, но ако се налага да повторите, направете това с чист тампон или марля. Същото се отнася и за другото око – винаги използвайте нови почистващи средства.

Ако забележите промяна в цвета на секрета и неговото количество, или ако детето не може да си отвори очите след ставане от сън поради залепване на клепачите, незабавно се обърнете към лекар.

 

Автор: Нели Христова

Консултант:

Д-р Славена Стойкова е асистент по офталмология в Медицински факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и детски офталмолог в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

 

Сподели: