Здраве

Революция в коремчето, всичко за коликите

Майките, които ще се сблъскат през третата седмица от живота на бебчо с проблема колики, първо трябва да запомнят, че това не е болест, а преди всичко „криза на ранната възраст“, която при повечето мъници свършва след около 3 месеца. Затова и преодоляване

Революция в коремчето, всичко за коликите

Майките, които ще се сблъскат през третата седмица от живота на бебчо с проблема колики, първо трябва да запомнят, че това не е болест, а преди всичко „криза на ранната възраст", която при повечето мъници свършва след около 3 месеца. Затова и преодоляването й е сравнително лесно.

Леко бодване

От медицинска гледна точка коликите са спазми на стомаха, предизвикани от нарушения на двигателните му функции и повишено газообразуване. В процеса на сучене заедно с млякото бебето засмуква и излишен въздух, което още повече затруднява работата на незрялата храносмилателна система. Освен това, до този момент в продължение на девет месеца - през цялата бременност, мъникът е получавал всички хранителни вещества чрез пъпната връв. Затова сега за него преработването дори и на най-простата храна се оказва съвсем нелесна работа.

От гледна точка на майката коликите представляват нещо съвсем различно, като внезапни пристъпи в следобедните и нощни часове, когато спокойният и мил бебок мигновено се превръща в „кълбо от нерви" с почервеняло личице и подуто коремче. Бедното мъниче се задавя от плач, стиска юмручета и си свива крачетата. Видът му е толкова нещастен, че е абсолютно нормално да заподозрете някое сериозно заболяване. Нещо, което много майки правят и след това отиват с подозренията си при различни лекари. Ако детето в ежедневието е весело, активно, интересува се от околните и най-важното наддава нормално килограми и дължина, то не трябва да се притеснявате толкова заради поведението му по време на коликите. Като все пак има случаи, в които трябва да се прояви бдителност.

За характеристика на коликите, педиатрите често използват „тройното правило" - коликите траят 3 часа на ден, започват през първите 3 седмици от живота и продължават около 3 месеца. 

Без да губим време

За да може коликите да безпокоят бебето колкото се може по-рядко, първата ви работа е да се замислите за обстановката в семейството и едва след това за лекарствени средства. Често изплашените родители започват да лекуват детенцето от несъществуващи болести и недъзи, като не подозират, че по този начин могат да му навредят. Освен това тревожността на майката се предава чрез кърмата и бебето по никакъв начин не може да се почувства по-добре. Затова като начало трябва самите вие да се успокоите и след това да пристъпите към „процедурите" за успокояване на коремчето на бебето.

- Премислете своето хранене. Ограничете продуктите, предизвикващи газове: краставици, грозде, фасул и бобени продукти, царевица, газирани напитки  и силни подправки. Бъдете внимателни с прясното мляко: след 20-годишна възраст може да възникне втора вълна на непоносимост към млечни продукти. Прибавете към това и първата вълна (при кърмачето) и може да устроите в коремчето истински ураган. За да не рискувате, спрете избора си на кисело-млечните продукти.

- Пригответе на бебето чай от лайка: 1 ч. л. цвят лайка се вари в 200 мл кипяща вода. След като се свари, оставете със затворен капак, докато чаят достигне стайна температура, след това го прецедете. Давайте на бебето по 20-30 мл. По-лесно е да ползвате готови чайове, те са на гранули и се разтварят като нес кафе. През първия месец се дава чай от копър, а след това комбинацията  лайка, копър, анасон.

- Правете билкови вани с мента, маточина и лайка. Варете тревите според указанието на опаковките им. След това добавяйте няколко лъжички във ваната, затоплена до 37-38°С и къпете в нея детето 10-15 минути.

При недоносените бебета, поради незрялостта на нервното регулиране, стомашните колики възникват по-късно - през средата на втория - третия месец, по-трудно се диагностицират и могат да продължат 5-6 месеца.

Ох, боли!

В борбата с болките в коремчето е най-добре да се възползвате не само от лекарствените таблетки, но и от физическите успокоителни процедури. Съчетанието на тези два метода дава по-висока ефикасност.

- Веднага след кърмене дръжте бебето във вертикално положение толкова дълго, колкото време се е кърмило. В този позиция на мъника му е най-лесно да изкара „излишния" въздух, който е поело по време на хранене.

- Нахранено, поставяйте бебето по корем, със сгънати в колената крачета, желателно е да бъде върху грейка или затоплена пелена. В това положение то по-лесно се освобождава от газовете, които се притискат от мускулите на предната коремна преса, а това се отразява благоприятно на перисталтиката на коремчето. Също се заздравяват мускулите на шията и гърба, докато мъникът се опитва да си вдига главичката.

- Правете масаж на бебешкото коремче, за да може да се изходи по-лесно. Поглаждайте го в кръг по часовниковата стрелка, като натискате леко около пъпчето с възглавничките на пръстите си.

- Ако бебокът не се е облекчил, след провеждането на всички процедури, му дайте от препарата за успокояване със симетикон, който забавя образуването на нови газове и разрушава създадените такива. Тези препарати са изключително щадящи стомаха, не преминават в кръвта и се изхвърлят от организма чрез отделителната система. Трябва да знаете, обаче, че препаратите със съставката симетикон не служат за профилактика. Те единствено могат да облекчат вече появилите се колики и спомагат за извеждането на газовете, затова и се дават само, когато има болка. Ако този вид препарати не помогнат за отшумяването на болката, вече може да преминете и към по-силни такива, но те могат да се предпишат и да се определи дозировката единствено от лекар.

Трябва да се обърнете към лекар, ако:

- след коликите бебето започва постепенно да губи тегло

- няма реакция към терапията срещу коликите, болката продължава

- болката се усилва

Бъдете по-внимателни, ако:

- коликите са съпроводени с висока температура

- бебето повръща

- не ходи по голяма нужда.       

 

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: д-р Павлина Андреева,
педиатър в МЦ „Здраве"14
 

 

 

 

Сподели: