Детска психология

Ревността между децата или Ще имам братче или може би сестричка

Детските потребности

Ревността между децата или Ще имам братче или може би сестричка

Отглеждайки и възпитавайки детето си, ние го даряваме с цялата любов и внимание, на които сме способни. Светът ни се завърта около неговите потребности и желания. Малчуганът свиква бързо с това наше поведение и винаги очаква да получи всичко за себе си. Преминавайки през различните фази на био-психо-социално развитие, ние като негови родители имаме различно място в „списъка на необходимите удоволствия". Когато детето е все още малко бебе, нуждите му от любов и сигурност са големи, но могат да се задоволят много бързо и лесно - гушване, погалване, тихо пеене, полюляване, хранене, преобличане и пр. С порастването си тези базисни потребности остават същите за него, но начинът им на задоволяване се променя коренно. Пример за това е усещането, че „не съм обичан, защото не ми купуват любимата игра" или „щом татко отказва да си играем на войници, значи не съм му забавен (важен)". Нещата се усложняват двойно, когато в живота ни се появи още едно детенце.

Дали е ревност?

Когато се стигне до ситуация, в която детето трябва да „дели" своите родители с някой друг, то няма начин да не се появи ревност. „Не стига, че никога не мога да изям цялата си ябълка, ами и не трябва да се сърдя на братчето си, задето ми я взима." Не е лесно да обясняваме защо е добре да се съобразяваме с по-малкото дете и какво всъщност значи да си батко (кака). Чувам от много родители „Трябва да отстъпиш, ти си по-голям!" или „Не така, дай му да види играчката ти, той е по-малък". Трябва да си дадем ясна представа дали неприемливото поведение на нашето по-голямо дете се дължи на ревностни преживявания или на негодувание относно новата му роля.  Детето, ревнуващо и неприемащо появата на малкото бебе, проявява агресия към него с повод и без повод. Често реакциите и интересите му се променят в посока „аз също съм бебе". Ако е в училищна възраст, може рязко да влоши успеха си и да не иска да ходи на училище. Възможно е да се затвори в себе си и да няма желание да общува с другите. Някои деца реагират изцяло психосоматично - нощно напикаване, болки в корема, безсъние, заекване и пр.

Как да разбираме детските преживявания?

Преди да насочим прожекторите към справянето с детските преживявания, е добре да си дадем ясна представа за тревогите в самите нас „Дали успявам да дам достатъчно любов, внимание и грижа на своите деца?", „Страх ме е, че ощетявам неволно някого?", „Успявам ли да бъда еднакво справедлив(а) с децата си?". Истината е, че няма написани правила за всяка породила се ситуация. Децата имат право да се борят за нашето внимание и обич. Те така преживяват създалата се ситуация. Позволете им да изразяват своето негодувание към другото дете. Не е редно децата да потискат отрицателните си усещания, още по-малко да се възприемат като лоши, виновни и неразбрани. Важното е да покажем разбиране и емпатия.

Какво означава да си кака или батко? Често децата нямат съдържателно разбиране за тези думички, а ние така умело ги поставяме в тези роли. Ето защо още преди появата на другото дете следва да приучим и обясним нагледно какво значи да си по-големият човек и какво предстои да се случи в семейството. 

Бъдете откровени и помолете детето за съдействие

Добре би било да покажем на своето дете какво се случва в корема на мама. Ако пазите снимки от първата си бременност, то покажете на детето си какъв е бил пътят на неговата поява. Може да използвате и приказки, в които героите се братя и сестри. Така ще подсилите положителната представа за появата на бебето. Не забравяйте да бъдете откровени. Споделете с детето си, че новороденото ще плаче, ще се нуждае от много грижи и внимание. Разкажете за очакваните потребности на мъничето и помолете за конкретна помощ. По този начин показваме на своето дете, че му имаме доверие, а то ще трупа опит и самочувствие. Позволете му да реши кои свои бебешки дрешки иска да сподели с малкото и уважете желанието му, ако иска да  запази любимото си одеяло. Може да постъпи така и с вече остарелите играчки, това не означава, че сред тях няма „скъпи спомени". И още... Не забравяйте, че бъдещите кака или батко може й да са много отговорни към новите си задължения, но те все още са деца! Имат нужда от игра, любов и много специално отношение.

Бебето е факт! Ами сега...

Нормално е при появата на новото дете всички да се леко притеснени. Търсенето на баланса в отношенията, умората, пренареждането на ангажиментите, потребностите и домашните задължения носят допълнително напрежение. Често в резултат на това най-много страда голямото дете. Не бива да допускате то да се чувства изолирано и самотно.

- Обръщайте му повече внимание, особено през първите месеци след раждането на бебето.

- Винаги подчертавайте доброто му отношение към мъничето, като споделяте определени добри моменти с други близки и приятели в присъствието на детето.

- Насърчавайте го в индивидуалните му уникални интереси.

- Искайте от него да споделя какво ново се е случило в детската градина или в училище, кои са новите му приятели и как си представя предстоящата зимна ваканция. 

- Ако детето ви прояви агресия към вас или бебето, то не бързайте да му се карате и упреквате. Потърсете какво стои зад тази реакция. Обърнете му повече внимание и му покажете как да изразява своето недоволство без да раздава шамари.

- И не на последно място - запазете уникалността във взаимоотношенията си. Ако тя се изразява в някакъв ритуал преди заспиване или в някоя специална игра, не пропускайте да заздравите тази специфика. По този начин детето ви ще се чувства уверено във вашата обич.

Потърсете подкрепа

В труден момент като този би било добре, ако имаме други възрастни, на които да разчитаме. Ако някоя баба ви е в помощ, нека нейните занимания са разпределени между децата и дома. Не я викайте, за да поеме изцяло грижите за голямото дете. То се нуждае от вас, не от баба си. В противен случай то може да се почувства не като част от разширилото се семейство, а като страничен наблюдател в него.

Също толкова значим момент е и посрещането на гости, дошли да поднесат своите поздравления. В повечето случаи те носят и подаръци за бебето. Няма начин голямото ви дете да не се почувства пренебрегнато. Ето защо можете да купите някои дребни играчки - книжки, колички, флумастри и пр., които да бутнете в ръцете на приятелите си.

И запомнете! Вие сте най-добрите родители за вашите деца! Следвайте родителския си инстинкт, винаги си задавайте въпроси, свързани с детските преживявания, и не забравяйте - играйте и се забавлявайте заедно!


Автор: Нина Василева

 

 

Сподели: