Бременност

Релаксиращи техники за по-добър сън

Далай Лама казва: „Сънят е най-добрата медитация“.

Релаксиращи техники за по-добър сън

Убедени сме в правотата на думите на тибетския духовен водач, но се съмняваме, че всички бъдещи майки могат да ги потвърдят от опита си. Добрият сън често е мираж за бременните жени, измъчвани от редица поводи за дискомфорт. Все пак, надежда да затворите очи през нощта, има, стига да изпробвате четири простички техники, които ще ви отведат във владенията на Морфей.   

Йога и стречинг

Комбинацията от йога упражнения и меко разтягане ще ви помогне да се настроите на вълна почивка. Можете да посещавате специализирани курсове за бременни, или да създадете своя собствена програма. Достатъчно е леко да разтягате врата и раменете си, за да отпуснете мускулите и сухожилията, а оттам – и цялото тяло.

Дълбоко дишане

Дълбокото и ритмично дишане облекчава напрежението в мускулите, намалява сърдечната честота и осигурява бързо заспиване. Направете следното:

  • Легнете по гръб върху леглото с раздалечени крака.
  • Бавно вдишайте през носа, усещайки как белите ви дробове се пълнят с въздух.
  • Задръжте за няколко секунди и издишайте през носа, докато броите до четири.
  • Продължавайте да повтаряте стъпките до момента, в който почувствате, че сънят е близо.     

Масаж

Доказано средство за релакс. Подарете си професионален масаж от специалист, работещ с бъдещи майки. Или помолете таткото да разтрие краката, ръцете и шията ви.

Прогресивна мускулна релаксация

Идеята е последователно да напрягате и отпускате различни групи мускули: на ръцете, краката, лицето, челюстта, раменете, гърба, бедрата. По този начин освобождавате ендорфини, които ще настроят организма за сън, а и ще повлияят благоприятно върху настроението ви.

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: