Рецепти за Бъдни вечер и Коледен обяд
Вкусни рецепти за весели празници.

САЛАТА С ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО
4 порции
Необходими продукти:
750 г червено цвекло
70 мл олио
2 с.л. захар
сол на вкус
за маринатата:
6 с.л. ябълков оцет
2 парчета лимонова кора
2 бр. карамфил
щипка канела
1дафинов лист
6 зърна черен пипер
В оцета се слагат продуктите за маринатата и се кипват в закрита тенджера. Получената марината се дърпа от огъня, оставя се да изстине и се прецежда. Почистеното цвекло се сварява цяло, обелва се и се нарязва на кубчета, поставя се в дълбок съд. Полива се с маринатата и се оставя да престои 3-4 часа. Преди сервиране, салатата се посипва със захарта, солта и се залива с олиото. Може да се сервира върху тънък резен зелена ябълка, поръсена с лимонов сок.
БУЛГУР СЪС СИНИ СЛИВИ
2 порции
Необходими продукти:
1ч.ч. булгур
250 г праз лук
100 г сушени сини сливи
1 ч.л. червен пипер
щипка чубрица
сол и черен пипер
80 мл сухо бяло вино
зехтин
Добре измитият булгур се слага в обилно количество студена вода с малко сол и мазнина да се вари, докато омекне - около 20 минути. В зехтина се запържва нарязаният на тънки колелца праз, подправя се с червения пипер, сипва се част от виното и се задушава, като постепенно се долива цялото вино. Добавят се и предварително накиснатите в топла вода сливи. Оставят се на слаб огън, докато омекнат и течността се изпари. Отцежда се свареният булгур и се прибавя към лучената смес. Разбърква се добре, подправя се със сол, пипер и чубрица. Отстранява се от котлона.
СВИНСКО РУЛО С ЯБЪЛКИ И БОРОВИНКИ
5 порции
Необходими продукти:
1.3 кг свинско контра филе
120 г обелени и нарязани на кубчета зелени ябълки Грани Смит
30 г сухи боровинки (или стафиди)
40 г орехи, нарязани и запечени на сух тиган
1 малка глава лук
2 филии пълнозърнест хляб за тост
120 мл ябълков сок, фреш от микс ябълки
2 с.л. мед
2/3 с.л. ситно нарязан пресен розмарин
морска сол и черен пипер
2 с.л. зехтин
За поръсване:
240 мл ябълков сок
1 ч.л. ситно нарязан розмарин
1 ч.л. счукани зърна черен пипер
5 г краве масло
За соса:
240 мл ябълков сок
2 ½ ч.л. царевично нишесте
5 г краве масло
сол и черен пипер
1 лимон
Начин на приготвяне:
Филето се разрязва така, че да се получи правоъгълник с дебелина около 1.2 см., като се оставя тънък слой мазнина. Филийките се нарязват на кубчета по 1 см и се запичат като крутони. В зехтина се запържват лукът и ябълките и се оставят да се задушават под капак 5 мин. Добавят се боровинките и сокът. Оставя се да ври 3-5 минути. Прибавят се крутоните, орехите, медът, розмаринът, сол и пипер на вкус. Разбърква се добре и се отстранява от котлона да се охлади и крутоните да поемат добре течността. Плънката се разпределя върху посоленото месо, завива се на стегнато руло и се връзва с конец. Посолява се от външната страна, подправя се с черен пипер и се намазва със зехтин. Поставя се върху решетка в тава с тлъстата страна нагоре. Сипва се 120 мл от ябълковия сок в тавата, слага се в загрята на 220 градуса фурна, като веднага се намалява на 200 градуса и се пече 30 мин. Тавата се вади, полива се рулото със соса от печенето, поръсва се с розмарина и черния пипер, отгоре се нареждат парченца масло. В тавата се доливат още 120 мл ябълков сок. Връща се във фурната и се допича максимум до 30 мин, като поне още два пъти се полива с отделения сос. Готовото руло се вади, завива се стегнато в двоен лист алуминиево фолио и се оставя да почива 15 мин.
Сосът от тавата се събира и към него се долива ябълков сок, така че да се получат общо 300 мл течност. В малка част от нея се разтваря нишестето, всичко се слага в касерола да заври и се оставя на среден огън да се сгъсти за 5-10 мин, подправя се на вкус с пипер, сол и малко лимонов сок. Накрая се слага бучка масло и се прецежда в топла сосиера.
Конците се отстраняват от месото, премества се в затоплена чиния, реже се и се поднася със соса.
БОНЕ
6 порции
Необходими продукти:
400 мл пълномаслено прясно мляко
150 г захар
3 яйца
50 г бишкоти савоярди
20 г неподсладено какао с 20% какаова маса
½ ч.л. инстантно кафе
1с.л. тъмен ром или коняк
40 г филирани бадеми
120 г захар за карамел
Начин на приготвяне:
Млякото се загрява до завиране и се оставя да се охлади. Бишкотите се натрошават и с помощта на блендер се наситняват до трохи. Захарта се карамелизира, като се напръсква с малко вода. Разпределя се в шест форми за крем карамел от 150 мл. Яйцата се разбиват с останалата захар. Какаото и кафето се добавят чрез пресяване. Бъркайки с ръчна тел, се прибавя млякото на тънка струя, след това и алкохолът. Сместа трябва да бъде добре разбъркана, но без да се вкарва много въздух в нея. Изсипва се в подготвените форми, пече се на водна баня в загрята на 180 градуса фурна за 40 мин. Когато са готови, се охлаждат на стайна температура, след което се оставят в хладилник да престоят една нощ. Половин час преди сервиране, се изваждат от хладилника, обръщат се в чинии и обилно се поръсват със запечени на сух тиган филирани бадеми.
Сподели: