Вкусно и полезно

Рецепти за Бъдни вечер и Коледен обяд

Вкусни рецепти за весели празници.

Рецепти за Бъдни вечер и Коледен обяд

САЛАТА С ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО 

4 порции

Необходими продукти:

750 г   червено цвекло

70 мл олио

2 с.л.  захар

сол на вкус

за маринатата:

6 с.л.  ябълков оцет

2 парчета лимонова кора

2 бр. карамфил

щипка канела

1дафинов лист

6 зърна черен пипер

В оцета се слагат продуктите за маринатата и се кипват в закрита тенджера. Получената марината се дърпа от огъня, оставя се да изстине и се прецежда. Почистеното цвекло се сварява цяло, обелва се и се нарязва на кубчета, поставя се в дълбок съд. Полива се с маринатата и се оставя да престои 3-4 часа. Преди сервиране, салатата се посипва със захарта, солта и се залива с олиото. Може да се сервира върху тънък резен зелена ябълка, поръсена с лимонов сок.

БУЛГУР СЪС СИНИ СЛИВИ

2 порции

 Необходими продукти:

1ч.ч. булгур

250 г праз лук

100 г сушени сини сливи

1 ч.л. червен пипер

щипка чубрица

сол и черен пипер

80 мл сухо бяло вино

зехтин

 Добре измитият булгур се слага в обилно количество студена вода с малко сол и мазнина да се вари, докато омекне - около 20 минути. В зехтина се запържва нарязаният на тънки колелца праз, подправя се с червения пипер, сипва се част от виното и се задушава, като постепенно се долива цялото вино. Добавят се и предварително накиснатите в топла вода сливи. Оставят се на слаб огън, докато омекнат и течността се изпари. Отцежда се свареният булгур и се прибавя към лучената смес. Разбърква се добре, подправя се със сол, пипер и чубрица. Отстранява се от котлона.

СВИНСКО РУЛО С ЯБЪЛКИ И БОРОВИНКИ

5 порции

Необходими продукти:

1.3 кг свинско контра филе

120 г обелени и нарязани на кубчета зелени ябълки Грани Смит

30 г сухи боровинки (или стафиди)

40 г орехи, нарязани и запечени на сух тиган

1 малка глава лук

2 филии пълнозърнест хляб за тост

120 мл ябълков сок, фреш от микс ябълки

2 с.л.  мед

2/3 с.л. ситно нарязан пресен розмарин

морска сол и черен пипер

2 с.л.  зехтин

За поръсване:

240 мл ябълков сок

1 ч.л. ситно нарязан розмарин

1 ч.л. счукани зърна черен пипер

5 г краве масло

За соса:

240 мл ябълков сок

2 ½ ч.л. царевично нишесте

5 г краве масло

сол и черен пипер

1 лимон

Начин на приготвяне:

Филето се разрязва така, че да се получи правоъгълник с дебелина около 1.2 см., като се оставя тънък слой мазнина. Филийките се нарязват на кубчета по 1 см и се запичат като крутони. В зехтина се запържват лукът и ябълките и се оставят да се задушават под капак 5 мин. Добавят се боровинките и сокът. Оставя се да ври 3-5 минути. Прибавят се крутоните, орехите, медът, розмаринът, сол и пипер на вкус. Разбърква се добре и се отстранява от котлона да се охлади и крутоните да поемат добре течността. Плънката се разпределя върху посоленото месо, завива се на стегнато руло и се връзва с конец. Посолява се от външната страна, подправя се с черен пипер и се намазва със зехтин. Поставя се върху решетка в тава с тлъстата страна нагоре. Сипва се 120 мл от ябълковия сок в тавата, слага се в загрята на 220 градуса фурна, като веднага се намалява на 200 градуса и се пече 30 мин. Тавата се вади, полива се рулото със соса от печенето, поръсва се с розмарина и черния пипер, отгоре се нареждат парченца масло. В тавата се доливат още 120 мл ябълков сок. Връща се във фурната и се допича максимум до 30 мин, като поне още два пъти се полива с отделения сос. Готовото руло се вади, завива се стегнато в двоен лист алуминиево фолио и се оставя да почива 15 мин.

Сосът от тавата се събира и към него се долива ябълков сок, така че да се получат общо 300 мл течност. В малка част от нея се разтваря нишестето, всичко се слага в касерола да заври и се оставя на среден огън да се сгъсти за 5-10 мин, подправя се на вкус с пипер, сол и малко лимонов сок. Накрая се слага бучка масло и се прецежда  в топла сосиера.

Конците се отстраняват от месото, премества се в затоплена чиния, реже се и се поднася със соса.

БОНЕ

6 порции

Необходими продукти:

400 мл пълномаслено прясно мляко

150 г захар

3 яйца

50 г бишкоти савоярди

20 г неподсладено какао с 20% какаова маса

½ ч.л. инстантно кафе

1с.л. тъмен ром или коняк

40 г филирани бадеми

120 г захар за карамел

Начин на приготвяне:

Млякото се загрява до завиране и се оставя да се охлади. Бишкотите се натрошават и с помощта на блендер се наситняват до трохи. Захарта се карамелизира, като се напръсква с малко вода. Разпределя се в шест форми за крем карамел от 150 мл. Яйцата се разбиват с останалата захар. Какаото и кафето се добавят чрез пресяване. Бъркайки с ръчна тел, се прибавя млякото на тънка струя, след това и алкохолът. Сместа трябва да бъде добре разбъркана, но без да се вкарва много въздух в нея. Изсипва се в подготвените форми, пече се на водна баня в загрята на 180 градуса фурна за 40 мин. Когато са готови, се охлаждат на стайна температура, след което се оставят в хладилник да престоят една нощ. Половин час преди сервиране, се изваждат от хладилника, обръщат се в чинии и обилно се поръсват със запечени на сух тиган филирани бадеми.

 

 

Сподели: