Здраве

Разместване на лакътната става

Разхождате се в парка с детето. Измисляте поредната игра - хващате го за ръчичките, вдигате го във въздуха и заедно викате: „Хвъъър!"...

Разместване на лакътната става

и изведнъж чувате, че мъникът пищи. Оглеждате го и виждате, че едната му ръчичка е увиснала във въздуха от лакътя надолу, а другата покрива мястото на болка. Други видими белези няма, но детето продължава да плаче. Ако досега не ви се е случвало подобно нещо, може би ще изпаднете в паника и ще тичате към „Пирогов". Правилно! Но без паника. Ситуацията изглежда тревожна, но всъщност се нуждае единствено от няколкосекундна специализирана намеса.

Какво точно представлява изваждането на става в ръката на детето?

Това е едно невинно състояние, което се наблюдава много често при малките деца. Изваждането на става, както го наричат родителите обикновено, не е истинско изваждане на ставата. Под този термин се разбира луксацията, когато има пълно разместване между двата компонента на една става. В много случаи родителите, а и самото дете казват, че се е извадило рамото или китката. Причината за разместена става обаче винаги е в лакътя, където се осъществяват въртеливите движения на предмишницата. В лакътя има ставна връзка, която държи главичката на лъчевата кост на мястото й и при инцидент тази ставна връзка леко се подпъхва между главичката на лъчевата кост и между раменната кост. Това се случва, когато има разтягане в лакътя.

Задължително ли трябва да се потърси спешна помощ и в какъв срок трябва да се направи това?

Ситуацията изглежда драматична, но не е опасна за здравето на детето. Разбира се, добре е да потърсите медицинска помощ, но не притеснително бързо. За територията на София специализирана детска травматология има само в „Пирогов".

Как се намества ставата?

Лечението задължително трябва да се извърши от квалифициран детски ортопед-травматолог. Съществува голяма опасност, ако човек-неспециалист извърши процедурата, тъй като може да предизвика по-сериозни усложнения. Специалистът намества ръката за секунди и това не изисква обездвижване с гипс или шина.

Как най-често се случва разместване на става?

Най-често се случва, когато детето се дърпа за ръката, когато се вдига за игра във въздуха, така нареченото „хвър", също издърпване по време на игра от други деца.

Вярно ли е, че бебетата, които са лазили повече, развиват по-добра мускулатура и имат по-малък шанс да им се размести става?

Това не е доказано по научен път, но действително по-добре сложените и по-тренираните деца по-рядко получават подобни проблеми.

Веднъж разместена става, превръща ли се в проблемна?

Обикновено, когато веднъж се размести ставата, е нормално това да се повтори и потрети. Ето защо не препоръчвам да дърпате детето си за ръката. Хващането трябва да става през гърдичките или в областта на раменете.

В началото на 20 в. в Германия се провежда обширно изследване, което показва, че децата с халтави стави са около 3%. В началото на 21 в. е повторено изследването и резултатите сочат 25%. Предполага се, че причините се крият в акселерацията на поколенията. Освен това децата днес не са толкова активни, не участват много в домашната работа, не играят много физически игри и т.н.

В коя възраст най-често се случва разместването на става?

При деца между 2 и 6 години. След това радиусът на главичката на лъчевата кост нараства и не дава възможност да се приплъзва лесно.

Какви са вашите съвети към родителите на малки деца?

Разместването на ставата не е страшно, не е опасно и дори и многократното разместване няма да се отрази върху живота на детето ви за в бъдеще. Не се плашете, идвайте в „Пирогов", специалистите знаят как да наместят ръчичката.

Интервю на Десислава Христозова
с доц. Харитон Новков, д.м., началник на клиника „Детска ортопедична травматология", МБАЛСМ „Н. Пирогов"

 

 

Сподели: